Atzīmē rakstnieka Čārlza Dikensa 200 gadu jubileju

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijā otrdien ar dažādiem pasākumiem tiek atzīmēti 200 gadi kopš slavenā angļu rakstnieka romānista Čārlza Dikensa (Charles Dickens) dzimšanas. Viens no jubilejas pasākumiem būs ielu ballīte Dienvidaustrumanglijas piekrastes pilsētā Portsmutā, kur Dikenss piedzima 1812.gada 7.februārī ostas ierēdņa ģimenē.

Jubileja tiks atzīmēta arī ar vainaga nolikšanu Vestminsteras abatijā Londonā, un starp šā pasākuma viesiem būs Lielbritānijas troņmantnieks Velsas princis Čārlzs un aktieris Ralfs Fainzs.

Dikensa darbi ir angļu literatūras stūrakmens. Daudzi no tiem ir ekranizēti, un pašlaik tiek veidota viņa romāna «Lielās cerības» («Great Expectations») jauna kinoversija, kurā galvenās lomas tēlo Ralfs Fainzs un Helēna Bonema-Kārtere.

Īsa Dikensa biogrāfija

Dikensa darbus ietekmēja grūtā dzīves pieredze. Viņa bērnības pirmajos gados ģimene bija vidēji pārtikusi un Dikenss izglītojās privātā skolā, bet vēlāk tēvs nokļuva parādu cietumā un Dikensam bija jāsāk strādāt 12 gadu vecumā. Viņš sāka darbu apavu ziedes fabrikā, kur strādāja 10 stundas dienā, līmējot etiķetes uz apavu ziedes trauciņiem. Šī pieredze viņu vēlāk iedvesmoja uzrakstīt romānu «Dāvids Koperfīlds» («David Copperfield»).

Galds pie kura tapis romāns «Lielās cerības»
Galds pie kura tapis romāns «Lielās cerības» Foto: REUTERS/ScanPix

15 gadu vecumā Dikenss sāka strādāt par rakstvedi advokāta kantorī, bet tieslietas viņam neiepatikās un viņš kļuva par reportieri. Viņš bija parlamenta reportieris no 1831. līdz 1834. gadam.

1833. gadā Dikenss publicēja savu pirmo stāstu «A Dinner at Poplar Walk», bet 1834.gadā kļuva par laikraksta «The Morning Chronicle» reportieri un savus stāstus publicēja vairākos periodikas izdevumos.

1836. un 1837. gadā Dikenss publicēja turpinājumos savu pirmo romānu «Pikvika kluba piezīmes» («The Pickwick Papers»), guva sensacionālus panākumus un kļuva slavens.

Slaveni kļuva arī viņa nākamie romāni, tostarp «Olivers Tvists» («Oliver Twist»), «Dāvids Koperfīlds», «Saltais nams» («Bleak House»), «Stāsts par divām pilsētām» («A Tale of Two Cities») un «Lielās cerības», un citi literārie darbi.

Dikenss publicējis arī daudzus rakstus periodikā un nolasījis daudzas lekcijas.

Rakstnieks arī nodibināja ģimeni un kļuva par 10 bērnu tēvu.

1870.gada 9.jūnijā Dikenss nomira no asinsizplūduma smadzenēs. Viņš apbedīts Dzejnieku stūrītī Vestminsteras abatijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu