Miris amerikāņu rakstnieks Džons Apdaiks (7)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

76 gadu vecumā otrdien miris amerikāņu rakstnieks un vairāku Pulicera balvu laureāts Džons Apdaiks.

"Ar dziļām skumjām man jāpaziņo, ka Džons Apdaiks nomira šorīt 76 gadu vecumā, zaudējot cīņu ar vēzi. Viņš bija viens no mūsu izcilākajiem rakstniekiem, un viņa mums ļoti pietrūks," teikts rakstnieka izdevēja "Knopf" paziņojumā.

Pulicera balvu ieguvušais rakstnieks nomira Masačūsetsas slimnīcā.

Apdaiks piedzima Redingā, Pensilvānijas štatā, studēja angļu valodu Hārvardas Universitātē, kā arī gadu - Oksfordas Universitātē. Pēc studijām viņš pārcēlās un Ņujorku, kur sāka strādāt žurnālā "The New Yorker". 1957.gadā Apdaiks kopā ar ģimeni pārcēlās uz Masačūsetsas štatu, kur nodzīvoja mūža lielāko daļu, rakstot romānus, stāstus, esejas, kritiku un rakstus, kas no 1954. līdz 2008.gadam publicēti žurnālā "The New Yorker".

Daudziem amerikāņiem Apdaiks saistās tieši ar šo žurnālu. "Lai arī viņa literārā karjera sniedzās pāri jebkura žurnāla robežām, tik un tā viņu mīlēja par stāstiem šajā nedēļas žurnālā, par to, ka viņš bija daļa no tā kopš jaunības, kad tam pievienojās," raksta žurnāla "The New Yorker" redaktors Deivids Remniks. "Tik ilgus gadus viņš bija žurnāla dvēsele, ka ir grūti iedomāties, ka tagad varētu būt savādāk."

Angļu valodas profesors Viljams Pričards no Emherstas koledžas, kurš labi pazina rakstnieku un viņa daiļradi, uzskata, ka Apdaiks izcēlās ar savu daudzpusību. "Manuprāt, viņš sasniedza rakstīšanas mākslas virsotni," teica Pričards. "Viņš visu darīja ar lielu mīlestību un apdomu."

Savukārt godalgotais britu rakstnieks Ians Makjuans pauda dziļu nožēlu par to, mūžībā aizgājis "šī laika labākais angļu valodā rakstošais romānists". "Viņš mums parādīja, ka iespējams vienlaicīgi būt nopietnam un populāram rakstniekam," Makjuans teica BBC.

Vairāk nekā pusgadsimtu ilgajā karjerā Apdaiks izdevis vairāk nekā desmit īso stāstu krājumus un 25 romānus, no kuriem visslavenākās ir viņa "Truša" sērijas.

Apdaika daiļrades uzmanības centrā lielākoties atradās spriedze - garīgā un seksuālā, ko apslēpj amerikāņu priekšpilsētas ikdienas fasāde.

Rakstnieka atklātie teksti par seksu nāca vēl pirms amerikāņu sabiedrības pārmaiņām sešdesmitajos gados. Apdaika otro romānu "Trusi, bēdz!", kas kļuvis par vienu no rakstnieka slavenākajiem darbiem, viņa izdevējs sākotnēji pārrakstīja, lai izvairītos no atklātajiem seksuālajiem aprakstiem.

"Trusi, bēdz!" aizsāka stāstu sēriju par Hariju "Trusi" Angtromu, kas četru gadu desmitu laikā kļuvis par četru Apdaika romānu un vienas noveles varoni un atnesis viņam divas prestižās Pulicera balvas. Vēlākos izdevumos tika atjaunots "Trusi, bēdz!" oriģinālais teksts.

1984.gadā viņš sarakstīja romānu "Īstvikas raganas", pēc kura vēlāk tika uzņemta filma ar Džeku Nikolsonu galvenajā lomā.

Latviski iznākuši Apdaika darbi "Precēsimies", "Trusi, bēdz!", "Īstvikas raganas", "Brazīlija" un "Kentaurs".

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu