Tuvojas baleta «Bajadēra» pirmiestudējums Rīgā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

20. aprīlī plkst. 19 LNO skatītājus sagaida spilgts notikums, žilbinoša, grezna un majestātiska baleta sezonas kulminācija - Ludviga Minkusa baleta «Bajadēra» pirmiestudējums LNO repertuārā, informē LNO pārstāve Katrīna Leiškalne.

Jau vairāk nekā 100 gadus skatītājus aizrauj Mariusa Petipā ģeniālā horeogrāfija romantiskajā stāstā par tempļa dejotāju, graciozo bajadēru Nikiju. Viņas mīlestība pret drosmīgo karotāju Soloru iet bojā izšķērdīgajā Austrumu galmā, kur kaislības un intrigas dzeļ nāvējošāk par indīgām čūskām.

«Bajadēras» pirmiestudējums LNO repertuārā ir spilgts notikums, žilbinoša, grezna un majestātiska baleta sezonas kulminācija. Vien nedaudzas baleta trupas spēj sasniegt tik augstu māksliniecisko līmeni, lai iestudētu Bajadēru. Tagad to skaitam pievienojies arī Latvijas Nacionālais balets.

Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs un baleta «Bajadēra» horeogrāfs Aivars Leimanis pauž prieku par to, ka mūsu balets var atļauties nevis vienu vai divus, bet četrus galveno lomu izpildītāju sastāvus. «Priecājos par visiem māksliniekiem, kas piedalās iestudējumā.

Nevaru gan solīt skatus ar vairākiem simtiem dejotāju kā savulaik baleta pirmizrādē Sanktpēterburgā 1877. gadā, tomēr šajā uzvedumā piedalās visi mūsu baleta mākslinieki,

daudzi Rīgas Horeogrāfijas skolas audzēkņi un mīmisti.

Lielisku darbu paveikusi scenogrāfe un kostīmu māksliniece Ināra Gauja, uz skatuves uzburot Indijas spilgtās krāsas un neatkārtojamo gaisotni. Uzslavas pelnījuši visi, kas palīdzējuši «Bajadērai» beidzot nokļūt Rīgā,» atzīst Aivars Leimanis.

Aivars Leimanis atklāj, ka iestudējumā būs mazliet mainīta horeogrāfija, radītas jaunas interpretācijas un dejas vīriešiem. Horeogrāfs izrādi ir centies padarīt dinamiskāku, īpaši pirmo cēlienu – dejiskāku. Atšķirībā no otrā cēliena, kurā kā divertismentā deja seko dejai, pirmajā cēlienā tradicionāli dominē pantomīma. Šajā iestudējumā sižeta pagriezieni un varoņu pārdzīvojumi tiek atklāti dejas valodā.

Pie diriģenta pults – Farhads Stade. Iestudējuma horeogrāfs ir Aivars Leimanis. Scenogrāfe un kostīmu māksliniece – Ināra Gauja.

Lomās: Nikija - Margarita Demjanoka, Jūlija Gurviča, Viktorija Jansone, Alise Prudāne.

Gamzati: Sabīne Guravska, Elza Leimane-Martinova, Jolanta Lubēja, Juka Mijake.

Solors: Aleksejs Avečkins, Raimonds Martinovs, Sergejs Neikšins, Arturs Sokolovs.

16. aprīlī plkst. 19 LNO Jaunajā zālē notiks «Sarunas pirms pirmizrādes», kas veltītas gaidāmajai pirmizrādei. Šoreiz Sarunās - tikšanās ar iestudējuma horeogrāfu Aivaru Leimani, pasākumu bagātinās arī muzikologs Mikus Čeže ar lekciju, kā arī īpašais viesis un austrumu ideju eksperts, Latvijas Universitātes profesors Leons Taivāns.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu