Skolēni ņipri dodas dziesmu svētku gājienā (58)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībnieki šorīt ņipri devās gājienā cauri Rīgas centram. Gājiena sākums sadalīts divās plūsmās, un, sākoties gājienam, vienas plūsmas sākumā gāja Valsts prezidents Valdis Zatlers ar kundzi, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL), izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS), Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), savukārt otras plūsmas sākumā devās svētku virsvadītāji.

Tagad valsts un valdības vadītājs, svētku virsvadītāji un virsdiriģenti, svētku izpilddirektore Agra Bērziņa atrodas svētku tribīnē Brīvības un Elizabetes ielas stūrī, kur, mājot ar ziedu pušķiem, pavada garām ejošos dziedošos, dejojošos un spēlējošos bērnu un jauniešu kolektīvus. Zatlers un viņa kundze, kā arī izglītības ministre šorīt tērpušies tautas tērpos.

Pāris stundu pēc gājiena sākuma savu kārtu sagaidījuši arī Rīgas kolektīvi, kas gājienā dodas skatītāju gaviļu pavadīti.

Rīgas kolektīvu sākumā iet Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), tērpies gaišā uzvalkā un salmu cepurē, kā arī Rīgas domes pārstāvji, daļa no tiem saposušies tautas tērpos. Rīgas pašvaldības delegācijai rokās ir puķu pušķi ar lentītēm Rīgas karoga krāsās. Gājiena sākumā tiek nests karogs ar Rīgas simboliku. Aiz Rīgas pašvaldības pārstāvjiem gājienā iet Rīgas skolu pūtēji, tad seko dziedātāji un dejotāji.

Ielu malās priekšpusdienas gaitā sapulcējušies arvien vairāk skatītāji, lai sveiktu gājiena dalībniekus.

Gājiena dalībnieki ir tērpti tautas tērpos, tiem rokās ir ziedu pušķi, galvas rotā vainagi, spēlē pūtēju orķestri, bet dejotāji gājienā vietām dodas dejas solī.

Mazie sākumklašu dejotāji no Kārsavas novada pastāstīja, ka no karstuma un dejošanas nav cietuši. Turklāt bērni ļoti gaida šovakar gaidāmo lielā deju koncerta ģenerālmēģinājumu.

Kā ziņots, gājiens sākās plkst.9 un ilgs līdz plkst.13. X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku gājiens tiek organizēts divās paralēlās plūsmās, kas satiekas pie "Laimas" pulksteņa.

Svētku gājienā dosies vairāk nekā 30 000 dalībnieku, svētku virsdiriģenti, virsvadītāji.

Gājiens tiks organizēts divās paralēlās plūsmās ar satikšanos pie "Laimas" pulksteņa, ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa un sadalīšanos atkal divās plūsmās abpus Brīvības piemineklim, lai līdzīgi dziesmas vārdiem - "Daugav’s abas malas mūžam nesadalās" - pie Elizabetes ielas atkal satiktos Kurzeme, Zemgale un Rīga ar Vidzemi un Latgali. Lai Latvijas ziedu un zāļu pušķu straumē, novadu tautastērpu un jauno pašvaldību simbolu virknē veidotu visu novadu un pilsētu "dzīvo" svītru kodu, savirpuļotu, sasauktos, sagavilētu un būtu svētki visā Latvijā un Rīgas centrā.

Gājienā piedalās arī projektu "Tā ir mana dziesma" 345 speciālo skolu audzēkņi un projekta "Zaļais kods" 150 dalībnieki no "zaļi" aktīvākajiem novadiem un pilsētām.

Gājiena laikā ir slēgta satiksme Brīvības bulvārī no centra līdz Pērnavas ielai, ierobežojumi ir arī citās vietās.

Gājiena norisi translē arī Latvijas Televīzijā un Latvijas Radio.

X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos piedalās 30 975 dalībnieki, kuri pārstāv 1305 kolektīvus. Starp svētku dalībniekiem ir 12 687 koristi, 13 760 tautas deju dejotāji un 4528 citu skolu interešu izglītības kolektīvu dalībnieki.

Svētkus organizē Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts izglītības satura centrs.

Pirmo reizi svētku vēsturē tie iekļauti UNESCO svinamo dienu kalendārā 2010.-2011.gadam, atzīmējot skolu jaunatnes svētku 50.gadadienu un to nozīmi Baltijas dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā un pārmantošanā.

Komentāri (58)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu