Koncerta apskats: "Rammstein" Tallinā (58)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

24.februārī pilnīgi izpārdotā Tallinas "Saku" hallē ar iespaidīgu koncertšovu viesojās šā brīža Vācijas lielākā rokmūzikas eksportprece - "Rammstein".

Koncerta apskats: Rammstein (Tallina, "Saku Suurhall" 24.02.2010.)

Izpildījums: 12/12

Baudījums: 10/12

Skaņa: 9/12

Saturs: 8/12

Pateicoties koncertaģentūrai FBI, par šīs krāšņās izrādes aculiecinieku kļuva arī TVNET Mūzika. Liekot roku uz sirds, varu droši apgalvot, ka tāda iespaidīga skatuve, jaudīga mūzika un tehniski precīza un vizuāli baudāma uguņošana mūsu pusē vēl nekad agrāk nav redzēta. Arī 4.martā gaidāmais Rīgas koncerts solās būt tikpat iespaidīgs un, iespējams, tuvākajos gados (ekonomiskās situācijas dēļ) nekas tik liels Rīgā vairs nebūs iespējams.

Katrā ziņā, ja nesen Rīgā redzētais Merilina Mensona koncerts nesniedza apsolītās emocijas un šovu, tad Rammstein gaidāmais koncerts to Rīgā kompensēs ar uzviju!

Skandināviskā Tallina un jaunā koncertzāle

Tallina pēdējo gadu laikā kļuvusi ļoti skandināviska, tas, protams, nav nekāds atklājums, drīzāk likumsakarība - iebraucot Igaunijas galvaspilsētā, pārsteidz (sen tur nebiju viesojies) gaumīgā arhitektūra, kurā pārdomāti saplūst vecpilsētas un jauno projektu līnijas, dažādi sīki dizaina elementi un citas smalkas nianses, kurām Rīgas pilsētplānotāji nepievērš tik lielu vērību. Ne velti Latvijā pamatoti nostiprinājies uzskats, ka Tallina citām Baltijas valstu galvaspilsētām ir solīti priekšā.

"Nokia Concert Hall"
"Nokia Concert Hall" Foto: Publicitātes foto

Apciemojot gaumīgo koncertaģentūras FBI Tallinas biroju un izstaigājot sešos stāvos ierīkoto izklaides un tirdzniecības centru "Solaris", jāatzīst igauņu pārākums arī izklaides jomā, proti, pavisam nesen tur uzbūvēta viena no modernākajām koncertzālēm Eiropā - "Nokia Concert Hall". Tās ietilpība ir apmēram 2000, taču ar to pilnīgi pietiek, lai rīkotu vidēja lieluma džeza, akadēmiskās vai popmūzikas koncertus. Tuvākajā laikā iecerēti "Buena Vista Social Club" dalībnieku, ģitārista Džo Bonamasas un mūsu pašu Elīnas Garančas koncerti. Rīgā diemžēl šāda koncertzāle tā arī palika projekta līmenī, starp citu, nedaudz mazāka, bet arī līdzvērtīgi kvalitatīva koncertzāle ierīkota atjaunotajā Ventspils "Jūras vārtu" namā.

Rammstein smagums

Tagad par galveno. Kā teikts visos preses materiālos, "Rammstein" ir viena no šobrīd pieprasītākajām koncertgrupām pasaulē,  Eiropas turnejas pirmie 27 šovi gandrīz visur tika izpārdoti dažu dienu laikā, arī Tallinas koncerts bija pilnībā izpārdots. Tas gan nav nekāds brīnums, jo igauņi un, visticamāk, arī daudzi sabraukušie somi tradicionāli ir smagākas mūzikas cienītāji.

"Rammstein" Tallinā
"Rammstein" Tallinā Foto: Publicitātes foto

Grupa Tallinā ieradās sava jaunā albuma "Liebe ist für alle da" popularizēšanas ietvaros un sev līdzi bija atvedusi iespaidīgu skaņas, gaismu un specefektu tehniku, kas transportēta 27 kravas automašīnās. Iespaidīgo skatuves konstrukciju svars ir 44 tonnas.

Skatuves veidošanā grupa sadarbojusies ar dizaineriem Roju Benetu (Roy Bennett) un Pīteru Akvindu (Peter Aquinde), lai radītu milzīgu metālisku kuģveidīgu konstrukciju ar vairākiem lieliem kustīgiem gaismas prožektoriem, brūkošām daudzstāvu māju dekorācijām, sprāgstošām lellēm, pacēlājiem u.c. brīnumiem. Viens no vizuāli interesantākajiem un asprātīgākajiem ir taustiņinstrumentālista Kristiana "Flake" Lorenca jauninājums, proti, kustīga grīda (180 grādos), kas liek, gluži kā uz trenažiera, mūziķiem nemitīgi soļot uz vietas.

Arī solists Tils Lindemans uz skatuves var parādīties, paceļoties uz īpašas platformas no skatuves apakšas, kas īpaši iespaidīgi izskatījās pašā koncerta noslēgumā, kad dziesmas "Engel" laikā Lindemans ar milzīgiem degošiem spārniem gluži kā Fēnikss pacēlās no "pazemes". Darbojas arī pacēlāja platforma, taču atšķirībā no Kiss koncerta, šķiet, Lindemans nebija piesprādzējies ar drošības jostām un droši uz skatītāju galvām kaisīja ugunīgus pelnus no 10 metru augstuma.

Uguns
Uguns Foto: Publicitātes foto

Rammstein uguņošana

Viens no iespaidīgākajiem un tehniski precīzākajiem elementiem visa šova laikā ir uguņošana. Uguns spļaušana un šaušana plaši izmantota dziesmās, kurās tādā vai citādā veidā skarta uguns tēma - "Benzin", "Feuer Frei" u.c. Turklāt ne uz mirkli neradās šaubas, ka šī uguņošana kaut kā varētu apdraudēt skatītāju drošību. Vācu precizitāte...

Rammstein mūzika un joga

Lai saglabātu intrigu, neatklāšu, kā iesākās pats koncerts, izstāstīšu tik vien to, ka koncerta pirmajā pusē grupa vairāk spēlēja dziesmas no sava pēdējā studijas albuma - izskanēja gan "Rammlied", "Waidmanns Heil", gan pašā pamatprogrammas noslēgumā arī skandalozais "Pussy". Kopējais skanējums bija masīvs un smags, varbūt nedaudz "papliki" skanēja bungas un balss, taču ģitāru un sintezatoru siena radīja pamatīgu troksni.

Muzikāli koncerta kulmināciju iezīmēja trīs pamatprogrammas pēdējie skaņdarbi - "Links 2-3-4", "Du Hast" un jau minētais "Pussy", kura izskaņā publika tika aplaimota ar baltām papīra "putām" no milzīgas dzimumlocekļa dekorācijas.

Interesanti, ka pirms koncerta grupas dalībnieki iesildījās, nevis ar kādu motorzāģi griežot koka baļķus vai metāla stieņus (kā tas tādiem skarbiem vīriem pienāktos), bet gan ar jogu (ar pilates elementiem) un salsas nodarbībām, kuras, vēlams, jāvada sieviešu kārtas treneriem. Arī pēc koncerta solītajā ballītē neieradās vis tikai kāds koncerta gaismotājs, bet gandrīz visi grupas dalībnieki (ieskaitot solistu).

Katrā ziņā, ja esat Rammstein mūzikas cienītājs, gaidāmais koncerts Rīgā ir "obligāta lasāmviela", ja ne (arī es sevi nepieskaitu pie grupas faniem), tad ir vismaz jāredz iespaidīgais un profesionālais šovs, kuram vizuāli (muzikāli ne) līdzvērtīgs varbūt bija tikai glemroka veterānu Kiss priekšnesums.

 Dziesmu saraksts:

01. Rammlied
02. B*******
03. Waidmanns Heil
04. Keine Lust
05. Weisses Fleisch
06. Feuer Frei!
07. Wiener Blut
08. Frühling In Paris
09. Ich Tu Dir Weh
10. Liebe Ist Für Alle Da
11. Benzin
12. Links 2-3-4
13. Du Hast
14. Pussy

15. Sonne
16. Haifisch
17. Ich Will

18. Engel

Biļetes uz "Rammstein" koncertu Rīgā nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs visā Latvijā un interneta lapā www.ticketpro.lv. Stāvvietas biļetes cena ir Ls 30. Sēdvieta maksā Ls 25, Ls 30 vai Ls 35. Bet par Ls 45 vēl nopērkamas biļetes fanu zonā.

Komentāri (58)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu