Dzintars: «Kolka Cool» raisa pārdomas par filmu finansēšanu

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Valstiskās audzināšanas apakškomisijas vadītājam Raivim Dzintaram (Nacionālā apvienība) jaunākās pašmāju filmas «Kolka Cool» noskatīšanās rosinājusi pārdomas, vai valsts finansējumu vienmēr saņem projekti, kas ir saistoši sabiedrībai.

Filma «Kolka Cool», kuru kino kritiķe Dita Rietuma nosaukusi par vienu no svarīgākajām latviešu kino parādībām pagājušajā gadā, uzņemta ar Nacionālā kino centra, Valsts kultūrkapitāla fonda, Rīgas domes un ES programmas MEDIA atbalstu. Tādējādi tā saņēmusi gan valsts un pašvaldības, gan ES finansējumu.

Dzintars apakškomisijas sēdē pastāstīja, ka uz šo filmu devies kopā ar sievu un vēlāk priecājies, ka viņiem līdzi nav bijuši bērni, jo filmas laikā tēli bieži lamājas, lieto alkoholu, ēd saulespuķu sēkliņas un tamlīdzīgi. Viņš gan uzsvēra, ka kopumā režisora Jura Poškus filma viņam likusies interesanta un viņš to nenosoda, kā arī nevēlas iejaukties mākslā. Tomēr, pēc viņa domām, ir būtiski runāt par valsts līdzekļu izlietojumu, gūstot pārliecību, ka ir atbalstīti projekti, kas ir sabiedrībai saistoši, sacīja deputāts.

Nacionālā kino centra (NKC) direktore Ilze Holmberga-Gailīte norādīja, ka projektu izvērtēšanā, lemjot par finansējuma piešķiršanu to veidošanai, ņem vērā likumus un kritērijus, kuru pamatā ir projekta profesionālā un mākslinieciskā kvalitāte, nozīmīgums un aktualitāte, kā arī projekta autoru iepriekšējā pieredze un kompetence.

Savukārt NKC vadītājas vietnieks Uldis Dimiševskis paskaidroja, ka filma ir vērtējama kā viena no kultūras izpausmēm un tā var būt uztverama gan kā medijs, gan mākslas izpausme.

Par finansējuma piešķiršanu filmu projektiem lemj speciāli veidota komisija, kurā darbojas trīs eksperti, piebilda Kino centra vadītāja.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu