Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Jūrmalas pilsētas muzejā atklāj izstādi “Prognozes tagadnei” (5)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien, 9. februārī, plkst. 18.00 Jūrmalas muzejā atklās izstādi “Prognozes tagadnei”. Izstādē piedalīsies mākslinieki Aigars Bikše, Kaspars Endols, Kristaps Gulbis un Ginters Krumholcs, piedāvājot apskatei gan nesen tapušus, gan iepriekš ārpus Latvijas eksponētus darbus.

Izstādes mērķis ir radīt atšķirīgu paaudžu mākslinieku radošo kopdarbu, veicināt radošās valodas meklējumus, kā arī kopīgi meklēt ietekmīgāko veidu, kā uzrunāt skatītāju. Izmantojot dažādās mākslas formas, mākslinieki aicinās pievērst uzmanību aktuālām problēmām, dodot iespēju izstādes apmeklētājiem un sabiedrībai kopumā tās skatīt globālo jautājumu kontekstā.

Tēlnieks Aigars Bikše izstādē piedalās ar diviem darbiem - „Kolektīvais saprāts” un “Kilmatiga”. „Kolektīvais saprāts” ir vērsts uz tiešu komunikāciju starp apmeklētāju un objektu. Apmeklētājiem būs iespēja apskatīt cilvēku emocijas un komentārus, kas tapuši laikā, kad objektu pārvadāja pa dažādiem pasākumiem – kapu svētkiem, lauku tirdziņiem. Reakcija un emocijas par redzēto tika filmētas, kā arī, piespiežot pogu, cilvēkiem bija iespēja ierunāt tekstu, lai paustu savu viedokli un pārdomas par redzēto. A. Bikše, parādot saskarsmes un viedokļu apmaiņas nozīmi, aicina uz diskusiju par sabiedrībā notiekošajiem procesiem. Mākslinieks uzsver to, ka ir jāieklausās apkārtējo cilvēku viedokļos, ļaujot katram savos uzskatos būt brīvam un no to paušanas nekautrēties. Performance “Kilmatiga” tika veidota starptautiska projekta “Vietas apzināšana. Apziņas lokalizēšana” ietvaros, aicinot paslēpt un sargāt unikālās un tik dažādās kultūras vērtības, kuras mantojusi ikviena tauta. Izrokot dziļu bedri starp senu katoļu baznīcu un ciema kapsētu, mākslinieks vēlējās radīt vietu, kur ikviens var burtiski vērsties pie Mātes Zemes, atsaucot atmiņā senās tradīcijas un īru tautas dziesmas un leģendas. Performace pauž mākslinieka bažas par savu tautu un tās nākotni pēc iestāšanās Eiropas Savienībā. “Vai jaunā situācija iespaidos tautas tradīcijas un kultūru?” jautā mākslinieks. Izstādē būs skatāma performaces fotoversija.

Mākslinieks kurators Kristaps Gulbis olimpisko spēļu gaidās savā darbā “Laimīgie I, II un III” apspēlē politikas un olimpiādes tēmu no nedaudz neierasta skatpunkta, uzsverot līdzību starp sporta un politiskajām kampaņām, kur reklāmai un pozitīvajam tēlam ir milzīga nozīme. Mākslas projekts „Laimīgie I, II un III” ir Kristapa Gulbja brīvprātīgs ziedojums Latvijas politiķu „olimpiskajām spēlēm”, akcentējot to, ko sporta valodā sauc par „playmaker” jeb latviskojot - saspēles vadītāja lomu. Latvijas politikā par tādiem varētu dēvēt Aigaru Kalvīti, Eināru Repši un Aināru Šleseru. Mākslinieks vēlas skatītājiem parādīt, cik laimīgi ir viņu “saspēles vadītāji”!

Latvijas Mākslas akadēmijas studenta Gintera Krumholca darbs „Absolūts ērtums” sevī ietver iluzoras brīvības un ērtuma piesātinājumu, izraisot skatītājā un lietotājā duālas sajūtas. Cilvēkam tiek dota iespēja maksimāli daudz aizsniegt rokas stiepiena attālumā, tādējādi piepildot mazo, iluzoro “patērētājsabiedrības“ sapni, bet reizē mākslinieks uzdod jautājumu – kādas ir mūsu brīvības robežas un vai patiesai brīvībai pietiek ar rokas stiepiena attālumu?

Kaspars Endols, Rīgas Tehniskās universitātes students, savā darbā “Prognozes tagadnei” pēta mijiedarbību starp lietām un cilvēkiem, piefiksējot to, kā mēs ietekmējamies no dažādām lietām un kā paši tās ietekmējam. Kā uzskates objektu mākslinieks ir izmantojis Liepājas cukurfabriku un tās industriālo vidi plašākas telpas kontekstā.

Mākslinieki aicina pievērst uzmanību tam, ka neviena sabiedrība, tostarp Latvijas, nedzīvo ārpus pasaules kultūras konteksta, pasaules politiskajām aktualitātēm un laikmeta elpas izjūtas. Tieši lokālo tradīciju unikalitātes respektēšana un akcentēšana vienlaicīgi ar atvērtību pasaules mākslas procesiem būs izstādes pamatā.

Izstāde Jūrmalas muzejā būs skatāma no 9. februāra līdz 12. martam. Apmeklētājiem izstādes atklāšanas dienā būs iespēja no Rīgas uz Jūrmalu doties ar organizētu autobusu, kurš izbrauks no Latvijas Mākslas akadēmijas pagalma 17.00

Nepalaid garām!

Uz augšu