Betmenam pa pēdām (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Normālajā dzīvē Betmena vārds ir Brūss Veins. Viņa dzīves ceļš sācies pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados komiksos....

Astoņu gadu vecumā Brūss, redzot, kā noziedznieki nogalina viņa vecākus, zvēr, ka iznīcinās visus noziedzniekus savā dzimtajā pilsētā Gotemā. Lai piepildītu savu mērķi, viņš studē kriminoloģiju, ķīmiju, fiziku un dažādus pašaizsardzības paņēmienus.

Turklāt viņš sevi nodēvē par Betmenu un izdomā atbilstošu sikspārņa kostīmu, kas ir diezgan apjomīgs un aprīkots ar dažādiem sensoriem, kam jābalsta ausis un acis. Savu Betmena identitāti viņš tur lielā noslēpumā un reālajā dzīvē dzīvo kā bagāts pleibojs, kas pārtiek no savu vecāku mantojuma. Betmens nav supervaronis šaurākā nozīmē, kā, piemēram, Supermens, jo viņam nepiemīt nekādi pārdabiski spēki. Viņa pārākums balstās uz tehniskiem palīglīdzekļiem un smagu treniņu. Betmens pēc būtības ir pilnīgi normāls cilvēks – zinātnieks.

Oriģinālā personāža Betmena izgudrotāji ir divi jauni mākslinieki Bobs Keins un Bils Fingers. Pirmo reizi Betmens parādījās 1939. gadā komiksu izdevumā "Detective Comics" un acumirklī kļuva par īstu sensāciju. Viņa partneris Robins parādījās 1940. gada aprīlī.

Kopš tā brīža Betmens ir piedzīvojis dažādas pārmaiņas un interpretācijas, tomēr izturējis laika pārbaudi un kļuvis par komiksu, TV seriālu un kino filmu varoni.

"Betmens" (1989) Režisors Tims Bērtons Lomās: Maikls Kītons, Džeks Nikolsons, Kima Beisindžere u.c.

Jau krietnu laiciņu pirms filmas nodošanas skatītāju vērtējumam tika izvērsta aktīva reklāmas kampaņa televīzijā. Kino mīļi ar neviltotu interesi gaidīja Tumšā bruņinieka parādīšanos uz lielajiem ekrāniem. Filmas uzņemšanai Londonas Pinewood Studios tika izveidotas grandiozas kulises. Filmas budžets bija 35 miljonus dolāru. Tima Bērtona "Betmenu" var uzskatīt par etalona ekranizāciju, jo visi komiksa personāži, kā arī sižets bija rūpīgi pārnesti no komiksa lappusēm uz lielā ekrāna. Par lielāko filmas veiksmi tiek uzskatīts lieliskais aktieru darbs. Maikla Kītona atveidotais Brūss Veins savā ziņā atgādina Džeimsu Bondu. Miljardieris Veins dzīvo greznā savrupmājā, kas aprīkota ar noklausīšanās ierīcēm, bauda tikai izmeklētu šampanieti un nepalaiž sev garām nevienu sieviešu brunci. Tomēr, par spīti savām simpātijām pret daiļo dzimumu, Brūss ir pārliecināts vecpuisis. Iemesls tālu nav jāmeklē. Viņš taču ir arī noslēpumainais Betmens... Neviens nezina, kas viņš ir un no kurienes nāk, taču visi Gotemas iemītnieki par Betmena varoņdarbiem ir sajūsmā. Tiesa, lielākā daļa pilsētas ļaundaru Betmenu redz savos visbaismīgākajos murgos. Īpaši klaunam līdzīgais Džokers, kura tēlā iejuties Džeks Nikolsons.

Režisora Tima Bērtona radītais "Betmens" kļuva par sensāciju – jau pirmās nedēļas laikā kases ieņēmumi pārsniedza 100 miljonus dolāru. Betmena simbolika – ovālā melnā sikspārņa zīme uz dzeltenā fona tika tiražēta uz krūzītēm, krekliem un rotaļlietām.

"Betmens atgriežas" (1992) Režisors Tims Bērtons Lomās: Maikls Kītons, Denijs de Vito, Mišela Faifere u.c.

Pagājuši 33 gadi. Gotemā parādās jauns briesmonis – Cilvēks-Pingvīns. Viņš terorizē Gotemu un nolaupa pilsētas bagātāko biznesmeni Maksu Šreku. Savu sekretāri, kura ir lietas kursā par visiem šefa plāniem, Šreks izgrūž pa logu. Taču viņa nemirst, bet pārvēršas Kaķsievietē. Un tā filmas turpmākajā gaitā ar saviem spēkiem mērojas Kaķsieviete un Betmens no vienas puses un Cilvēks-Pingvīns un viņa rokaspuiši no otras puses.

Ar Mišelu Faiferi kā Kaķsievieti un Deniju de Vito kā Pingvīnu un ar brīnišķīgu mīlas stāstu režisoram Timam Bērtonam izdevās vēl vairāk kāpināt savas iepriekšējās filmas panākumus. Taču Betmens atgriežas iezīmē arī jaunu pavērsienu sižeta attīstībā, kas ievērojami atšķiras no komiksa varianta. Runa ir par Kaķsievieti – Selīnu Kaili, kuras lomā iejutās Mišela Faifere. Melnā lateksā iespīlētā Kaķsieviete spēja sagrozīt galvu ikvienam. Un ne tikai uz ekrāna. Bet arī dzīvē. Kuluāros pavīdēja baumas, ka Mišela Faifere un Maikls Kītons uz ekrāna pārnesuši savas personīgās attiecības. Lai arī kā tas būtu bijis, filma no tā necieta, bet gan tikai ieguva.

Kaut arī "Betmens atgriežas" kļuva par gada ienesīgāko Holivudas filmu, tā tika raksturota kā nekomerciāli drūma un depresīva.

"Mūžīgi Betmens" (1995) Režisors Džoels Šūmahers Lomās: Vels Kilmers, Tomijs Lī Džonss, Džims Kerijs, Nikola Kidmena u.c.

Betmena 3. filmā Tims Bērtons režijas krēslu nomainījis pret producenta krēslu, bet viņa vietā stājās Džoels Šūmahers. Bērtons apgalvoja, ka viņš esot visu pateicis par Betmenu jau iepriekšējās divās filmās, tādēļ kārta kādam citam režisoram. Šūmahera darbs iznācis ievērojami krāsaināks – kādreizējā tumšajā Gotemā pa ielām brauc krāsaini auto, trako zaļi noziedznieki ar sarkaniem matiem. Vienu vārdu sakot – Šūmahers aizgaiņājis Bērtona drūmo patosu. Produkcijas dizainere Barbara Linga no jauna izgatavoja sešdesmit krāšņas dekorācijas. Arī aktieru sastāvā bija būtiskas izmaiņas. Betmena kostīms pārgāja Vela Kilmera lietošanā. Savukārt savu pirmo zvaigžņu stundu piedzīvoja Nikola Kidmena, tēlojot jauno seksapīlo ārsti.

Saturs. Brīvajai Gotemas pilsētai draud nāves briesmas. Brūss Veins, milzīgas korporācijas īpašnieks, atlaiž no darba izgudrotāju Edvardu Nigmu (Džims Kerijs), kurš ir spējīgs manipulēt ar cilvēku prātu. Lai atmaksātu Betmenam, viņš apvienojas ar Hārveju (Tomijs Lī Džonss). Betmens visbeidzot satiekas ar savu vēlāko pārinieku Diku Greisonu (Kriss O''Donells), kas pieņēmis pseidonīmu Robins. Nozīmīga vieta lomā ir ierādīta arī žilbinošai skaistulei, psihoanalītiķei (Nikola Kidmena). "Mūžīgi Betmens" iemantojusi vājākās Betmena filmas slavu.

"Betmens un Robins" (1997) Režisors Džoels Šūmahers Lomās: Džordžs Klūnijs, Arnolds Švarcenegers, Kriss O''Donells, Uma Tūrmane u.c.

Betmens un Robins pēc kārtas ceturtā Betmena sērijas filma un otrā režisora Džoela Šūmahera filma. Tās sižets ir ļoti vienkāršs – labo puišu cīņa pret sliktajiem.

Filmas stils ir pieskaņots 90. gadu beigu garam, ko raksturo hakeri, skābes saturoši džungļi un līdzīgas lietas un parādības. Filma izceļas arī ar speciālajiem un vizuālajiem efektiem – eksplozijām, kautiņiem utt. Skatītāji filmu uzņēma ar dalītām jūtām. Atsauksmes bija dažādas, tostarp arī tādas, kas apgalvoja, ka filma ir pārāk spilgta un raiba. Arī Džordžs Klūnijs, par spīti savai nevainojamai ārienei, neattaisnoja uz viņu liktās cerības.

"Betmens un Robins" bija 1997. gada dārgākā kinofilma. Mārketingam vien tika iztērēti 55 miljoni dolāru. Arnolda Švarcenegera honorārs sasniedza 20 miljonus dolāru, bet kopējais budžets bija 85 miljoni dolāru.

"Betmens: sākums" (2005) Režisors Kristofers Nolans Lomās: Kristians Beils, Maikls Keins, Laiems Nīsons, Morgans Frīmens, Keitija Holmsa u.c.

Kaut arī "Betmens: sākums" ir it kā piektā Betmena sērijas filma, tā tomēr nav iepriekšējo filmu turpinājums. Filmas scenārija autors Deivids Goijers precizē: „"Betmens: sākums" ir pilnīgi jauna filma, kurai jāliek aizmirst par iepriekšējo filmu eksistenci.” Izrādās, ka Goijera bērnības sapnis ir bijis kļūt par filmu veidotāju, lai varētu uzņemt filmu par Betmenu. Iepriekšējie Betmeņi viņu neesot apmierinājuši. Kā izrādās, šis sapnis ir piepildījies. Jaunā filma atklāj Betmena leģendas pirmsākumus un Tumšā bruņinieka – Gotemas pilsētas aizstāvja dzimšanu. Sekojot pa pēdām savu vecāku slepkavam, Brūss Veins klīst pa pasauli, meklējot iespēju cīnīties pret netaisnību un ļaunumu.

Viņš atgriežas Gotemā, lai atklātu savu slēpto būtību: Betmenu – maskā tērptu cīnītāju, kurš liek lietā spēku, zināšanas un arī moderno tehnoloģiju viltības, lai uzveiktu ļaunos spēkus, kas apdraud pilsētas mieru.

"Betmens: sākums" uz kinoekrāniem Latvijā – no 17. jūnija!

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu