Rīgā amerikāņu džeza dziedātāja Liza Raita (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

28. aprīlī Kongresu namā mūzikas festivāls «Rīgas ritmi» piedāvā lielisku iespēju klātienē baudīt amerikāņu džeza un R&B dziedātājas Lizas Raitas (Lizz Wright) samtaino balsi.

Smalkā amerikāņu dziedātāja un komponiste Liza Raita jau kopš bērnības bija saistīta ar mūziku, aktīvi dziedot baznīcas gospeļkorī. Sākot dziedāt džeza un blūza dziesmas, dziedātāja secināja, ka tās nemaz tik ļoti neatšķiras no baznīcas gospeļu mūzikas, jo īpaši moderno gospeļu dziedāšanas manieres. Gadu gaitā Raita attīstījusi savu muzikālo personību – sirdī jūtot gospeļmūzikas ritmu, samtainā alta balss izdzied viskolorītākos mūzikas stilus.

Raitas jaunākais albums «Fellowship» prestižajā mūzikas žurnālā «DownBeat» uzvarēja kategorijā «Gada ieraksts 2011». Līdz šim dziedātājai ir iznākuši četri studijas ieraksti. Pirmajos trīs izdotajos albumos Liza Raita stilistiski pieturējās pie klasiskākām džeza, R&B un blūza formām, vietām ieskanoties arī popam un rokam raksturīgiem elementiem, taču jaunākajā albumā dziedātāja pievērsusies gospeļu mūzikai. Viņas pieeja šim mūzikas žanram ir ļoti eklektiska, blakus klasiskām gospeļu dziesmām viņa interpretē arī Džimija Hendriksa, Boba Mārlija un Ērika Kleptona dziesmas, kas nav izteikti reliģiozi skaņdarbi.

Amerikāņu žurnāls «Slant Magazine» par šo albumu raksta: «Klausoties tik zināmo dziesmu variācijās, gribas apgalvot, ka Raita ir, iespējams, šīs paaudzes visapdāvinātākā interpretāciju meistare.»

Pirmais albums «Salt» (2003) Billboard topā sasniedza otro vietu kategorijā «Labākais modernais džezs», bet otrais ieraksts «Dreaming Wide Awake» (2005) divus gadus pēc kārtas - 2005. un 2006. gadā - noturējās topa pirmajā vietā. Dziedātājas trešo albumu «The Orchard» (2008) CBS News Sunday Morning nodēvēja par «vienu no labākajiem gada ierakstiem».

Rīgas Ritmi

Džeza un popmūzikas žanram dziedātāja sāka pievērsties 2000. gadā, kad pievienojās vokālajam kvartetam «In the Spirit». Drīz vien kvartetu sāka dēvēt par labāko Atlantas džeza grupu. Tas motivēja jauno dziedātāju meklēt iespējas uzsākt solokarjeru, un jau 2002. gadā dziedātāja parakstīja līgumu ar pazīstamo ierakstu kompāniju Verve Records.

«Lizas Raitas balss ir nacionālais dārgums!» tā «Upscale Magazine».

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu