Ielūkojies, kāds izskatīsies Džordža Lūkasa un “Zvaigžņu karu” muzejs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP / Scanpix

Jau 2021. gadā Losandželosā durvis vērs ilgi gaidītais “Zvaigžņu karu” sāgas režisora Džordža Lūkasa muzejs. “Zvaigžņu karu” fanus priecēs ne tikai muzeja ekspozīcijas un elpu aizraujošās atrakcijas, bet arī paša muzeja arhitektūra – muzejs vizuāli līdzināsies kosmosa kuģim no “Zvaigžņu karu” sāgas.

Dīvainā paskata muzejs pildīs vairākas funkcijas – šeit apmeklētāji varēs iepazīties ar slaveno “Zvaigžņu karu” filmu franšīzi, baudīt mākslu, iepirkties un arī mācīties. Pats režisors Džordžs Lūkass ir teicis: “Jā, šis būs mākslas muzejs, taču es vēlos to pozicionēt kā antropoloģijas muzeju. Manuprāt, populārā māksla ir ieskats sabiedrībā un tajā, ko tā vēlas no pasaules, kādi ir tās mērķi un kas to veido. Muzejs būs sabiedrības, vēstures un tās vērtību atspoguļojums.”

Foto: Lucas Museum of Narrative Art

Šajā muzejā atradīsies gleznas, fotogrāfijas, ilustrācijas, kino un digitālie mākslas darbi no Lūkasa personīgās kolekcijas, protams, šeit arī atradīsies iespaidīga “Zvaigžņu karu” ekspozīcija.

Lūkasa Čikāgas muzeja plānojums
Lūkasa Čikāgas muzeja plānojums Foto: Scanpix

Sākotnēji muzeju bija plānots būvēt Sanfrancisko, bet pēc neveiksmīgas vienošanās par būvniecības vietu Lūkasa muzeju bija plānots celt Čikāgā, taču arī tur paredzētā būve saņēma visai nicinošu kritiku. Tolaik vietējais medijs Chicago Tribune skaidroja, ka ēkas izmērs ir nepiemērots pilsētas rajonam, kurā plānota muzeja būvniecība, turklāt tā aizņemtu diezgan lielu platību pie Čikāgas ezera. Tolaik vietējā bezpeļņas organizācija “Parku draugi” iesniedza Čikāgas pašvaldībai ziņojumu, ka muzejs netiek būvēts sabiedrības interesēm, bet gan atbalsta privātas vai komerciālas intereses. Lai gan Ilinoisas štata tiesa nolēma par labu muzeja būvniecībai, pēc vairākiem strīdiem un nesaprašanās Džordžs Lūkass 2016. gada jūnijā atsauca muzeja būvniecības plānus Čikāgā. Jau tajā pašā mēnesī muzeja plānotāji nolēma “Zvaigžņu karu” un Džordža Lūkasa muzeju būvēt Losandželosā un Sanfrancisko. 2017. gada 10. janvārī Lūkass apstiprināja muzeja atrašanās vietu – Ekspozīciju parkā, Losandželosā.

Foto: Lucas Museum of Narrative Art

Muzeja dizainu ir radījusi Ķīnas arhitektu grupa “MAD Architects”. Miljardu vērtais muzejs aizņems teju 40 000 kvadrātmetru lielu platību, tam būs pieci stāvi, un tas sliesies 35 metru augstumā.

Šā gada sākumā, 2018. gada janvārī, ir sākusies muzeja būvniecība, bet to pabeigt plānots līdz 2021. gada sākumam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu