Rīgas Ritmos "Soulgrass meets Blues"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šā gada 3.jūlijā plkst.19 Rīgas Kongresu namā festivālā "Rīgas Ritmi 2010" uzstāsies unikāls projekts "Soulgrass meets Blues", kurā apvienojušies trīs pasaulslaveni mākslinieki: saksofonists Bils Evanss (Bill Evans), ģitārists Robens Fords (Robben Ford), kā arī basģitārists Etjēns Mbape (Etienne Mbappé).

Par mūzikas renesanses cilvēku dēvētais un "Grammy" balvai nominētais saksofonists Bils Evanss karjeras laikā pētījis dažādus džeza stilus, kas krietni pārsniedz tradicionālā džeza robežas. Evansa sākotnējā sadarbība ar Mailzu Deivisu (Milse Davis) un Džonu Maklaflinu (John McLaughlin) aizsāka trīs gadu desmitus ilgu mūzikas karjeru, kuras viena no kulminācijām ir viņa lieliskais albums "Soul Grass" - spēcīgs un eklektisks dažādu Amerikas mūzikas stilu apvienojums. 1980.gadā Evans 22 gadu vecumā kļuva par leģendārā Mailza Deivisa muzikālās atgriešanās projekta dalībnieku un par vienu no viņa tuvākajiem līdzgaitniekiem. 1984.gadā, aizgājis no Deivisa grupas, Evans sāka sadarbību ar Džonu Maklaflinu "Mahavishnu Orchestra" ietvaros. 2005.gadā gadā Evansa albums "Soulgrass" tika nominēts prestižajai "Grammy" balvai.

Viens no lieliskākajiem mūziķiem, ko es jebkad esmu sastapis,

tā par Evansu savulaik izteicās leģendārais mūziķis Mailzs Deiviss (Miles Davis), kura vārds džeza aprindās komentārus neprasa.

Robens Fords ir viens no mūsdienu atzītākajiem elektriskās ģitāras mūziķiem. Viņš plaši izslavēts par savu izcilo blūza  izpildījumu, kā arī spēju brīvi izpausties plašā mūzikas stilu amplitūdā. Fords ir četrreiz izvirzīts "Grammy" balvai, sadarbojies ar tādiem pazīstamiem mūziķiem kā Džonija Mičela (Joni Mitchell), Džimijs Viterspūns (Jimmy Witherspoon), Mailzs Deiviss (Miles Davis), Džordžs Harisons (George Harrison), Bonija Raita (Bonnie Raitt), Klauss Ogermans (Claus Ogerman) un daudziem citiem.

"Forda ģitārspēlē ir kas tāds, kas mani vienmēr aizkustinājis. Viņa sniegums rada sajūtu par kaut ko ļoti nobriedušu, dinamisku. Šī sajūta viņa mūziku vienmēr liek atpazīt. Šis vīrs izklausās tā, it kā ģitāru būtu spēlējis jau simts gadus. Viņa ģitārspēles tembrs ir apskaužami spēcīgs un vienlaikus "tīrs" - tās ir vērtības, pēc kurām tiecas lielākā daļa šā žanra mūziķu," par Fordu raksta mūzikas portāla modernguitars.com apskatnieks Ričs Murejs (Rich Murray).

Robben Ford
Robben Ford Foto: Publicitātes foto

Savukārt kamerūniešu mūziķis Etjēns Mbappe, samtainas, dūmakainas balss īpašnieks, tiek uzskatīts par vienu no pasaulē labākajiem elektriskās basģitāras pazinējiem. Viņa tehnika un ritma izjūta ir apbrīnojama. 13 gadu vecumā pārcēlies uz dzīvi Parīzē, Mbape drīz vien iesaistās vietējā džeza un afrikāņu mūzikas aprindās. Mūziķis visplašāko atzinību izpelnījies, spēlējot grupā "Zawinul Syndicate". Viņš devies turnejās arī kopā ar tādiem māksliniekiem kā Steps Ahead, Ray Lema, Mayra Andrade, Salif Keita and Manu Dibango. Pirms vairākiem gadiem viņš arī muzicējis Francijas Nacionālajā džeza orķestrī diriģenta Antoine Hervé vadībā, kā arī izveidojis divas fusion grupas "Ultramarine*" un "Chic Hot". No 2000. līdz 2003. gadam viņš spēlējis kopā ar Joe Zawinul un dzirdams vairākos viņa ierakstos, piemēram, "Faces and Places". Savukārt 2001.gadā Etjēns Mbape piedalījās Reja Čārlza (Ray Charles) pēdējā albuma tapšanā. Zīmīgs un neparasts arī ir fakts, ka mākslinieks muzicē ar zīda cimdiem rokās.

Koncerts "Soulgrass meets Blues" notiks šā gada 3.jūlijā plkst. 19 Rīgas Kongresu namā.

Biļetes: www.bilesuserviss.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu