«kim?» laikmetīgās mākslas centrā atklās divas izstādes

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Šovakar, 8.februārī plkst.19 «kim?» laikmetīgās mākslas centrā tiks atklāta pašmāju mākslinieku grupas izstāde «Teksts=Attēls», kā arī Berlīnē un Ņujorkā dzīvojošā mākslinieka Nika Mausa (Nick Mauss) personālizstāde «Ielūgums etīdei», informē «kim?» pārstāve Ilze Jakuša-Kreituse.

«Ielūgums etīdei»

Mākslinieks Mauss sadarbībā ar kuratori Egiju Inzuli «kim?» laikmetīgās mākslas centra pirmā stāva izstāžu telpai ir izstrādājis specifisku etīdi - formas, domas un konteksta vingrinājumu telpas instalācijas veidolā.

Krišs Salmanis. Nooooo. 2008.
Krišs Salmanis. Nooooo. 2008. Foto: publicitātes

Mākslinieka pieeja darbam ar vēsturiskām atsaucēm mākslinieciskas izpētes virzienā ļauj mainīt skatu uz tādām tradicionālām disciplīnām kā glezniecība un skulptūra, attālinoties no teorētisko pieņēmumu bagāžas un postmodernām apropriācijas stratēģijām.

Mausa darbos vēsturiskas atsauces tiek atsvešinātas no to oriģinālā konteksta, tās iekļaujot jaunā kolāžā, kurā jau pabeigti stāsti, caur laikmetīguma prizmu skatīti, tiek izgaismoti jaunas perspektīvas rakursā. Mākslinieka interese lietišķajā un dekoratīvajā mākslā, kā arī eksponēšanas formātā kā pastāvīgā metodoloģijā izstādēs tiek iesaistīta formāla personiski kodēta konteksta izstrādē, caur kuru iespējams izprast vēstures nozīmi šodienas apzināšanā, uzsverot personīga vēstures lasījuma izstrādes nepieciešamību.

«Teksts=Attēls»

Savukārt izstāde «Teksts=Attēls» būs kuratoru - mākslinieces Ingas Brūveres un mākslas zinātnieces Aigas Dzalbes - kopdarbs.

Niks Mauss (Nick Mauss). Bez nosaukuma. Glazēta keramika. 27.94 x 38.1 cm. 2011
Niks Mauss (Nick Mauss). Bez nosaukuma. Glazēta keramika. 27.94 x 38.1 cm. 2011 Foto: publicitātes

Izstādes norises gaitā to papildinās valodas un mākslas mijiedarbību apskatošs izdevums ar Aigas Dzalbes, Ilvas Skultes, kuratores un rakstnieces Pīternelas Fermortelas esejām un vizuālo materiālu.

Izstādes nosaukums atklāj tās mērķi izzināt teksta un attēla attiecības Latvijas mākslā. Šo attiecību dinamika un jēdzieniskie aspekti ir Dzalbes pētījuma objekts. Sadarbībā ar mākslinieci un kuratori Brūveri veidotā izstāde-pētījums ir izaicinājums paviršajam uzskatam, ka lingvistiski orientētai mākslai Latvijā nav tradīciju.

Izstāde, kas ir vietējās mākslas uztveres klišejas lauzt un izgaismot aicinošs pētījums, pievēršas teksta iespējām vizuālās mākslas darbā, meklējot vizuālās mākslas un lingvistikas saistību. Ekspozīciju veido dažādu laiku, paaudžu un atšķirīgu mediju darbi, kuru autori kuratores iedvesmojuši ar savu interesi strādāt ar valodu un spēju domāt konceptuāli.

Izstādē piedalās Kristīne Alksne, Arturs Bērziņš, Juris Boiko, Ēriks Božis, Inga Brūvere, Ivars Grāvlejs, Leonards Laganovskis, tekstgrupa «Orbīta», Laura Prikule, Krišs Salmanis, Gundega Strautmane.

Abas izstādes «kim?» laikmetīgajā mākslas centrā būs skatāmas līdz 18.martam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu