Zoodārzs Vides dienā aicinās neēst bruņurupuču zupu (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas zoodārzs svētdien, Starptautiskajā vides dienā aicinās apmeklētājus neēst bruņurupuču zupu un neiegādāties suvenīrus no rupuču bruņām.

Zoodārzā pie Galapagu bruņurupuču ekspozīcijas varēs samērot savu un milzu bruņurupuču svaru, Latvijas rāpuļu un abinieku zālē apmeklētājus iepazīstinās ar vienīgo Latvijā savvaļā sastopamo bruņurupuču sugu - purva bruņurupuci, bet terārija ēkā varēs iepazīt vienu no pasaulē mazākajiem bruņurupučiem - Ēģiptes bruņurupuci.

Pie tikko atklātās cilvēku pamesto sarkanausu bruņurupuču ekspozīcijas patversmes runās par zooveikalos pārdoto sarkanausu bruņurupuču tālāko likteni, bet Tropu mājā uzmanību pievērsīs vienam no Ķīnā visēstākajiem un tāpēc Āzijā apdraudētākajiem bruņurupučiem - Āzijas milzu mīkstrupucim.

Lai atturētu tūristus no Latvijas ceļojumu laikā lietot uzturā bruņurupuču gaļu un iegādāties bruņurupuču kaula izstrādājumus, Rīgas zoodārzs kopā ar spēkavīru Raimondu Bergmani jau aicinājis Latvijas Tūrisma aģentu asociāciju izplatīt klientiem sadarbībā ar Latvijas Vides aizsardzības fondu izdoto bukletu "Ceļo saudzējot, neēd bruņurupuču zupu!".

Kopumā Rīgas zoodārza ekspozīcijās var aplūkot bruņurupučus no 20 apdraudētajām sugām. Līdaka atgādināja, ka Rīgas zoodārzs aktīvi iesaistījies Eiropas Zoodārzu un akvāriju asociācijas izsludinātajā akcijā "Bruņas briesmās" ("ShellShock").

Līdaka norādīja, ka, apmierinot pieprasījumu pēc bruņurupuču gaļas, malumednieki tos izķer arvien nesaudzīgāk. "Tiek lietoti āķi, murdi, slazdi un lamatas, mežos bruņurupučus medī ar suņiem, ūdenī - ar postošo elektrozvejas metodi," viņš pavēstīja.

Vairākas bruņurupuču sugas nav atrastas un pētītas dabā, zinātnieki tās konstatējuši vienīgi Ķīnas pārtikas tirgū, diemžēl arī tur - arvien retāk.

Ik gadus Ķīnas tirgū pārdod 12 miljonus bruņurupuču, daudzus no tiem kontrabandas ceļā ieved no kaimiņvalstīm. "Bruņurupučus ved pārpildītās kastēs, ar mutē un rīklē iesprūdušiem āķiem, ko tie norijuši kopā ar ēsmu. Bez pārtikas un ūdens tūkstošiem dzīvnieku ceļā mirst no slimībām un parazītiem. Lai bruņurupucis būtu smagāks un izdevīgāk pārdodams, tam injicē ūdeni vai piespiedu kārtā iebaro smiltis. Āzijā bruņurupučus uzglabā un izķidā dzīvus," stāstīja Līdaka.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu