«Žurka grib pārspēt «Oskaru» ceremoniju!» (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Latvijas Nacionālajā teātrī, sākot ar 27.martu, ikviens tiek mīļi gaidīts uz Teātra dienas uzvedumu «100 g Žurkas». Tāpat kā pērn, arī šogad uzveduma scenārija veidošanā iesaistījies aktieris Mārtiņš Egliens, kurš sarunā ar portālu TVNET teic: «Esam atvēzējušies ne pa jokam un gribam uztaisīt patiešām vērienīgu ceremoniju!»

Balvā - desmitā daļa Žurkas

Režisora Valtera Sīļa veidotajā uzvedumā viss būšot ļoti nopietni: nopietnas nominācijas, nopietni cilvēki, viss zeltā un brokātā. «Ja mēs runājam par nominācijām, dažas es jums varētu atklāt,» bezgala nopietni klāsta Mārtiņš un nosauc, viņaprāt, dažas spilgtākās, kuru uzvarētāji, protams, saņems balvu - vienu desmito daļu jeb 100 g no kilogramu smagās Žurkas statuetes.

«Viena interesanta nominācija noteikti ir «Gada grābeklis» - tā ir ļoti svarīga, jo, kā zināms,

mēs visi nepārtraukti un atkārtoti kāpjam uz vieniem un tiem pašiem grābekļiem.

Tikpat svarīga nominācija ir «Gada balsojums», jo pagājušogad mēs Saeimu gan atlaidām, gan ievēlējām, gan balsojām par citiem tikpat būtiskiem jautājumiem.»

Savukārt, pateicoties eksprezidentam Valdim Zatleram, šogad «100 g Žurkas» ceremonijā ieviesta arī nominācija «Gada aizgājējs», kurā esot ļoti daudz kandidātu.

«Protams, mēs paši jau zinām, kas saņems balvas, jo ir noticis iekšējais balsojums, taču pagaidām es uzvarētāju vārdus gan neatklāšu,» aktieris saka un ir ar mieru atklāt vēl dažas nominācijas: «Gada lietotākā frāze», «Gada prāva», «Gada palīgs godīgajiem», «Gada stilīgākais notikums».

Tautai jāzina savi varoņi

Par izrādes formātu, kas nodēvēts par politisko kabarē, Egliens teic: «No politikas jau nekur nevar aizbēgt, jo, pat runājot par kultūru, beigu beigās atkal viss nonāk līdz politikai. Tātad arī mēs paši būtībā turpinām kāpt uz tiem pašiem grābekļiem.»

Aktieris neslēpj, ka arī viņu pašu brīžiem ļoti kaitina tas, kas notiek mūsu valstī, tādēļ Teātra dienas uzveduma veidotāji centušies visu darīt ar vieglumu, lai gan dažkārt galīgi nav gribējies to darīt. «Protams, vieglums palīdz to visu pārciest. Taču,

tā kā pie «Žurkas» strādāju jau otro gadu, man tiešām brīžam rodas tāda iekšēja depresija.

Un, kad notiekošajā sāk iedziļināties tā nopietni, nu... Tad tiešām tā aina rādās skumja un skarba,» atzīst Mārtiņš, ar pamatīgu ironijas devu piebilstot - mums tiešām jābūt lepniem par tiem talantiem, kas sastopami Latvijā, tādēļ viņi pavisam noteikti tiks godināti un celti saulītē.

Tādēļ aktieri nekautrēsies viņus parodēt un saukt vārdā, jo - tautai jāzina savi varoņi. «Pagājušogad «Žurkas» pirmizrādi apmeklēja Solvita Āboltiņa un Ivars Godmanis, kuri, šķiet, par šo uzvedumu priecājās, jo tas jau zināmā mērā politiķiem ir tāds PR. Ja cilvēkam viss ir kārtībā ar humora izjūtu, tad viņš par šīm parodijām neapvainosies. Nu, ja kādam nav humora izjūtas, tad, manuprāt, viņš uz teātri var nenākt.»

Parodijas par parodijām

Loģiski, ka «Žurkas» uzvedumā neiztiks arī bez muzikālās daļas, par kuru arī šogad rūpējas mūziķis Raimonds Petrauskis. «Viena lieta, ko viņš ietvēris muzikālajā noformējumā, - būs lietas un humors, ko sapratīs visi, bet šis tas būs domāts tikai «feinšmekeriem»,» brīdina Mārtiņš un klāsta, ka ar muzikālo pusi esot bijis pavisam traki.

«Ar katru gadu parodējamu lietu paliek aizvien mazāk, jo

daļa skaņdarbu ir parodija jau pašā saknē un par tiem ir grūti pasmieties;

tāpat ir stipri maz skaņdarbu, kas der mūsu formātam. Taču, pateicoties Raimondam un viņa kolēģiem, mēs risinājumu tomēr atradām, un līdz ar to būs daudz jaunumu,» Mārtiņš visnotaļ noslēpumaini teic.

Mārtiņš Egliens ar kolēģiem 2010.gada Teātra dienas uzvedumā "Kornēlijas inovācijas"
Mārtiņš Egliens ar kolēģiem 2010.gada Teātra dienas uzvedumā "Kornēlijas inovācijas" Foto: TVNET

Vēl viņš atgādina, ka pati leģendārā Žurka Kornēlija, ko daudzus gadus atveidoja aktrise Svetlana Bless, šogad uzvedumā neparādīsies, jo pagājušogad viņa no skatītājiem atvadījās. «Tādēļ mēs tiešām šoreiz koncentrējamies uz balvu un pašu ceremoniju, un centīsimies pierādīt, ka latvieši ir liela un varena nācija!» sola Egliens, tikpat nopietni piebilstot - pasākuma apmeklētājiem vajadzētu ierasties vakartērpos, kā jau tas pieklājas, ierodoties uz svinīgu ceremoniju.

«Kungiem būtu jāvelk smokings, bet dāmām - vakarkleita, kas maksā četrsimt latus un vairāk. Mēs to pārbaudīsim!»

Starp citu, neiztiks arī bez dažādām aktivitātēm - uzveduma veidotāji nolēmuši savākt vismaz 10 tūkstošus parakstu un Saeimā iesniegt priekšlikumu, kas paredzētu Satversmē ierakstīt, ka «latvietis ir labs cilvēks». «Domāju, ka mums tas varētu izdoties, jo paredzētas apmēram 30 «Žurkas» izrādes, no kurām katru apmeklēs apmēram 800 cilvēku, tātad kopā tie būtu 24 000 skatītāju. Tātad - jāparakstās katram otrajam,» aktieris smej.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu