Šipkēvics: "Radio SWH" izdzīvos (63)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

"Radio SWH" kotējas labi salīdzinājumā ar pārējo 45 valstu radio stacijām, kas ietvertas starptautiskajā tīklā, šādus uzņēmuma īpašnieku "Communicorp Group Ltd." uzskatus intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" atklāja AS "Radio SWH" valdes priekšsēdētājs un programmu direktors Jānis Šipkēvics.

"Communicorp Group Ltd." aizmugure

""Radio SWH" ar šādu īpašnieku ir liels ieguvējs. Ja mums būtu kādas grūtības - kāda "X stunda", es zinu, ka "SWH" izdzīvos jebkurā gadījumā, jo mums ir starptautiskā aizmugure - koncerns ar 45 radio stacijām," sacīja Šipkēvics.

"Radio SWH" valdes priekšsēdētājs norāda, ka radio rezultātus nosaka trīs rādītāji - ieņēmumi, EBITDA (peļņa pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas) un auditorija.

"Ja nav peļņas, bet ir labi rādītāji reitingos, radio stacija ir uz pareizā ceļa. Ja nav reitingu, bet ir ieņēmumi - arī tas nav slikti, bet jābūt maksimāli kreatīvākiem. Ja nav ne viena, ne otra - ir lielas problēmas. Divu gadu laikā kopš "SWH" pārdošanas vienmēr kāds no šiem rādītājiem mums ir bijis līmenī, un "SWH" vienmēr ir labi kotējusies "Communicorp" radiostaciju pulkā," atzīst Špkēvics.

"Radio SWH" valdes priekšsēdētājs stāstīja, ka pēc tam, kad uzņēmums pirms diviem gadiem nonāca "Communicorp Group Ltd." paspārnē, viņš turpinājis vadīt uzņēmumu. ""Communicorp" īpašnieks - trešais bagātākais Īrijas uzņēmējs Deniss O’Braiens - ir "uzņēmējs ar lielo burtu", kas sācis biznesu ar darbību radio jomā," norāda Šipkēvics.

O’Braienam radio joma ir vairāk hobijs, nevis "naudas pelnīšanas mašīna", jo radio veido tikai 5% no viņa biznesa, lai gan viņam pieder pāri par 40 radiostacijām Eiropā un pat Jordānijā.

Viņa pamata bizness ir telekomunikācijas Karību valstīs, kā arī viņam ir lidmašīnu, nekustamo īpašumu un golfa biznesi. Radio ir viņa sirdslieta, ar ko viņš ir sācis nodarboties 1989.gadā," atzina Šipkēvics.

Neraugoties uz to, ka no īpašnieku puses nav stingru norāžu, kā rīkoties un kādus lēmumus pieņemt, O’Braiena biznesa padomi ir "neizsakāma vērtība, jo viņš ir miljardieris, kas biznesu uzcēlis saviem spēkiem civilizētā biznesa vidē".

Nepopulāro lēmumu - samazināt darbinieku skaitu - viņš man ieteica jau 2008.gada beigās.

Es nepaklausīju, auklējos, atlaidu pa vienam, pa diviem, bet "griezienu" vajadzēja taisīt uzreiz, jo rezultāts jau ir tāds pats - tikai izstiepies pusotra gada garumā," pauž Šipkēvics.

"Radio SWH" vēsture

AS "Radio SWH" ir dibināta 1993.gadā kā pirmā privātā radiostacija Latvijā ar pašas veidotu programmu, savukārt gadu vēlāk, 1994.gadā, notika pirmā paplašināšanās un paralēli latviešu valodā raidošajai programmai "Radio SWH" tika izveidots "Radio SWH+" krievvalodīgai auditorijai un klasiskās mūzikas radiostacija "Radio Amadeus".

Konkurencei saasinoties, 1999.gadā "Radio SWH" spēra nākamo soli un pēc uzvaras konkursā par raidīšanas tīkla izveides tiesībām visā Latvijā tika atvērti pieci reģionālie biroji Valmierā, Rēzeknē, Jēkabpilī, Daugavpilī un Liepājā. Pēdējās konceptuālās izmaiņas tika veiktas 2001.gadā, kad "Radio Amadeus" vietā tika radīta jauna programma "Radio SWH Rock".

Kopš 2007.gada 21.jūnija AS "Radio SWH" pieder Īrijas mediju holdingam "Communicorp Group Ltd.", kas vada vienu no lielākajiem radiostaciju tīkliem Centrāleiropā un Austrumeiropā.

Kā ziņots, AS "Radio SWH" peļņa 2008.gadā pieaugusi par 79% un sasniegusi 537 237 latus, salīdzinot ar 300 341 lata peļņu 2007.gadā, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA "Lursoft" dati. Savukārt raidorganizācijas apgrozījums 2008.gadā audzis par 24% un sasniedzis 3 994 417 latus, salīdzinot ar 3 221 967 latu apgrozījumu 2007.gadā.

Četru dīdžeju aiziešana

Kā ziņots, maija sākumā gandrīz pilnībā nomainījās "Radio SWH" dīdžeji un bijušie radio darbinieki nolēmuši "veikt apvērsumu radio tirgū" un veidot jaunu radio. No "Radio SWH" aizgājušie dīdžeji - Žigats, Artis Volfs, Egons Reiters un Toms Grēviņš - nolēmuši veidot jauna tipa radio, kas "būtu ne tikai dzirdams, bet, izmantojot jaunās tehnoloģijas, arī redzams".

Iepriekš biznesa portālam "Nozare.lv" jaunās radiostacijas veidotājs, kādreizējais "Radio SWH" dīdžejs Māris Žigats atklāja, ka jaunajā radio projektā būs saslēgtas kopā visas jaunās komunikācijas, kas patlaban ir pieejamas Latvijā, un tas, ko varēja tehniski paveikt, par 100% esot izdarīts.

Žigats apliecināja, ka bez viņa jaunās radiostacijas īpašnieki būs jau zināmie no "Radio SWH" aizgājušie dīdžeji - Volfs, Reiters un Grēviņš, kā arī citi bijušie "Radio SWH" darbinieki, kuru vārdus viņš vēl neatklāj. Daļa finansējuma jaunā medija izveidei nāks no bijušajam "Radio SWH" finanšu direktoram Edgaram Mencim piederošā uzņēmuma SIA "TeleMedia Centrs".

Komentāri (63)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu