Eksperti vērtē labākos Latvijas mūzikas videoklipus (47)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET kolāža

Šovakar Latvijas Nacionālajā operā (tiešraide TV3 no plkst. 20.20) norisināsies sešpadsmitā Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas pasniegšanas ceremonija. Uzrunājot tieši ar mūzikas video un kino saistītus ekspertus, TVNET vēlējās pievērst uzmanību labākā videoklipa nominācijai, noskaidrojot, kurš no pretendentiem, pēc viņu domām, pelnījis saukties par labāko pagājušajā gadā.

Izvērtēt video piecu ballu sistēmā, abstrahējoties no konkrētās dziesmas, TVNET aicināja četrkārtējo šīs nominācijas uzvarētāju, režisoru un fotogrāfu Mārtiņu Graudu, kinorežisoru Aiku Karapetjanu, kura pilnmetrāžas filma «Cilvēki tur» šo piektdien piedzīvos pirmizrādi uz lielajiem ekrāniem, kā arī Reini Traidās, kurš specializējas reklāmas jomā un ir viens no profesionālākajiem pašmāju operatoriem.

Uzrunātie eksperti atzīst - mūzikas klipam Latvijā vienmēr bijusi nedaudz cita loma nekā valstīs, kur pastāv reāls mūzikas tirgus. Pašmāju klipi galvenokārt tiek veidoti pašu priekam, atmiņām, kā arī jaunu skatītāju piesaistīšanai video vietnēs un sociālajos tīklos. Iespējams, ņemot vērā šos faktorus, varētu pievērt acis uz šādām tādām nepilnībām, tomēr argumentēta kritika ir vēlama, jo rosina uz attīstību.

Mārtiņš Grauds (3): «Klipa autori (stāsts – Valters Pūce, režija – Dace Pūce) izvēlējušies veidot klipu «pa skaisto», un tas lielā mērā ir izdevies – atmiņā paliekošā čella partija tā vien prasās pēc plūstošiem kadriem uz sliedēm. Jauki, ka klipu caurvij stāstiņš par meitenes dzimšanas dienas iegribu un ātri aizmirsto dāvanu. Žurka – forši. Gribētos oriģinālākus risinājumus bērnu priekam ballītē. Uzzinu par «...ja meklēsi atbildes, tad tu tās saņemsi» pazemes tunelī. Kāpēc ne.»

Aiks Karapetjans (2): «Tehniski kvalitatīvs darbs, bet īsti nevar saprast kopējo vizuālo stilu, ņemot vērā, ka mūzikas videoklipa formāts ir diezgan īss. Kas likās dīvaini - autori gribēja pārsteigt skatītāju ar čelliem, diezgan ilgi rādot tos kadrā. Tas vēl vairāk traucē stāstam, kurā principa arī nav. Tomēr jāsaka arī labi vārdi autoriem, jo filmēšanā tika ieguldīts milzīgs darbs.»

Reinis Traidās (4): «Laikam no visiem pretendentiem visvairāk tehniski sarežģītākais un vizuāli iespaidu atstājošākais klips. Var redzēt, ka klips nav bijis lēts, ir jūtama vizuālā un režijas kvalitāte, jo ainas bieži maina vietu (skatlogs, tunelis, māja, koncertzāle utt.) kā arī daudz kustīgas kameras, kas rada labu dinamiku. Arī gaismots ir kvalitatīvi un var redzēt, ka klipā ir ticis piedomāts pie kostīmiem, grima, rekvizītiem un savdabīgiem mākslas uzstādījumiem (cilvēki kastēs). Kopumā ļoti labs darbs, kaut nesaprotu, kāpēc klips vienkārši nevarēja būt vizuāli poētisks, tā vietā daļa klipa ir tipiski, klišejiski filmēta tumšā tunelī, kur solists ar netīru seju tēlo «čali no ielām». Es saprotu, ka tas piestāv žanram, taču tas šīs tumšās ainas negatīvi izceļas uz pārējo, interesanto ainu fona.»

Mārtiņš Grauds (2): «Aha, šis ir no konceptuālajiem. Reinis Pētersons ir vieglu roku uzzīmējis «Gaujarta» dziesmu. Triks nav jauns, bet vienmēr patīkams izpildījumā, «atpakaļ bērnībā» sajūtas dēļ - kāds mums zīmē priekšā. Klipā brīžiem prasās jautras nepareizības, lai rādītais vietām sakristu ar dziesmas tekstu, vietām ne. Man patika «vilciens». Kāpēc «Gaujarts» vērtēšanai nepiedāvāja lielisko «Vibrācijas»?»

Aiks Karapetjans (2): «Youtube ir pilns ar šāda veida video un, starp citu, tur var atrast arī daudz interesantākus vizuālos risinājumus. Manuprāt, te neatklājas ļoti talantīgā mākslinieka Pētersona potenciāls. Bišķiņ izskatās pēc konceptuālas haltūras.»

Reinis Traidās (4): «Konceptuāli visinteresantākais klips, kas velta uzmanību zīmētām ilustrācijām. Tehniski gan attēla kvalitāte varēja būt labāka un tā vietā, lai filmētu, kā mākslinieks zīmē, un tad attēlu paātrinātu, varēja vienkārši izmantot stopkadru animāciju, lai panāktu efektu, ka zīmējums pats sevi zīmē. Citādi, konceptuāli interesanti un vizuāli saturīgi, īpaši uz klipa beigām, kur sākās sava veida «animācija» ar lapu un zīmējumu bīdīšanu.»

Mārtiņš Grauds (4): «Prieks par Ksenijas [Zaķes] darbu - siltumnīcas logi, truši precīzi izdzied dziesmas tekstu, kažoks «atnāk pie tevis» un diriģē piedziedājumu - asprātīgs, stilistiski ieturēts klips labākajās no budget tradīcijās. Varbūt beigās palīdzētu konkrētāks kažoka atrisinājums. «Satelītiem» patīk rotaļāties ar vārdiem, režisore to ir uztvērusi un respektējusi, pieliekot klāt pārsteigumus no sevis.»

Aiks Karapetjans (3): «Manuprāt, videoklipa stils neiet kopā ar grupas mūziku. Ar šo darbu ir nokavēts, jo šādi videoklipi bija modē pirms kādiem deviņiem gadiem «Viva Zwei» mūzikas kanālā.»

Reinis Traidās (3): «Vizuāli interesants, bet es nesaprotu kvadrātaino malu aspekta nozīmi - kāpēc klips nevarēja būt normālā platekrāna formātā? Diezgan eksperimentāla sajūta, kadri bieži atkārtojas, kas ir mīnuss, jo nav dažādības. Grūti arī saprast sižetu, liekas, ka tā nav, ir vienkārši nejauši izvēlētas bildes ar kičīgi brutāli vienkāršu animāciju un graizīšanu. Ideja ir drosmīga un izpildījums ir interesants, bet klips nav pārāk izklaidējošs un ritmiskai dziesmai šķiet pārāk nekustīgs.»

Mārtiņš Grauds (3): «Klips piestāv dziesmai. Lauris konsekventi turpina atkailināties katrā nākamajā klipā, un to novērtē simtiem tūkstošu interneta lietotāju. Gaumes lieta. Lai vai kā – Lauris ir labs aktieris savā lauciņā, manai mammai patīk. Labi novākti tipāži atkarīgo grupā, bet pārāk «skaļas» viņu reakcijas. Viss kārtībā ar operatora un montāžas režisora darbu. Kāpēc stilisti tā ir pārcakojuši meiteni klubā, viņa taču domāta kā pozitīvais tēls? Par klipa nobeigumu katram ir savs viedoklis, vai ne.»

Aiks Karapetjans (1): «Nekomentēšu. Slikta gaume vienmēr ir populāra, tāpēc arī šim video salīdzinājumā ar pārējiem ir visvairāk skatījumu.»

Reinis Traidās (3): «Kā parasti, vizuāli un montāžiski kvalitatīvs klips, par ko droši vien jāpateicas nesalīdzināmi lielākam budžetam. Kustīgā kamera palīdz, gaismojums ir vienkāršs, bet neuzbāzīgs un katrai ainas vietai atbilstošs un reālistisks. Saturiski - nu es nezinu... Neesmu īpašs Reinika klipu fans, jo kārtējo reizi ir tieši tas pats motīvs, kas iepriekš. Lauris klipa sākumā iestudē mazu nemuzikālu etīdi, kas grib būt smieklīga, tad nejauši izvēlētas latvju blondīnes smejas un met ar roku Laurim un citiem saldiem vīriešiem, tad Lauris iziet cauri kaut kādai nesaprotamai sāpei vai konfliktam (kāds iesit pa seju) un klipa beigās visi priecīgi dejo. Nekas jauns. Fakts, ka klips nav pieejams HD kvalitātē, ir briesmīga vilšanās. Visādi citādi saturiska vilšanās, kaut tehniski kvalitatīvs darbs.»

Mārtiņš Grauds (4): «Labs, kontrolēts darbs. Jānis [Šipkēvics] ar Reini [Sējānu] ir vēlējušies šādu attēlu, un Ivars [Trautmanis] ar Eduardu [Zagainovu] ir palīdzējuši tam tapt. Man personiski ir pretenzijas pret veco, labo gājienu – melnbalts, galā krāsains, bet tā ir čaļu izvēle un, iespējams, tas joprojām strādā. Vēl gribētos asprātīgu ilustrāciju tekstam «pilnīgi viens». Zinot «Instrumentu» izdomu radīt dažādus tēlus, klipā ar tik spēcīgu liriku varētu vēlēties kādu vientuļu susuru pļavā. Varbūt. Patīk dūmakainie klavieru taustiņi.»

Aiks Karapetjans (3): «Viņu mūzika ir solis uz priekšu Latvijas mūzikā, taču šis klips noteikti ir garlaicīgākais video salīdzinājumā ar pārējiem. Manuprāt, šai grupai ir labāki video darbi, kam noteikti vajadzēja būt šajā nominācijā («Pilnīgi viens» gan ir vienīgais oficiālais «Instrumentu» videoklips pagājušajā gadā - aut.).»

Reinis Traidās (3): ««Pilnīgi viens» dziesmas klips ir nedaudz klišejisks, jo melnbalts klips, kur grupa sērīgi pļavā spēlē pie pastiprinātājiem nepieslēgtus instrumentus, kamēr kamera tiem glamūrīgi mēģina ceļot apkārt, ir jau sen, sen un daudz redzēts motīvs. Liekas, ka tāda grupa kā «Instrumenti» varēja vairāk piedomāt pie emocionālā satura un kaut kā interesantāka par roku un mutes tuvplāniem pļavā. Klips tehniski adekvāts, nofilmēts labi, bet vizuālajam materiālam, vietai un attēla masai grūti sameklēt saturisku jēgu. Un kāpēc pēdējā kadrā pēkšņi klips kļūst krāsains - arī nav skaidrs.»

Vēlētos lielāku asprātību un kvalitāti

Apkopojot un saskaitot ekspertu izliktās atzīmes, divi videoklipi saņēmuši vienādu kopējo vērtējumu, proti 10. Tie ir «Instrumenti» ar video skaņdarbam «Pilnīgi viens» un «Satellites LV» ar klipu dziesmai «Vai tu domā?». Labāko trijnieku TVNET ekspertu vērtējumā noslēdz «Da Gamba», piedaloties hiphopa izpildītājam bū-š» ar ekranizējumu dziesmai «Aplis».

Daloties pārdomās par izvērtētajiem labākā video nominantiem, Aiks Karapetjans vērš uzmanību, ka nākamo video veidotājiem «nevajag mēģināt pārsteigt skatītājus ar pseidooriģinālām idejām, bet jāmēģina celt pirmām kārtām kvalitāti».

Mārtiņš Grauds norāda - ir patīkami, ka režisori saprot, ko dara, un kopumā pašmāju klipi neatpaliek no mūzikas. Tomēr nākamgad vēlētos redzēt ko drosmīgāku, asprātīgāku un pārdomātāku, «lai, aizbraucot kaimiņos, brīdī, kad sākas draudzīga dauzīšanās pa netu, droši varētu teikt: «Re, ko mūsējie pagājušogad sataisījuši!»»

Komentāri (47)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu