Gaismas avots. Lampas no 20.gadsimta līdz mūsdienām

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / LNMM

No 15. februāra līdz 1. aprīlim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā apskatāma izstāde «Gaismas avots. Lampas no 20. gadsimta līdz mūsdienām», informē muzeja pārstāvji.

Amerikāņu izgudrotāja Tomasa Alvas Edisona (Thomas Alva Edison) 1880. gadā radītā elektriskā spuldze ir ne tikai fantastisks inženiertehnisks sasniegums, bet arī pavērsiens, kas atklāja jaunu gadsimtu pasaules vizuālajā uztverē un domāšanā.

Izstādes «Gaismas avots. Lampas no 20. gadsimta līdz mūsdienām» mērķis ir parādīt to, kā cauri gadu desmitiem transformējas gaismas izjūta, atklājot katra laika stilistisko specifiku, estētiskos ideālus un eksperimentus dažādu materiālu lietojumā. Lampa tiek uztverta reizē kā dizaina objekts un gaismas avots, kas spēj pārvērst telpu, radot īpašu, neatkārtojamu atmosfēru.

Romāns Suta. Lampa
Romāns Suta. Lampa Foto: Publicitātes foto / LNMM

Skatītāji jaunā kontekstā varēs novērtēt gleznas no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma, kuru autori ir Jānis Valters, Jāzeps Grosvalds, Romans Suta, Ģederts Eliass, Līvija Endzelīna, Auseklis Baušķenieks, Jānis Avotiņš, Aija Zariņa, kā arī iepazīties ar mūsdienu autoru – Ievas Iltneres, Vinetas Kaulačas, Magones Šarkovskas, Alņa Stakles un Andra Vītoliņa jaunākajiem darbiem.

Ekspozīcija hronoloģiski aptver laika posmu no 20. gadsimta sākuma līdz mūsdienām. Izstādes vēsturisko ekskursu no jūgendstila perioda gaismekļiem un Art Deco lampu elegances līdz padomju laikmeta nostalģiskajiem dizaina paraugiem palīdz veidot eksponāti no Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja un Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājuma.

Daudzi no šiem objektiem skatītājiem tiek parādīti pirmo reizi.

Savukārt Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja krājums ir pārstāvēts ar unikāliem darbiem, kas iekļaujas katra laikmeta stilistikā un reizē pārsteidz ar autoru individuālo rokrakstu.

Arvīds Endziņš. Lampa "Gurķis"
Arvīds Endziņš. Lampa "Gurķis" Foto: Publicitātes foto / LNMM

Oriģinālu akcentu ekspozīcijai piešķir mūsdienu pasaules izcilāko rūpnieciskā dizaina meistaru darbi, kurus speciāli šim projektam atlasījušas dizaina firmas «INRE Scandinavian Design» un «Inspira». Abu zīmolu produkcija skatītājus iepazīstina ar veiksmīgiem ražotāju un radošo komandu tandēmu piemēriem, kas šobrīd pasaulē nosaka dizaina aktualitātes un virzību.

Savukārt dizaina firma «Inspira», kas ir oficiālais itāļu zīmola «Viabizzuno» pārstāvis Latvijā, piedāvā vadošo Eiropas dizaineru darbus. Kā viens no interesantākajiem objektiem izstādē ir apskatāma 1937. gadā Norvēģijas kompānijas «Luxo» radītās galda lampas «L-1» lielizmēra transformācija – stāvlampa «The Great 1»,

kura kļuvusi par klasiskas galda lampas simbolu un piedzīvojusi dažādus veidolus, saglabājot savu vēsturisko dizaina identitāti.

Daudzi skatītāji, iespējams, to atpazīs kā Lielo un Mazo lampu no filmu studijas «PIXAR» īsfilmām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu