Par ko stāsta "Haizivs stāsts"? (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zivis ir datoranimācijas lielākie draugi. Un kā nu ne? Tās ir tik skaistas un krāsainas, turklāt salīdzinājumā ar ādu vai spalvām ir arī daudz vienkāršāk izveidojamas.

Tādēļ nav brīnums, ka zemūdens valstību uz lielā ekrāna uzbūrusi ne tikai Pixar animācijas filmā "Meklējot Nemo" (2003), bet pie šīs tēmas ķērusies arī studija Dreamworks, piedāvājot skatītājiem savu versiju par zemūdens dzīvi. "Haizivs stāsts" ir uzņemts "Meklējot Nemo" tradīciju garā.

Vai Dreamworks idejas jaunajai animācijas filmai ir nočiepis no priekšgājējas – Disneja animācijas filmas "Meklējot Nemo", nav īsti skaidrs un pierādīt arī to nevar. Iespējams, ka Dreamworks producenti savu filmu jau bija ieplānojuši sen, vien viņu nodomus izjauca konkurenti. Tomēr grūti noticēt, ka divas, viena no otras neatkarīgas studijas attīstījušas un realizējušas tik ļoti līdzīgu ideju, par darbības vietu izvēloties vienu un to pašu biotopu. Līdzīga sakritība (varbūt labi pārdomāts plāns) bija vērojama arī pirms pieciem gadiem, kad abas studijas (arī neatkarīgi viena no otras) bija pievērsušās kukaiņu tēmai. Šoreiz abu studiju dienas kārtībā ir zivis. "Meklējot Nemo" tās bija klaunzivtiņas – tētis Mārlins un dēlēns Nemo, bet "Haizivs stāsta" galvenā varone ir zivtele, vārdā Oskars.

Dažādu stilu kombinācija

„Mūsu filma "Haizivs stāsts" iemieso to pašu sensibilitāti, ko "Šreks"...” stāsta filmas izpildproducents Džefrejs Kacenbergs. „Filma ir nedaudz graujoša, lielākoties mēs spēlējāmies ar filmu žanra noteikumiem. "Šreks" bija parodija par pasaku, savukārt ar "Haizivs stāstu" mēs pazobojamies par klasiskajām gangsteru filmām, visu sagriežam ar kājām gaisā un garantējam gana daudz jautrības.”

Ar bagātīgu pieredzes bagāžu filmas veidošanā piedalījās režisore Vikija Džensone, kura bija arī "Šreka" pirmās daļas režisore: „Tieši tāpat kā "Šrekā" arī "Haizivs stāstā" ir daudz komisku un izjustu momentu. Man tas šķita ļoti asprātīgi veidot komēdiju par mafiju ar tās raksturīgajām klišejām, turklāt kuras darbība norisinās zem ūdens.”

Kolēģes domu turpina režisors un scenārija autors Robs Letermens: „Filma satur popkultūras parodijas, kā arī romantiskas komēdijas un action filmas elementus. Tajā visā mēs iebūvējām momentus, kuros skatītājs dzīvo līdzi filmas varoņiem. Es domāju, ka katrs tajā var atrast kaut ko sev.”

Filmas veidotāji lepojas, ka "Haizivs stāsts" iezīmē jaunu pakāpi datorfilmu veidošanā. Tā tapusi, cieši jo cieši sadarbojoties ar Hewlett-Packard. Turklāt tās veidošanā tika iesaistīti dažādi speciālisti un eksperti – fiziķi, mākslinieki, speciālisti informātikas jomā u.c.

Oskars – Vils Smits

Viens no svarīgākajiem aspektiem filmas veidošanas procesā bija atbilstošu lomu ieskaņotāju piemeklēšana. Filmas oriģinālversijā galvenos varoņus ierunājušas Holivudas zvaigznes Vils Smits (Oskars), Džeks Bleks (Lenijs), Roberts de Niro (Dons Lino), Renē Zelvēgere (Endžija), Andželīna Džolī (Lola), Mārtins Skorsēze (Saikss), Maikls Imperioli (Frenkijs). Kā apgalvo Robs Letermens, "Haizivs stāstu" ierunājis visneparastākais aktieru sastāvs. „Šādu aktieru sastāvu ir grūti nokomplektēt, taču vēl grūtāk ir ar to strādāt. Es atzīšos, ka biju ne pa jokam nobijies, kad pirmo reizi tikos ar Robertu de Niro un Mārtinu Skorsēzi. Taču viņi bija vienreizīgi un labvēlīgi noskaņoti. Vēl draudzīgāku sadarbību nav iespējams iedomāties.”

Filmas centrālo tēlu – zivteli, vārdā Oskars, – ieskaņojis Vils Smits. Šī loma enerģijas un spontanitātes dēļ jau pašā sākumā bija paredzēta tieši viņam. „Filmas sižets veidojās vairākus gadus, bet visu laiku mūs nepameta doma, ka Oskara lomas ieskaņošanu piedāvāsim Vilam Smitam. Tādējādi tā tika veidota, domājot par Vilu Smitu, un līdz ar to aktieris pats varēja ieviest šajā stāstā savu stilu,” stāsta režisore Vikija Džensone. „Savā ziņā Vils ir liels bērns. Viņam patīk spēlēties, un tāpēc viņš ir perfekts Oskars. Vils ir neticami atjautīgs, un ieskaņošanas laikā viņa improvizācijas sagādāja mums gana daudz jautrības.”

Arī pašam aktierim darbs devis lielu gandarījumu. „Animācijas filmu uzņemšanā man patīk darba norise. Tā sniedz daudz brīvības, jo aktieris ar savu lomu var darīt visu, ko vēlas, bet jo sevišķi, ja ir tāda loma kā šī. Kad es ķēros klāt, nekādā veidā netiku ierobežots. Es vienkārši spēlēju Oskaru.” Savukārt Oskaru Smits raksturo šādi: „Oskars ir maza zivtiņa lielā baseinā, taču pati sevi uzskata par lielu. Oskars ir ar mieru darīt visu, lai kļūtu bagāts un slavens, kā arī lai varētu dzīvot zemūdens klints visaugstākajā punktā, kur dzīvo visas ievērojamākās zivis. Līdz ar to viņš ir nodarbināts, skatoties uz augšu, tādējādi nespējot saskatīt skaistumu savā tuvumā.”

Endžija – Renē Zelvēgere

Ja runa ir par skaistumu Oskara tuvumā, tad tā ir eņģeļzivs Endžija, kuras balsi filmā ierunājusi Renē Zelvēgere. Diemžēl Oskars uzskata viņu tikai par savu draudzeni, taču Endžija viņā ir iemīlējusies. Viņa ir vienīgā, kas tic Oskaram un vienmēr ir ticējusi pat viņa visvieglprātīgākajiem plāniem un cer, ka kādu dienu viņš attapsies un sapratīs, ka viņa dzīve patiesībā ir brīnišķīga, un viss, ko viņš vēlas, ir turpat, spuras stiepiena attālumā.

Producents Alisons Lions Segans: „Tajā brīdī, kad Renē sāka ieskaņot savu lomu, Endžija sāka dzīvot. Renē piedāvāja mums tekstu 25 variantos, un katru no šīm versijām mēs būtu varējuši izmantot. Katru reizi viņa bija trāpījusi naglai pa galvu un piešķīrusi figūrai tik daudz iejūtības un šarma, ka ne mirkli neradās bažas, ka blakus Oskaram viņa varētu būt neizteiksmīga un bāla.”

Lola – Andželīna Džolī

Par lielām sirdssāpēm Endžijai, Oskara uzmanību ir izpelnījusies Lola, īsta liktenīgā sieviete. Viņa ir skaista un ļoti bīstama. Lolas balsi ieskaņojusi aktrise Andželīna Džolī, kura atzīst, ka Lola ir tur, kur apgrozās nauda. Viņa nepievērš Oskaram ne mazāko uzmanību, kamēr viņš nav nekas, bet tikko viņš kļūst slavens... jā, tad viņas interese pieaug.

„Es nezinu, vai gribētu spēlēt Lolu, ja viņa nebūtu zivs,” smej aktrise. „Taču kā zivi es viņu mīlu.”

Andželīnai Džolī šī bija pirmā loma, ko viņa ieskaņojusi animācijas filmā, taču ļoti nozīmīga, jo viņa nespējot vien sagaidīt, kad to noskatīsies viņas mazais dēliņš.

Lenijs – Džeks Bleks

Svarīga vieta zemūdens valstībā ir haizivij Lenijam. Ja Oskaram ir mazs noslēpums, tad Lenijam ir liels noslēpums – viņš ir veģetārietis, kas haizivij ir diezgan neraksturīgi. Aktieris Džeks Bleks, kas filmā ieskaņojis Leniju, stāsta, ka viņa varonis ir veģetārietis nevis tādēļ, ka viņam negaršotu zivis, bet gan humānu iemeslu vadīts – viņš uzskata, ka dzīvās radības nedrīkst nogalināt. Lenijs ir lāga dvēsele un neiederas citu haizivju vidū, taču reiz var izrādīties, ka viņš ir visspēcīgākais, pateicoties savai sirdij un dvēselei.

Režisore Džensone stāsta, ka Džeks Bleks figūrai piešķīris tādu dimensiju, kas sniedzas tālu pāri scenārija robežām. „Džeka dzīvesprieks un humors atspoguļojas arī viņa tēlā. Uz Leniju viņš ir pārnesis arī savu jauko un rotaļu lācītim līdzīgo uzvedību. Lenijs ir liela, maiga haizivs, kas grib visu izdarīt savam tēvam pa prātam.”

Dons Lino – Roberts de Niro

Viņa tēvs nav parasta baltā haizivs, bet gan varenais Dons Lino, zemūdens pasaules Krusttēvs. Un kurš gan šo lomu būtu varējis ierunāt labāk par Robertu de Niro?!

Šī bija viņam lieliska iespēja parodēt vienu no savām visslavenākajām lomām: „Es spēlēju zemūdens mafijas bosu, kurš patiesībā nosaka visu, kas lejā notiek. Viņam ir divi dēli, un izrādās, ka viens no tiem negrib pārņemt ģimenes biznesu.”

„De Niro bija lielisks,” savu prieku neslēpj Džensone. „Viņam nesagādāja nekādas problēmas pasmieties pašam par savu imidžu un nospēlēt klasisku gangstera lomu. Manuprāt, tā viņam sniedza lielu prieku. Bet mums tas bija liels gods, ka varējām strādāt ar viņu kopā vienā komandā.”

De Niro šī bija pirmā ierunājamā loma animācijas filmā. Aktieris neslēpj, ka sākotnēji esot šaubījies, vai pieņemt piedāvājumu. Bet ziņkāre ņēmusi virsroku.

Saikss – Mārtins Skorsēze

Īpašu šarmu un vizuālo līdzību savai ieskaņotajai zivij Saiksam piešķīris režisors Mārtins Skorsēze. Saikss ir Oskara darba devējs. Saiksam ir kāda dīvainība, proti, kad viņš uztraucas, viņš piepūšas un sāk ļoti ātri runāt smalkā balstiņā.

„Man nav ne mazākās nojausmas, kāpēc Džefrejs Kacenbergs šo lomu uzticēja tieši man,” – tā Skorsēze. Taču uz šo jautājumu atbild pats producents: „Mārtinu es pazīstu jau 25 gadus un vienmēr esmu bijis sajūsmināts par viņa neparasto runāšanas veidu. Viņš runā ļoti, ļoti ātri – viņš visu var pateikt divās sekundēs. Viņa prāts darbojas zibenīgi, un tikpat ātri viņš ir spējīgs to pateikt arī vārdos.”

Zivju pētīšana

Viens no filmu veidotāju uzdevumiem bija zivju pētīšana ar mērķi noskaidrot, kuras zivju sugas būtu vispiemērotākās "Haizivs stāsta" sižetam. Viņi noskatījās bezgala daudz dokumentālās filmas par haizivīm un citām zivju sugām, izšķirstīja neskaitāmus katalogus un vairākkārt apmeklēja "Long Beach" akvāriju. Filmas veidotājiem bija svarīgi, lai animācijas filmas zivis būtu veidotas, balstoties uz reāli eksistējošām zivīm. Uzdevums nebija no vieglajiem. Taču, kad atbilstošās zivis bija izvēlētas, to vaibstos tika iestrādāti attiecīgo lomu ieskaņotāju sejas panti. Tā, piemēram, Saikss ieguva Mārtina Skorsēzes iespaidīgās uzacis, Lola – Andželīnas Džolī pilnīgās lūpas un matu sakārtojumu, Endžija – Renē Zelvēgeres koķeti piemiegtās acis un nedaudz ieslīpo muti, Dons Lino – Roberta de Niro dzimumzīmi, bet Oskars – Vila Smita kustības. Pilsēta zemūdens dzīlēs

No attāluma pilsēta, kurā dzīvo un strādā zivis, izskatās kā krāsaina un dabīga zemūdens koraļļu klints. Taču, aplūkojot to tuvāk, redzam, ka atrodamies zemūdens pilsētā, kurā ir gan ēkas, gan satiksmes ceļi. Pilsēta veidota no korāļiem, smiltīm un citiem dabiskiem materiāliem. Mākslinieks Daniels St. Pjērs stāsta: „Mums bija jāizveido pilsētas, kas izskatās nevis kā nogrimusi pilsēta, bet gan zivju izveidota pilsēta.” Tiesa, par ēku un citu lietu paraugu kalpoja cilvēku pasaules prototipi, kuri vēlāk tika pielāgoti zemūdens valstības prasībām. Piemēram, ēkas ieguva jūras augu vai klints formu. Arī pašas pilsētas siluetā nepārprotami dominē Ņujorkas aprises, taču izmantoti ir arī Lasvegasas, Sanfrancisko un citu pilsētu elementi. Pilsēta iedalās augšpilsētā un apakšpilsētā, turklāt pēdējā izvietota tieši uz jūras dibena un kuras slava ir visai apšaubāma. Augšpilsēta atrodas tuvāk ūdens virsmai, tur ūdens ir dzidrāks un skaidrāks. Ikvienas zivs, tostarp Oskara, lielākais sapnis un vēlēšanās ir reiz tur dzīvot.

Jūras skaņas

Filmas "Haizivs stāsts" mūzikas autors ir Hans Cimmers, kuru vieno sena sadarbība ar Kacenbergu. Tās mūzika veido noslēgtu darbu, kurā orķestra pasāžas kombinētas ar dažādām dziesmām. Muzikālā fona galvenais uzdevums filmā ir izcelt lielpilsētas raksturu.

Stāsta producents Bils Damaške: „Mēs gribējām izmantot šai pasaulei raksturīgu mūziku un ar pilsētai specifiskām skaņām piepildīt zemūdens klinti. Tur ir gan hiphops, gan R&B, gan reps un pops. Tā ir mūsdienu paaudzes mūzika un mūzika, kas skan čārtos.”

Tāda mūzika līdz šim ne reizi nav izmantota šāda veida filmās. Filmas veidotājiem izdevās ieinteresēt un iesaistīt veselu pulku mākslinieku, tostarp Kristīnu Agileru, Misiju Eliotu, Džastinu Timberleiku u.c.

Haizivs stāsta dublāža latviešu valodā

Pēc "Šreka" šī būs jau otrā Latvijā, filmu studijā "Rija" dublētā pilnmetrāžas animācijas filma. Dublāžas režisors ir Andris Barons, dublāžas producents – Vilnis Kalnaellis. Filmas "Haizivs stāsts" varoņu balsis ierunājuši pazīstami Latvijas aktieri un dziedātāji: Uldis Dumpis – Dons Lino, Edgars Lipors – Lenijs, Gustavo – Oskars, Dita Lūriņa – Endžija, Baiba Broka – Lola, Pēteris Liepiņš – Saikss, Gundars Silakaktiņš – Frenkijs, Dainis Porgants un Jānis Jarāns – Bērnijs un Ērnijs.

Sagatavojusi Dina Gipsle

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu