Mediķi Austrālijas skaistumkonkursa finālistes novērtē par bīstami tievām (27)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Austrālijā izraisījies skandāls par skaistumkonkursa "Miss Universe" finālistēm, kuras mediķi un uztura speciālisti pasludinājuši par bīstami tievām.

Trešdienas vakarā notikušajā skaistumkonkursa finālā uzvarēja 21 gadu vecā Reičela Finča, kas pārspēja vairāk nekā 7000 skaistuļu.

Kaut arī skaistumkonkursa rīkotāji apgalvo, ka tas reklamē "veselīgus, proporcionālus ķermeņus", ārsti un uztura speciālisti vairāku konkursantu izskatu nodēvējuši par "kauliem un ādu", norādot, ka meiteņu uzturs ir bīstami nepietiekams.

Vislielākā uzmanība pievērsta vienai no 32 konkursa finālistēm, 19 gadus vecajai Stefānijai Naumoskai, kas ir 1,8 metrus gara un sver tikai 49 kilogramus. Līdz ar to viņas ķermeņa masas indekss ir 15,1 punkts.

Pēc Pasaules Veselības organizācijas standartiem, ikvienam, kura ķermeņa indekss ir zemāks par 18,5 punktiem, ir pārāk mazs svars.

Ķermeņa masas indekss zem 17,5 punktiem ir viens no kritērijiem anoreksijas diagnosticēšanai, bet indekss ap 15 punktiem tiek uzskatīts par badošanās pazīmi.

"Uztura speciālisti viņu klasificētu kā pārmērīgi tievu, un es noteikti vēlētos izvērtēt viņas uzturu, lai pārliecinātos, vai viņai nav kādi ēšanas traucējumi. Viņai nepieciešams veikt asins analīzes, uztura izpēti un vispārēju novērtējumu," Austrālijas laikrakstiem skaidroja uztura speciāliste Melānija Makgraisa.

Tomēr skaistumkonkursa direktore Debora Millere noraidīja paustās bažas par Naumoskas izskatu, apgalvojot, ka meitene ir pilnīgi veselīga.

"Šī meitene ir maķedoniešu izcelsmes, un, ja jūs tur būtu bijuši, jūs zinātu, ka tas ir maķedoniešu ķermeņa tips. Viņiem ir garš, lokans ķermenis un smalki kauli. Tāds ir viņu ķermeņa tips. Tāpēc viņai nav ēšanas traucējumu," sacīja Millere.

Tomēr Austrālijas uztura speciālisti norāda, ka tāds maķedoniešu ķermeņa tips neeksistē.

"Nekur nav publicētas kādas liecības, kas apstiprinātu šos apgalvojumus," sacīja uztura speciāliste Sūzija Barela.

Pēc Makgraisas novērtējuma, Naumoskai ir "būtiska roku un kāju muskuļu atrofija un personām ar veselīgu ķermeņa masas indeksu nav tādi izspiedušies kauli".

Austrālijas Mediķu asociācijas prezidente doktore Rozanna Kapolingva pauda pārliecību, ka skaistumkonkursam vajadzētu ieviest ķermeņa masas indeksu ierobežojumu, pieņemot modeles tikai ar indeksu virs 20 punktiem.

"Visneveselīgākais ir tas, ka šis tēls tiek demonstrēts citām jaunām sievietēm, kas to varētu pieņemt kā normālu, kāds tas pārliecinoši nav," piebilda Kapolingva.

Komentāri (27)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu