Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Venēcijas filmu festivāls ir sācies

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

61. Venēcijas filmu festivāls ir sācies ar Eiropas pirmizrādi Stīvena Spīlberga jaunajai filmai "The Terminal", kurā galvenās lomas tēlo Toms Henkss un Ketrīna Zeta-Džonsa.

"The Terminal" ir romantiska komēdija par ceļotāju, kurš uz deviņiem mēnešiem ir iesprostots Ņujorkas lidostā.

Henkss un Spīlbergs uz filmas pirmizrādi, kas notika skaistajā Itālijas piekrastes pilsētā, ieradās ar kuģīti.

Gaidāms, ka festivālā piedalīsies arī tādas zvaigznes kā Nikola Kidmena, Vils Smits, Džūda Lovs un Als Pačīno.

Festivālā, kuru mēdz kritizēt par Holivudas slavenību elites piesaistīšanu, organizatori gaida ierodamies arī Robertu de Niro, Andželinu Džoliju, Džonu Travoltu, Tomu Krūzu, Denzelu Vašingtonu, Gvinetu Paltrovu un Merilu Strīpu.

Filma "The Terminal", kas ASV tiek demonstrēta jau kopš jūnija, izvēlēta kā ievads 11 dienas ilgajam festivālam, kurš sākās ar svinīgām pludmalē sarīkotām pusdienām 900 viesiem.

Kritiķi, kas filmu noskatījās presei paredzētajā seansā, to uzņēma ar visai kūtrām atsauksmēm. Festivālā būs redzamas vairākas filmas, kuras ir saistītas ar 2001.gada 11.septembra notikumiem, turklāt pasākums beigsies tieši trīs gadus pēc ASV notikušajiem terora aktiem.

Spīlbergs gan izteicās, ka filmu vairīšanās no īstenības ir svarīga, "kad pasaule ir nonākusi krīzes situācijā".

"Pasaule mums ir iemācījusi - lai būtu par cilvēku, ir nepieciešams atbrīvoties no sensācijām, un tagad sensācijas ir ikvienā televīzijas kanālā. Dažreiz cilvēki jūtas spiesti glābties filmās," viņš sacīja.

Kidmena gatavojas piedalīties savas reinkarnācijas filmas "Birth" demonstrēšanā, savukārt de Niro, Džolija un Smits reklamēs animēto filmu "Shark Tale".

Filma "Birth" līdzās pārējām no 20 atlasītajām filmām, kuras nāk gan no ASV, gan Eiropas, pretendē uz festivāla galveno balvu - "Zelta lauvu".

Starp pretendentiem uz balvu ir arī filma "Mar Adentro" - patiess stāsts par paralizēta spāņa centieniem beigt dzīvi, kā arī jauna Miras Nairas režisēta ekranizācija Tekerija 19.gadsimta romānam "Vanity Fair", kurā galveno lomu tēlo Rīsa Vizerspūna.

Pasākuma žūrijas komisiju vada britu režisors Džons Būrmens, un tajā darbojas arī aktrises Skārleta Johansone un Helēna Mirrena. Balvas tiks izsniegtas ceremonijā 11.septembrī, un to vadīs Sofija Lorēna.

Kopumā festivālā tiks demonstrētas 170 filmas no 28 pasaules valstīm.

Nepalaid garām!

Uz augšu