Svētki noslēdzas ar lielkoncertu "Deja kāpj debesīs" (136)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma, 11. jūlija, krāšņākais pasākums bija tautas deju lielkoncerts „Deja kāpj debesīs”, kas notika Daugavas stadionā – ar priecīgām krāsām un dažādiem tehniski interesantiem risinājumiem, piemēram, lidojošas meitenes priekšnesumu.

Deju lielkoncertā piedalījās 688 Latvijas tautas deju kolektīvi ar 13 760 skolu jaunatnes dejotājiem, kuri izdejos 23 horeogrāfijas, vienu deju svītu un piecas deju programmas, kuras radījuši vairāk nekā 20 dažādu paaudžu horeogrāfi un deju skolotāji: Agris Daņiļevičs, Iluta Mistre, Lāsma Skutāne, Jānis Purviņš, Baiba Šteina, Ilmārs Drelis, Harijs Sūna, Uldis Žagata, Jānis Ērglis un citi.

Koncertu plkst. 16.00 apmeklēja Valsts prezidents Valdis Zatlers, Saeimas priekšsēdētājs Gunārs Daudze, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe un svētku izpilddirektore Agra Bērziņa.

Tautas deju lielkoncerta struktūra veidojas no simboliskā dzīvības koka ar tā saknēm, stumbru un galotnīti: saknēm pagātnē, proti, vēsturiskā daļa, kas veltīta iepriekšējiem Deju svētkiem; saknēm Latvijas novados – Vidzemes, Latgales, Kurzemes, Zemgales un Rīgas rotaļdeju sadaļas; visas paaudzes vienojošā stumbra un galotnītes, kas šūpojas dejas priekā.

Deju lielkoncerta „Deja kāpj debesīs” virsvadītāji: Baiba Šteina, Agris Daņiļevičs, Olga Freiberga, Jānis Ērglis, Ilze Mažāne, Dace Adviljone, Arta Melnalksne, Gints Baumanis, Lita Freimane, Iluta Mistre un Ilmārs Dreļs. Svētku goda virsvadītāji: Ingrīda Saulīte, Uldis Žagata, Osvalds Štrauss, Inta Dimante, Taisa Aruma, Janīna Nurka, Liene Lūse un Ojārs Lamass.

Lielkoncerta „Deja kāpj debesīs” radošā grupa: mākslinieciskie vadītāji Baiba Šteina un Agris Daņiļevičs, muzikālais vadītājs Juris Vaivods, režisors Uģis Brikmanis, scenogrāfs Aigars Ozoliņš, tehniskais direktors Jānis Paeglis, koncerta tehniskais producents Mārcis Gulbis, gaisa dejas akrobāte Anta Priedīte, gaisa dejas tehniskie operatori Kaspars Bušs un Indulis Šverns, projekta vadītāja Ilze Mažāne.

Pirmo reizi svētku procesa vēsturē tie ir iekļauti UNESCO svinamo dienu kalendārā 2010. – 2011. gadam, atzīmējot skolu jaunatnes svētku 50. gadadienu un to nozīmi Baltijas dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā un pārmantošanā.

Komentāri (136)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu