Lekcija «Medicīna itāļu operās» (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / Gunārs Janaitis

3. maijā plkst. 15 Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā notiks lekcija «Medicīna itāļu operās». Ar priekšlasījumu uzstāsies itāļu operas pazinējs Karlo Menardi, informē muzeja pārstāvji.

Priekšlasījums ir ievads 2013.gadā plānotajai izstādei «Medicīna operu izrādēs». Šis ir pirmais no trim šāda veida lasījumiem.

Kā stāsta lekcijas rīkotāji, skatoties un klausoties operu izrādes, reti kurš aizdomājas, ka to sižeti slēpj plašu informatīvu materiālu par tā laika sadzīvi, tradīcijām un galu galā arī medicīnu.

«Izrādēs nereti tiek aizskarta nāves tēma - galvenie varoņi slimo un mirst. Tas izvēršas par sarūgtinājumu un emocionālu traģēdiju skatītājam. Taču tikai retais aizdomājas – ar kādu slimību izrādes varonis slimoja?

Mēris, tuberkuloze, sifiliss, šizofrēnija, modernajās izrādēs vērīgākie skatītāji var pamanīt arī HIV/AIDS pazīmes, un tās ir tikai populārākās slimības.

Tāpat no izrādēm var uzzināt, kādas bija tā laika slimību ārstēšanas metodes, medikamenti un kāda bija sabiedrības attieksme pret slimajiem. Šos apstākļus precīzi pauž operu autori, jo tieši viņi ir konkrētā laika aculiecinieki,» stāsta muzeja pārstāvji.

Karlo Menardi operu sižetu līkločus pētīt palīdzējusi viņa profesionālā darbība. Viņš ir profesionāls operdziedātājs, kurš Rīgā jau viesojies ne kā operdziedātājs, bet lektors.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu