Zoodārza tropu mēnesis paies bruņurupuču zīmē

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tradicionālais tropu mēnesis šogad Rīgas zoodārzā paies īpaši apdraudēto bruņurupuču aizsardzības zīmē, informēja zoodārza pārstāvis Māris Lielkalns.

Tropu mēneša laikā no 1. līdz 28. februārim Rīga piedalīsies visā Eiropā notiekošajā akcijā "ShellShock" ("Bruņas briesmās"). Rīgas zoodārzā, kur mīt vairāku īpaši apdraudētu sugu bruņurupuči, apmeklētāji varēs iepazīt bruņurupučus ar spēļu un īpaši iekārtotu apskates maršrutu palīdzību gan Tropu mājā, gan terārija ēkas ekspozīcijās. Būs aplūkojama arī neliela kontrabandistiem konfiscētu bruņurupuču izstrādājumu kolekcija.

Bruņurupuču pētīšanai būs atvēlētas pirmās divas tropu mēneša nedēļas - 1. līdz 14. februāris. No 15. līdz 21. februārim sekos abinieku nedēļa, bet no 22. līdz 28. februārim - nakts dzīvnieku nedēļa.

Akcijas "Bruņas briesmās" laikā vides aizstāvji vērsīs sabiedrības uzmanību arī uz bruņurupuču kā "mājas mīluļu" problēmām. "Iegādājoties veikalā mazu sarkanausu bruņurupucīti, cilvēki neapzinās, cik ātri tas aug un cik ilgi dzīvo. Tā iespējamās sekas - dzīvnieks tiek izlaists dabā vai tiek iemidzināts," norādīja Lielkalns.

Ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu zoodārzs cer sagatavot un izplatīt informatīvu bukletu Latvijas tūristiem par Āzijas bruņurupučiem, bet sadarbībā ar Latgales zoodārzu iecerēts apzināt vienīgās Latvijā sastopamās bruņurupuču sugas - purva bruņurupuča - dzīves vietas.

Pasaulē jau izsenis bruņurupučus iznīcina, gan medījot gaļai, vācot to olas un darinot rotaslietas no bruņām, gan iznīcinot to dzīvesvietas. Bruņurupučus pārmērīgi izķer arī pārdošanai zooveikalos.

No pašlaik pazīstamajām 265 sauszemes un saldūdens bruņurupuču sugām pasaules Sarkanajā grāmatā ierakstītas 136 bruņurupuču sugas, bet aptuveni 100 sugu stāvokli eksperti vēl vērtē.

Visdraudošākā situācija izveidojusies Āzijā, jo Ķīnas delikatešu tirgū ik gadus pārdod 12 miljonus bruņurupuču. Tikai Vjetnama vien ik dienas uz Ķīnu eksportē vidēji 17,4 tonnas šo rāpuļu. Bažas rada ne tikai bruņurupuču izķeršana. "Šo dzīvnieku ceļš līdz zupas šķīvim vai rotaslietai ir neticami mokpilns, jo bruņurupuči parasti tiek uzglabāti, transportēti un pat sadalīti dzīvi," norādīja Lielkalns.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu