Liepājā notiks "Glābšanās no Trojas" izrādes

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Havjers Hose Garsia Manzur

21. un 22. augustā 19.00 Liepājas jūrmalā pie Ziemeļu fortiem notiks Baņutas Rubesas un Nika Gothama izrādes – rituāla „Glābšanās no Trojas” pirmizrāde, pavēstīja Latvijas Jaunā teātra institūta pārstāvji.

Režisore Baņuta Rubesa sadarbībā ar Latvijas Jaunā teātra institūtu ir iestudējusi izrādi „Glābšanās no Trojas”. Pirms gada producentu grupa INTERCULT no Zviedrijas uzaicināja režisori piedalīties Starptautiskajā mākslas projektā SEAS, kura ideja bija apvienot visdažādākos māksliniekus no Baltijas un Adrijas jūras krastiem - radīt mākslas darbus šo jūru ostās un piekrastes teritorijās, apspēlējot to vēsturi, ikdienu un nākotni. Rubesas izrādes dramaturģiskais materiāls balstās Eiripīda un Senekas traģēdijās „Trojietes” un latviešu vēsturē – II pasaules kara bēgļu dzīvesstāstos. Arī Baņutas Rubesas personīgajā pieredzē, jo kara laikā viņas vecāki bija spiesti kļūt par bēgļiem. Šī izrāde ir latviešu mākslinieku pretkara manifests. Trojiešu-latviešu traģēdija ir uzvesta jūras krastā, vidē, kas darbojas kā dabiska scenogrāfija un ir papildu dramaturģisks elements. Liepājas jūrmala pie Ziemeļu fortiem ir vieta, kur latvieši kāpa laivās, lai bēgtu pāri jūrai uz Zviedriju. Šī ir otrā LJTI producētā izrāde īpašā vidē (angliski šim žanram ir speciāls nosaukums – site-specific). Pirms trīs gadiem Daugavgrīvas cietoksnī tika iestudēts Raiņa „Spēlēju, dancoju”, tajā piedalījās jaunie latviešu aktieri, lietuviešu leļļu mākslinieki un skanēja grupas „Iļģi” orģinālmūzika. Arī šajā projektā ļoti būtisku vietu ieņem mūzika, kuru komponējis kanādiešu saksofonists un improvizācijas meistars Niks Gothams. Mūziku izpildīs Latvijas Jūras spēku orķestris un koris, kurš speciāli šim gadījumam veidots no Liepājas un tās apkārtnes dziedātājiem - dažāda gadagājuma un pieredzes izpildītājiem, Liepājas E.Melngaiļa mūzikas koledžas audzēkņiem, Nīcas pagasta koristiem u.c. Kora izveide un muzikālā materiāla iestudēšana ir uzticēta diriģentam Ivaram Cinkusam. Latvijā notiks tikai divas „Glābšanās no Trojas” izrādes. Pēc tam trupa, tāpat kā pārējie SEAS projekti, sāks ceļojumu pa citām Baltijas un Adrijas ostas pilsētām. Izrādes komanda: Autore un režisore Baņuta Rubesa Komponists Niks Gothams Scenogrāfs Ivars Mailītis Kostīmu māksliniece Kristīne Jurjāne Diriģents Ivars Cinkuss Aktieri: Olga Dreģe, Anita Kvāla, Karīna Tatārinova, Līva Krūmiņa, Juris Bartkevičs, Ivars Cinkuss, Matīss Trofimovs Piedalās Latvijas Jūras spēku orķestris un koris no Liepājas un apkārtnes dziedātājiem Izrādes teksts veidots pēc Eiripīda traģēdijas „Trojietes”, ko latviski tulkojis Ābrams Feldhūns Izrādes producente Helēna Reitupe Izrādes mēģinājumi Liepājas jūrmalā pie Ziemeļu fortiem sāksies 16.augustā. Ģenerālmēģinājums – 20.augustā plkst. 19

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu