«Jauno vilni» vēlas rīkot Doma laukumā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Festivāla «Jaunais vilnis» veidotājs un komponists Igors Krutojs ticies ar Rīgas domes vadību, lai pārrunātu iespēju šogad pasākumu organizēt Rīgā, Doma laukumā. Pašvaldība šo ierosinājumu izvērtēs tuvākās nedēļas laikā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Pievienots viesnīcnieku un restorānu īpašnieku komentārs

Oficiāla piedāvājuma no organizatoru puses vēl nav

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) uzsvēra, ka oficiāls piedāvājums no organizatoru puses nav saņemts, tādēļ plašāk to komentēt nevar. Bet, ja tāds tiks saņemts, pašvaldība izvērtēs un darīs visu iespējamo, lai festivāls notiktu Rīgā.

«Mēs būtu priecīgi dabūt šo pasākumu Rīgā un būtu gatavi to atbalstīt kā pašvaldība, saskaņojot, iezīmējot vietu un nodrošinot drošības pasākumus. Protams, tas būtu liels ieguvums pilsētai, ārkārtīgi liela reklāma, kas veicinātu tūristu pieplūdumu pilsētā, kā arī viesnīcu, bāru un izklaides vietu biznesu, kur cilvēki tērē naudu,» atzina Ušakovs. Viņaprāt, Rīgas domei «Jaunā viļņa» atbalstīšana varētu izmaksāt pārdesmit tūkstošu latu, toties tā būtu simtiem tūkstošu vērta Rīgas reklāma Krievijā un pasaulē, kā arī liels ieguvums galvaspilsētas uzņēmējiem.

Uz festivāla laiku viss laukums tiktu aizbūvēts

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka neoficiāli festivāla rīkotāji izteikuši konkrētu vēlmi «Jauno vilni» rīkot Doma laukumā. Festivāla vajadzībām būtu nepieciešams izbūvēt skatuvi un skatītāju zonu ar vismaz 3500 vietām, kā arī balkonu VIP viesiem, kas nozīmētu, ka uz festivāla laiku viss laukums tiktu aizbūvēts.

Iespēja rīkot festivālu 11.novembra krastmalā netiek vērtēta, jo slēgt krastmalu uz vienu nedēļu nav iespējams, savukārt Esplanāde neesot piemērota vieta «VIP koncertam».

Apmēram nedēļas laikā Rīgas dome izvērtēs, vai Krutoja piedāvājumu būtu iespējams īstenot, un tuvāko 10 dienu laikā tiks sniegta atbilde festivāla organizatoriem.

Jūrmalu pamet attieksmes dēļ

«Jaunais vilnis» nolēmis pamest Jūrmalu attieksmes dēļ - kaut arī daļa festivāla viesu varētu atļauties nopirkt visu viesnīcu, viņiem šķiet nepieņemami, ka apartamentus festivāla laikā iespējams noīrēt tikai, piemēram, uz divām nedēļām neatkarīgi no tur pavadīto dienu skaita, vai arī istabas tiek izīrētas pēc izsoles principa tiem, kas visvairāk samaksā.

Tāpat festivāla organizatorus saniknojusi domes rīcība, uz pieciem gadiem izīrējot citiem Dzintaru koncertzāles VIP zonu, kurā tradicionāli sēž galvenie festivāla viesi. «Jaunā viļņa» veidotāji sašutuši arī par Jūrmalas mēra Gata Trukšņa izteikumiem intervijā laikrakstam «Neatkarīgā Rīta Avīze», kurā viņš norādījis, ka Jūrmala mierīgi var izdzīvot bez «Jaunā viļņa».

«Dome kompensē viņiem ātrās palīdzības izmaksas, auto stāvvietu un citus pakalpojumus, kopā ap 40 000 latu. Tik un tā organizatori raud, ka mēs par maz nākam viņiem pretim. Viņi grib daudz vairāk, nekā jūs spējat iedomāties. Visādas iznākšanas no jūras, šovi, ielu un pludmales bloķēšanas... [..] Ar viņiem runāt ir ļoti grūti,» intervijā laikrakstam sacīja Truksnis, gan atzīstot, ka «Jaunā viļņa» laikā Jūrmalas viesnīcas un restorāni ir pārpildīti, turklāt dažkārt iebraucēji nopērk pilsētā kādu graustu un to sakopj.

«Organizatori liek saprast, ka jebkura pilsēta būtu laimīga, ja spētu piesaistīt šādu festivālu. Viņi vēl piebilst, ka Jūrmala par maz nāk pretim. Mēs savukārt domājam, ka tā gluži nav: to auru un atmosfēru, kāda ir Jūrmalā, nevar nopirkt ne par kādu naudu, tāpēc neviens negrasās mainīt Jūrmalu pret citu pilsētu,» intervijā sacīja Truksnis.

Ērglis: ceru, ka, mainoties dislokācijai, mainīsies arī konkursa organizēšana

Cerams, ka, mainoties konkursa «Jaunais vilnis» dislokācijas vietai, mainīsies arī konkursa organizēšana, piemēram, lielās estrādes zvaigznes dziesmas dziedās dzīvajā izpildījumā, šādu viedokli, runājot par starptautiskā jauno izpildītāju konkursa «Jaunais vilnis» norises vietas maiņu, pauda mūziķis Andris Ērglis, kurš 2007.gada vasarā šajā konkursā ieguva 2.vietu.

«Konkursa organizēšanā kopš manas dalības nekas nav mainījies, katru gadu ir viena un tā pati režija, sāk jau kļūt garlaicīgi,» sacīja Ērglis.

«Domāju, tāda ažiotāža ap «Jauno vilni» ir tālab, ka tas ir pieradums - konkursu rīkot Jūrmalā. Protams, Jūrmala ir kā iestaigāta taciņa, tāpēc šķiet, ka nekur citur kā vien Dzintaru koncertzālē konkurss nevar notikt. Kaut vai lai konkursu taisa Liepājā, es tur neko sliktu neredzu,» izteicās mūziķis.

Ērglis domā, konkurss varētu notikt Krievijā. Tas varētu būt interesantāk māksliniekiem no Latvijas. «Kaut arī konkurss ir starptautisks, Jūrmala mums ir mājas. Tāpēc arī atbildība ir lielāka,» viņš paskaidroja.

Mūziķis norādīja, ka doma par konkursa rīkošanu kur citur, nevis Latvijā, ir pavīdējusi jau pirms vairākiem gadiem. «Prieks, ka konkursa rīkotāji grib ieviest ko jaunu,» sacīja izpildītājs. «Taču, manuprāt, konkursu Krievijā netaisa, jo Latvijā to noorganizēt ir lētāk,» viņš piebilda.

Viesnīcas un restorāni satraucas par «Jaunā viļņa» aiziešanu no Jūrmalas

Jūrmalas viesnīcu un restorānu pārstāvjus satraukusi ziņa par iespējamo konkursa «Jaunais vilnis» norises vietas pārcelšanu no Jūrmalas uz citu pilsētu.

«Viennozīmīgi - «Jaunais vilnis» ir svarīgs notikums Jūrmalas izklaides dzīvē un tā aiziešana no Jūrmalas var būtiski ietekmēt ne tikai Jūrmalas viesnīcu darbību, bet arī daudz plašāku uzņēmējdarbības sfēru,» sacīja viesnīcas «Baltic Beach Hotel» pārstāve Zane Šteinberga.

Ņemot vērā «Baltic Beach Hotel» īstenoto mārketinga un pārdošanas stratēģiju, orientējoties uz dažādiem tirgus segmentiem, kā arī augsto pieprasījumu pēc viesnīcas pakalpojumiem ne tikai «Jaunā viļņa» periodā, bet visu vasaru, viesnīca spēs nākotnē veiksmīgi pārorientēties uz jaunu situāciju, ja «Jaunā viļņa» organizatori tomēr izlems atteikties no turpmākas festivāla rīkošanas Jūrmalā, norādīja Šteinberga.

«Hotel Jurmala SPA» pārstāve Kristīne Štāla atzina, ka šāds «Jaunā viļņa» organizatoru lēmums ietekmētu viesnīcas darbību, «jo konkurss norisinās pašā labākajā sezonas laikā, un krievu tūristi ir tie, kas tērē daudz naudas». Tomēr esot skaidrs, ka viesnīcas tukšas nepaliks un zaudēto klientu vietā būs citi.

Restorāna «Pegasa pils» pārstāvis Aleksandrs Binduks pastāstīja, ka konkursa «Jaunais vilnis» norises vietas maiņa, visticamāk, ietekmēs restorāna klientu daudzumu salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu jūlija rādītājiem. To, cik liels būtu klientu zaudējums, gan esot grūti prognozēt.

Zaudēs pilsēta kopumā

Štāla akcentēja, ka lielākais zaudējums būs Jūrmalas pilsētai kopumā, jo pasākums veicina Jūrmalas atpazīstamību un strādā kā reklāma, kas vilina tūristus no Krievijas.

«Eiropa Hotel» pārstāve Alīna Rostovska norādīja, ka konkursa norises vietas maiņa viesnīcas darbību ietekmētu ļoti negatīvi, jo tiktu zaudēti potenciālie konkursa viesi un dalībnieki, kas iepriekšējās sezonās bija iecienījuši apmesties «Eiropa Hotel».

«Jāsaka, ka «Jaunais vilnis» mūs nekad nav krasi ietekmējis, jo neatkarīgi no tā, vai šis pasākums notiek vai ne, pie mums brauc pastāvīgie klienti, kuriem svarīga atpūta pie jūras,» skaidroja viesnīcas «Villa Joma» pārstāve Natālija Berkoviča.

Viesnīcas «Amber Sea Hotel» restorāna pārstāvis Aleksandrs Tarvids norādīja, ka «Jaunais vilnis» neietekmē restorāna klientu pieplūdumu, jo jūlijā cilvēku vienmēr esot daudz.

Jūrmala: konkursa nozīme ir pārspīlēta

Jūrmalas mērs pauda viedokli, ka «Jaunā viļņa» nozīme pilsētas koncertdzīvē un vispār saviesīgajā dzīvē pēdējo gadu laikā ir krietni pārspīlēta, jo Jūrmala ir cilvēku pilna visu vasaras sezonu no maija līdz septembrim. «Nešaubīgi: Jūrmala ir Latvijas vasaras galvaspilsēta. Ne jau tikai tas «Jaunais vilnis» veido Jūrmalas vasaru. Jūrmala bez «Jaunā viļņa» neies bojā, bet «Jaunajam vilnim» un visiem tiem krievu humora koncertiem arī, protams, jānotiek, jo tie pulcē savu publiku,» atzina Truksnis.

Kā ziņots, starptautiskais jauno izpildītāju konkurss «Jaunais vilnis» Jūrmalā vairs nenotiks, jo konkursa organizatoru sadarbība ar Jūrmalas domi ir sasniegusi kritisko robežu, kas tagad ļauj par pasākuma norises vietu izraudzīties kādu citu pasaules pilsētu, starp kurām ir arī Rīga, liecina laikrakstā «Čas» publicētais īsais festivāla veidotāja un komponista Igora Krutoja paziņojums.

Krutojs savā paziņojumā norādīja, ka domstarpības starp Jūrmalas domi un festivāla rīkotājiem sasniegušas tādu robežu, ka viņš neredz nekādu iespēju tālākai sadarbībai.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu