Teātra observatorija sola cīnīties par savu pastāvēšanu (6)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Teātra observatorijas mākslinieciskās koncepcijas veidotāja Gaļina Poļiščuka un teātra pārstāvji, neskatoties uz atteiktajām valsts dotācijām, sola cīnīties par savas iestādes turpmāko pastāvēšanu.

Šodien īpaši sasauktā preses konferencē Poļiščuka atzina, ka patlaban viņas vadītā mākslinieciskā iestāde atrodas "starp debesīm un zemi", tomēr solīja darīt visu iespējamo, lai Teātra observatorija arī turpmāk varētu pastāvēt.

"Mēs strādājam, mēs ejam, mēs prasām," sacīja Poļiščuka, jokojot minot, ka, lai tiktu galā ar finanšu grūtībām, viņai nāksies iegūt kārtējo augstāko izglītību, tikai šoreiz - ekonomikas jomā.

Tagad paralēli vakara izrādēm Teātra observatorijas kolektīvs meklē dotāciju iespējas gan valsts, gan pašvaldību iestādēs, gan pie privātiem uzņēmējiem. Par šī brīža galveno uzdevumu teātris uzskata "cīņu par izdzīvošanu līdz nākamā gada budžeta pieņemšanai". Teātra aktieriem algas samazinātas uz pusi.

Vienlaikus Poļiščuka norādīja: Teātra observatorija saņem lielu atbalstu no sabiedrības puses un izteikti pat piedāvājumi sniegt bezmaksas juridisko palīdzību. Atbalstu Teātra observatorijai paudis arī Valsts prezidents Valdis Zatlers, komponists Raimonds Pauls, režisors Jānis Streičs, eksprezidents Guntis Ulmanis, bijušais Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK), bijusī kultūras ministre Helēna Demakova (TP) u.c.

Pagājušajā gadā teātrim tika piešķirta 103 043 latu valsts dotācija. Vienlaikus teātris nodokļos valsts budžetā pērn ieskaitījis 80 000 latu. Tāpat arī paša teātra ieņēmumi esot lielāki par valsts budžeta dotāciju, tomēr tāda situācija iespējama vien tad, kad teātris strādā savās telpās.

Teātra Observatorijas aktieris Andris Bulis
Teātra Observatorijas aktieris Andris Bulis Foto: LETA

Teātra aktieri Karīna Tatarinova un Andris Bulis žurnālistiem uzsvēra, ka Teātra observatoriju nevar uzskatīt par atsevišķu projektu teātri, bet gan par patstāvīgu teātri ar savu trupu un repertuāru. 2008./2009.gada sezonā teātris nospēlējis 202 izrādes un iestudējis trīs jaunas. Savukārt 2009./2010.gada sezonā jau nospēlētas 222 izrādes un iestudētas četras jaunas. Tāpat Teātra observatorija piedalījusies 12 starptautiskos festivālos, saņemot labas atsauksmes.

Jau ziņots, ka, nonākot finansiālās grūtībās, Teātra observatorija pēc palīdzības vērsusies gan pie iespējamajiem teātra sponsoriem, gan arī teātra skatītajiem, aicinot apmeklēt izrādes.

Teātra observatorijas mākslinieciskās koncepcijas veidotāja un režisore Gaļina Poļiščuka (no kreisās), aktrise Maija Doveika, komponists Raimonds Pauls un aktieris Rihards Lepers
Teātra observatorijas mākslinieciskās koncepcijas veidotāja un režisore Gaļina Poļiščuka (no kreisās), aktrise Maija Doveika, komponists Raimonds Pauls un aktieris Rihards Lepers Foto: LETA
Teātra observatorijai šim gadam nav piešķirts valsts finansējums, tādēļ, neatrodot finansiālus atbalstītājus, iespējams, šī sezona Teātra observatorijai būs pēdējā.

Teātra observatorijas aktieri, sadarbojoties ar komponistu Raimondu Paulu, izveidojuši videoklipu, kurā aicina atsaukties teātra cienītājus un mīļotājus, palīdzot teātrim darboties arī turpmāk. Videoklips ar aicinājumu atbalstīt Teātra observatoriju apskatāms teātra mājaslapā "www.observatorija.lv", portālā "draugiem.lv" un "www.youtube.com", kā arī, pateicoties jau sniegtajam Andreja Ēķa atbalstam, tas tiks demonstrēts televīzijā.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu