Jūrmalā 5. starptautiskā jūras ainavu izstāde (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šā gada 9. jūlijā plkst. 18.00 Jūrmalas pilsētas muzejā (Tirgoņu iela 29, Majori) tiks atklāta 5. starptautiskā jūras ainavu izstāde "Marina – 2010".

Projekts „Marina” ir kļuvis tradicionāls un tiek realizēts jau piekto gadu. Tā ir liela, daudzšķautnaina mākslas izstāde, kurā atspoguļojas marinas žanra attīstība Latvijā, no tradicionālām izpausmēm līdz mūsdienīgai interpretācijai, no intīma redzējuma līdz vispārinājumam. Izstādītie darbi liek skatītājam aizdomāties par mūžseno tēmu - „Es un Jūra”. Jūra vienmēr ir bijusi iedvesmu avots māksliniekiem. Katru mākslinieku jūra uzrunā savādāk, tāpēc šai tēmai ir ļoti plašas izteiksmes iespējas.

Šogad izstādē tiks eksponēti divi izcili Latvijas marīnistu, vecmeistaru darbi- Staņislava Kreica (1909-1992) „Vakars” un Aleksandra Zviedra(1905 – 1993) „Jūras plašums“.

Staņislavs Kreics savos darbos centās atklāt dzimtenes mīlestību un skaistuma nepieciešamību. Spēks, nemiers un miers. Noskaņu maigums. Viņa jūra satrauc, nomierina, rosina iztēli un rada nepieciešamību būt pie tās. Gleznās spēcīgi jaušama mākslinieka jūtu bagātībā un temperaments.         Aleksandra Zviedra bagāto mūža gājumu simboliski raksturo trīsvienība - ota, enkurs un vijole. Mākslinieks dzimis Tallinā, kuģa mehāniķa ģimenē. Bērnībā dzīvojis pie vectēva, kurš bijis matrozis uz buriniekiem. Mākslinieks pats vienmēr uzsvēra, ka jūras mīlestība viņam gēnos. Aleksandrs Zviedris daudz burājis ar savu jahtu. Katrā jūras braucienā tapa jaunas marīnas. Tādejādi gleznotājs ir iepazinis jūru "no iekšpuses". Pats gleznotājs ir teicis: "...un tagad es pavisam droši zinu arī to, lai jūru varētu uzgleznot patiesu visās tās izpausmēs un paša pārdzīvojumos, lai pa īstam to saprastu, vajag pašam mirkt ūdenī. No malas taču redzami tikai krasta viļņi, tālumā tie ir pavisam citādāki, pavisam citāda ir arī to nokrāsa".

Izstādē aicināti piedalīties Latvijas un ārvalstu mākslinieki, kuri strādā marīnas žanrā, izmantojot dažādas izpildījuma tehnikas. Šogad izstādē būs apskatāmi vairāk nekā 40 autoru darbi. Tie būs mākslinieki gan no Latvijas, Vācijas, ASV, gan arī no Lietuvas, Krievijas un Baltkrievijas. Latviju šogad pārstāvēs tādi mākslinieki kā Andrejs un Juris Ģērmaņi, Aleksejs Naumovs, Roberts Muzis, Olita Gulbe, Jānis Anmanis, Edmunds Lūcis, Uldis Zemzaris, Maira Veisbārde, Zigmunds Šņore, Vladimirs Gusevs, Jānis Veiss, Pēteris Postažs, Vadims Ivanovs, Aleksandrs Stepaņjans, Andrejs Severetņikovs, Valdis Ķikuts, Ralfs Jansons un citi.

Izstādes atklāšanā piedalīsies Latvijas, Vācijas, Lietuvas un Sanktpēterburgas mākslinieki, RTU stīgu ansamblis “Gaiva”, kā arī Jūrmalas austrumu deju studija “Izida”. Tiks pasniegta arī gadskārtējā Jūrmalas pilsētas muzeja un Jūrmalas pilsētas domes atzinības balva māksliniekam, kurš ieguvis vislielāko skatītāju atzinību 4. starptautiskajā jūras ainavu izstādē “Marina 2009”. Arī šogad apmeklētājiem būs iespēja balsot par kādu no izstādē redzamajiem darbiem, lai nākamajā gadā balvu saņemtu tas mākslinieks, kurš ieguvis lielāko balsu skaitu.

5. starptautiskā jūras ainavu izstāde „Marina – 2010” Jūrmalas pilsētas muzejā būs apskatāma līdz 8. augustam.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu