Skārleta vējiem līdzi

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Prestižas nominācijas un balvas, Vudija Allena uzslavas, līgums ar Kevinu Kleinu par apģērbu un smaržu reklāmu, zema balss, Monas Lizas smaids un divdesmit piecas kinolomas – tā ir Skārleta Johansone, kura atzīta par šobrīd spožāko Holivudas zvaigzni. Mīlas dziesma Bobijam Longam ir tikai viena no viņas jaunākajām filmām, kuru drīz sāks izrādīt arī Latvijā.

Neticami, bet Skārletai ir nieka divdesmit gadi, kaut arī pēc filmu partneru vērtējuma viņa esot izglītotāka, dzīvesgudrāka un gluži vienkārši saprātīgāka par vienaudžiem. Neparasti zemās balss dēļ Skārletai karjeras sākumā, septiņu gadu vecumā, aktierprovēs tika līdzjūtīgi jautāts, vai tad meitentiņš esot saaukstējies. Tagad, kad pēc lomām filmās Zirgu vārdotājs, Pazudis tulkojumā un Meitene ar pērļu auskaru viņa strauji kļuvusi slavena, aktrisi salīdzina ar leģendāro dīvu Lorēnu Bekolu. Agrā bērnībā, kad Skārletas ārēji pievilcīgo ģimenīti uzaicināja uz reklāmas provēm, kuru rezultātā vecākais brālis tika pie darba, meitene saprata, ka grib būt aktrise. Par katru cenu.

Trīs kroņa minūtes

Viņas tēvs ir dānis, Skārletai ir viens pusbrālis, kurš dzīvo Dānijā, vecākā māsa, vecākais brālis un… jaunākais dvīņubrālis Hanters, kurš ir trīs minūtes jaunāks. Pēc Skārletas teiktā, tās esot trīs nozīmīgākās minūtes viņas dzīvē. Vecāki izšķīrās, kad meitenei bija trīspadsmit gadi, bet intervijās nedzirdēsiet vaimanāšanu par psiholoģiskām traumām un laupīto bezrūpīgo bērnību. Viņas vecāki esot vislabākie pasaulē, tikai tā nu gadījies, ka viņi aizgājuši katrs savu ceļu. Tomēr tas esot daudz labāk nekā gadiem ilgi vērot, kā vecāki mēmi cieš, tā sakot, bērnu labā, kuriem no šīm ciešanām nav nekāda labuma.

No mammas Skārleta esot mantojusi spēju panākt savu un… mammas ģimenē tradicionālo mīlestību uz Vējiem līdzi, līdz ar to – gluži likumsakarīgi – arī vārdu. Mammas vārds Melānija arī ņemts no minētā daiļdarba, un, tā kā Melānija bija Skārletas draudzene, varētu domāt, ka tā tas ir arī Johansones dzīvē. Būtībā – ir, jo ne velti Skārleta izvēlējusies Melāniju par savu menedžeri.

Johansones vārds jau pāris gadu tiek minēts gaumīgāk ģērbto slavenību sarakstā līdz ar Nikolu Kidmenu, Keitu Vinsletu, Aneti Beningu un citām, tomēr viņa mēdz uzklupt reportieriem, kas atļaujas viņu bildēt prestižā pasākumā, apgalvodama, ka esot ieradusies tikai izklaidēties, un viņi, lūk, traucējot. Skārletai patīk vecāki vīrieši, jo vienaudži liekoties dumji un neinteresanti.

Draugi un kretīni

Divdesmito dzimšanas dienu Skārleta nosvinēja ar draugiem Disnejlendā, kas esot viena no viņas retajām bērnišķīgajām vājībām. Aktrise apzinās, ka, filmējoties ne mazāk kā trīs filmās gadā, draugiem laika paliek aizvien mazāk, tāpēc viņa to cenšas izmantot kvalitatīvi. Vai vismaz ar vērienu – kā pagājušogad augustā, kad, pateicoties Pazudis tulkojumā panākumiem, viņa atļāvās par 45 000 dolāru kādā Londonas naktsklubā uzrīkot ballīti sen neredzētajiem draugiem. Visiem bija jāierodas strīpainos tērpos, un ballītē tika pasniegti kokteiļi, kas bija nosaukti… protams, Vējiem līdzi varoņu vārdos.

Draugus Skārleta izvēlas uzmanīgi un apgalvo, ka viņai piemītot spēja intuitīvi sajust, kurš cilvēks ir labs, bet kurš, skarbi sakot, – kretīns. Johansone intervijās runā tieši, tāpēc līdzās profesorgudriem pārspriedumiem par dzīves jēgu iesprūk pa trāpīgam nesmukumam.

Zvaigzne kopš bērnības

Par to, ka Skārleta izvēlējusies darbu kino, nebūtu jābrīnās, jo mamma veda viņu uz kino jau no agrīna vecuma un jau astoņu gadu vecumā ļāva skatīties visu, baiso Jēru klusēšanu ieskaitot. Tur nu varēja rasties vai nu liela kino nīšana, vai liela mīlēšana, un Johansones gadījumā sanācis otrais variants.

Skārleta nav tikai dabas bērns ar talantu un hipnotisku spēju paņemt skatītāju savā varā. No astoņu līdz vienpadsmit gadu vecumam viņa mācījās Lī Strasberga Jauniešu teātra institūtā, piedalījās Brodveja uzvedumos, reklāmās un filmās. Starp citu, pirmā daudzmaz pazīstamākā filma ar Johansones piedalīšanos (bet jau sestā viņas karjerā) bija Viens pats mājās 3, kur viņa tēloja atriebīgi sadistiskā galvenā varoņa vecāko māsu Molliju.

Interesanti, ka no tūkstošiem filmu, kurās tēlo bērni un jaunieši, var tikai uz pirkstiem saskaitīt tās, kuru mazās zvaigznes ir palikušas atmiņā. Un Skārleta Johansone Zirgu vārdotājā ir viena no šīm zvaigznēm.

Pretēji citām zvaigznēm, kas ērtības un popularitātes labad izvēlas lomas lielbudžeta filmās, Johansone iet grūtāko pretestības ceļu – lielākoties neatkarīgo režisoru filmas, kuru budžeti nav lieli. Sev raksturīgā melnā humora stilā viņa apgalvo, ka apzināti izvairoties no filmām par, teiksim, karsējmeitenēm, kas kļūst par izlaidumu balles karalienēm, dodas glābt badā mirstošos bērnus Ruandā un apprec sava izlaiduma balles karali. Roberts Redfords, brāļi Koeni, Sofija Kopola un Vudijs Allens ir viņas iecienīto režisoru vidū – tie spēj piedāvāt nevis milzu honorāru, bet gan interesantas un dažādas lomas.

Bez villas un narkotikām

Tiesa, šogad gan aktrise atradusi šo to interesantu arī biezo filmu piedāvājumā. Piemēram, viņa kopā ar Džošu Hārtneru un Hileriju Švanku filmējas Braiena de Palmas Melnajā dālijā pēc Džeimsa Elroja romāna motīviem par pagājušā gadsimta četrdesmitajiem gadiem Losandželosā, kur policija izmeklē kādas aktrises slepkavību. Viņa tēlo arī Maikla Beja zinātniskās fantastikas filmā Sala kopā ar britu Jūenu Makgregoru, kurš jau tagad tiekot kritizēts par "dvēseles pārdošanu Holivudas velnam". Makgregors alkst pēc plašākas atzinības, bet Johansonei šis projekts vienkārši likās neierasts, galu galā – zinātniskā fantastika līdz šim nav bijis viņas lauciņš. Un labi vien ir, jo filmēšanās izrādījusies fiziski tik grūta, ka aktrise skrienot sastiepusi kājas cīpslas un pēc tam nespējusi paspert ne soli. Nācies vien secināt, ka derētu biežāk paviesoties sporta zālē.

Skārleta smej, ka naudas viņai esot pārpārēm, jo narkotikas jaunā dāma nelietojot un nealkstot pēc villas katrā krastā. Lai arī Johansones vārds tika minēts gan saistībā ar Harisona Forda ceturto Indiana Džonsa filmu, gan arī Toma Krūza Neiespējamo misiju 3, tomēr sakarā ar nobīdēm filmēšanas grafikā viņai nācās no šīm lomām atteikties.

Nākamo projektu vidū ir Barija Levinsona Skats no tilta pēc Artūra Millera lugas motīviem, kā arī viņas lielā apbrīnotāja Vudija Allena filma, kurai vēl nav dots nosaukums, bet pirmizrāde paredzēta nākamruden. Tā būs jau otrā Allena filma, kurā tēlo Johansone – šogad ekrāna ceļu sāk filma Mača punkts, kurā loma sākumā bija paredzēta Keitai Vinsletai, bet viņa no tās atteicās, izvēlēdamās palikt mājās, kopā ar bērniem. Starp citu, Mača punkts ir pirmā Allena filma, kas pilnībā uzņemta Anglijā, tā ka Skārleta daudz laika pavadīja miglainajā Albionā. Tur viņai radās visai specifisks priekšstats par britu vīriešiem, kas esot ļoti pievilcīgi un visnotaļ jauki, bet tik nenormāli kautrīgi, ka viņi bezmaz lūdzot atļauju, lai drīkstētu palūkoties sievietei sejā, nemaz nerunājot par skūpstīšanos…

Albumiņš Travoltam

Filmā, kas jau tūliņ iznāks uz Latvijas ekrāniem – Mīlas dziesmā Bobijam Longam Skārleta Johansone atveido Pērsiju, kura no nesen mirušās mammas mantojusi māju. Aizbraucot uz māju, viņa konstatē, ka tur iemitinājušies divi dīvaiņi, ko atveido sirms Džons Travolta un jaunais aktieris Geibriels Mahts. Nevienam no viņiem neizdodas pārtrumpot Skārletu, kas ir tikpat dabiska un nesamākslota kā savās iepriekšējās lomās.

Travolta Skārletu raksturo kā vienu no jaukākajiem cilvēkiem pasaulē, salīdzinot viņas tēlojumu ar Elizabetes Teilores un Sofijas Lorēnas aktierspēli. Johansone viņam pagatavoja īpašu dāvanu, kuru pasniedza filmēšanas pēdējā dienā – albumu, kurā bija salīmējusi fotogrāfijas no uzņemšanas laukuma, pierakstījusi klāt smieklīgus komentārus un savas izjūtas. Mīļi.

***

Skārleta JOHANSONE

- Dzimusi 1984. gada 22. novembrī Ņujorkā

- Tēvs Karstens ir dānis, mamma Melānija – poliete

- Nosaukta par Skārletu par godu Mārgaretas Mičelas romāna Vējiem līdzi varonei Skārletai O"Hārai

- Uzskata sevi par ļoti patstāvīgu cilvēku, kam tomēr šad tad nepieciešami mīlestības apliecinājumi

- Apgalvo, ka nekad neveidošot tuvas attiecības ar vīriešiem, kas ir jaunāki par 30 gadiem

- Tēlojusi filmās Zirgu vārdotājs, Cilvēks, kura nebija, Pazudis tulkojumā, Meitene ar pērļu auskaru un citās

- Nominēta Zelta globusa balvai par lomām filmās Mīlas dziesma Bobijam Longam, Pazudis tulkojumā un Meitene ar pērļu auskaru

- Saņēmusi BAFTA (Britu filmu un TV mākslas akadēmijas) balvu par lomu filmā Pazudis tulkojumā

- Tēlo galveno sieviešu lomu jaunajā filmā Mīlas dziesma Bobijam Longam

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu