No TVNET arhīva: "Rammstein" pērkona dārdi Arēnā (2012)

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Mārtinš Otto

(Recenzija publicēta 2012. gada 8. februārī) Šovakar «Arēnā Rīga» ar labāko dziesmu koncertprogrammu «Made In Germany 1995-2011» spridzināja un dārdināja vācu grupa «Rammstein». Koncerts bija pilnībā izpārdots, un skatītāji bija ieņēmuši gan visas iespējamās halles sēdvietas, gan stāvvietas. Tie, kas atradās tuvāk skatuvei, izbaudīja pamatīgu svelmi, jo šoreiz pirotehnikas orģijām netraucēja nedz kāds plīsis novecojis ūdensvads (kā tas bija 2010. gada koncertā), nedz Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD). Galu galā pats Ministru prezidents Valdis Dombrovskis šovakar bija devies baudīt savas iecienītās grupas uzstāšanos.

«Arēnas Rīga» durvis koncerta apmeklētājiem tika atvērtas jau plkst. 18. Koncerta iesildītāji - zviedru grupa «Deathstars» - uz skatuves kāpa plkst. 19.30. Viņi, starp citu, jau Rīgā bijuši, iesildot amerikāņu ņūmetāla grupu «Korn». Pagaidām tālāk par iesildošo grupu gan zviedriem nav izdevies tikt, jo puišu mūzika un skatuves estētika ir kā viegli nolasāma mozaīka - kaut kas no «Kiss», no Merilina Mensona, kaut kas no tā paša «Rammstein» u.c. līdzīgām teatrālām konkrētā formāta apvienībām. Apokaliptisks, gotisks farss, kuram trūkst identitātes.

Savukārt par patīkamu un negaidītu pārsteigumu kļuva mūsu pašu Rīgas Doma kora skolas jauktais koris, kas ar divām «Rammstein» dziesmu aranžijām īsi pirms lielā notikuma pieskandināja «Arēnu Rīga».

Pirms «Rammstein» uzstāšanās, kas paredzēta plkst. 20.30, izskrēju gaitenī, lai nopirktu kādu dzērienu, un liels bija pārsteigums, ka man pretī divu metru attālumā, vairāku apsargu un apjukušās publikas ielenkumā uz Arēnas vidus zonu devās paši «Rammstein» vīri ar 49 gadus veco, melniem sodrējiem noziesto Tilu Lindemanu (Till Lindemann) priekšgalā.

Izrādās, tieši no Arēnas vidus sākās iespaidīgais «Rammstein» šovs. No griestiem tika nolaists tilts, kas savieno lielo skatuvi ar mazo Arēnas centrā.

Apkārt mirgo telefonu kameru gaismiņas, plīvo karogi, un vīri robustā solī šķērso tiltu, kas ved uz lielo skatuvi, kas vizuāli ne ar ko būtisku neatšķiras no 2010. gadā Tallinā un Rīgā redzētās. Koncerts sākas ar episko «Sonne», kam seko «Wollt Ihr das Bett in Flammen sehen?» un nemitīga, ritmiska uguņošana.

«Ram-štain... Ram-štain,»

skandē līdzi sajūsminātā publika. Brīžiem šie daudzie un neapšaubāmi ar vācu precizitāti izpildītie pirotehnikas dārdieni nomāc pašu mūziku. Diemžēl arī kopumā skaņa Arēnā bija asa un bieži vien balss gandrīz vai nebija dzirdama, kur nu vēl saprotams teksts. Tomēr tieši šādus skaļus pērkoņdārdus grupa, kas šīs turnejas koncertos atskatās uz savu 16 gadu darbību, arī solījusi.

Viss kā cirkā!
Viss kā cirkā! Foto: Mārtiņš Otto

Turpinājumā «Keine Lust», «Sehnsucht», «Asche zu Asche» un citas zināmas dziesmas. Katrā no tām uz skatuves notiek kas interesants - uguns spļāvēji, zilas, sarkanas gaismas, katls ar cilvēku un miesnieks (Lindemans) ar nažiem un svilināmo ierīci utt. Viss kā cirkā! Dziesmas «Mutter» laikā pār solistu nolīst dzirksteļu lietus, bet iespaidīgā grāvēja «Links 2-3-4» laikā svelme no liesmām bija jūtama pat trešajā stāvā.

«Links 2-3-4» laikā pie sevis nodomāju, ka arī bez liekām ugunīm un gaismām - tikai ar šo kareivīgā marša rifu, fantastisko taustiņinstrumentālista Kristiana «Flake» Lorenca jauninājumu, proti, kustīgu grīdu (180 grādos), kas liek gluži kā uz trenažiera mūziķiem nemitīgi soļot uz vietas, un apokaliptisko kaujas saucienu «links!» pilnīgi pietiktu.

Gluži kā sadzirdot manas domas, vīri vēlreiz pārceļas uz zāles vidus mazo skatuvīti, kur, dažos kvadrātmetros saspiedušies, muzicē kā mēģinājumā vai mazā kluba koncertā - bez liekiem izskaistinājumiem. «Ohne dich» laikā skatuvīte pat tiek pacelta dažus metrus augstāk. Atkal nolaižas tilts, un pēc sirsnīgas paklanīšanās priekškars krīt.

Protams, pēc aptuveni piecu minūšu ilgām ovācijām «Rammstein» atgriežas, lai pieliktu treknu punktu ar «Amerika» un konfeti papīrīšiem un monolīto «Ich will». «Engel» laikā Lindemans uznāk uz skatuves ar tradicionālajiem uguns spārniem, un koncerta otrā oficiālā daļa beidzas.

Pašā koncerta nobeigumā izskan «Pussy», kas tradicionāli tiek izkrāšņots ar milzīga šaujampeņa instalāciju, no kura kā no lielgabala tiek šauti balti «baltumi», sauksim tos tā.

Skaļi un iespaidīgi! Kā vienmēr!

Atgādināšu, ka «Rammstein» jau Rīgā viesojās 2010. gadā «Arēnā Rīga» un 2001. gadā Skonto hallē.

Pamatīgs tehniskais nodrošinājums

«Rammstein» uz koncertu Rīgā ieradusies ar pamatīgu tehnisko nodrošinājumu. Koncertam paredzētais aprīkojums un komanda ieradusies vismaz ar 24 furgoniem un četriem autobusiem.

Arī fanu pulks bija visai plašs. Pārsvarā gan fani ir no tuvējām valstīm, piemēram, Somijas un Igaunijas.

Starp grupas talanta cienītājiem ir arī vietējās prominences, piemēram, premjerministrs Valdis Dombrovskis, Eiroparlamenta deputāts Ivars Godmanis, Saeimas deputāts Imants Parādnieks, Latvijas Futbola federācijas prezidents Guntis Indriksons, Rīgas «Dinamo» ģenerālmenedžeris Normunds Sējējs un citi sabiedrībā pazīstami cilvēki.

Atsevišķi fani no koncerta norises vietas tika izraidīti, jo bija iereibuši.

Kopumā šovu noskatījās vairāk nekā 12 000 apmeklētāju, informē koncerta rīkotāji.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu