Rīgas zoodārzā sākas akcija "Uzdāvini sev ziloni" (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas zoodārzs 1.jūlijā sāk akciju "Uzdāvini sev ziloni", kurā vāks ziedojumus jaunajai ziloņu un nīlzirgu mītnei, pavēstīja zoodārza informācijas nodaļas pārstāvis Māris Lielkalns.

Viņš pastāstīja, ka zoodārzā būs īpaša ziedojumu kastīte, naudu pieņems arī zoodārza kasē, pretī izsniedzot ziedojuma apliecinājumu. Bankā būšot speciāls "ziloņu rēķins", konta numuru paziņos ceturtdien. Atklājot ziedojumu vākšanas akciju, ceturtdien zoodārzā atklās informatīvu stendu par ziloņu vēsturi Rīgas zoodārzā un iecerēm jaunas ziloņu mītnes celtniecībā, kā arī "pagaidām vēl samērā tukšu sponsoru plāksni". Pirmie novērtēt jaunās mītnes plānojumu, parametru aprakstu un telpisku maketu varēs žurnālisti, zoodārza sponsori, kā arī vairākas amatpersonas. Akcijas stends tapis pirmo sponsoru - "Latvijas Mobilā telefona" - finansētajā priekšprojekta izpētē ar poligrāfijas uzņēmuma "Strig" atbalstu. Jaunā ziloņu mītne varētu izmaksāt aptuveni 2 līdz 2,5 miljonus latu. "Apzinoties, ka bez valsts vai (un) Rīgas pašvaldības pamatfinansējuma tik apjomīgu objektu uzcelt nav iespējams, ziedojumi tiks vākti kā sabiedrības akcepta apliecinājums ziloņu mītnes nepieciešamībai, fiksējot katru personālo ziedojumu akcijas stendā šobrīd un īpašā stendā jaunajā ziloņu mītnē pēc celtniecības pabeigšanas," pavēstīja zoodārza informācijas nodaļā. Savāktos līdzekļus sākumā izmantos būvlaukuma atbrīvošanai un priekšdarbiem, vēlāk - ziloņu mītnes iekārtošanai un ziloņu transportēšanai uz Rīgu "Ja veic elementāru kalkulāciju, tad 2,3 miljoniem Latvijas iedzīvotāju atliktu vien uzdāvināt sev un reizē arī zoodārzam, jo kur gan citur dāvanu turēt, katram tikai nieka astoņus gramus ziloņa, lai kopā sanāktu vismaz pieci brangi snuķaiņi," pavēstīja zoodārzā, norādot, ka katram Latvijas iedzīvotājam jaunajai mītnei būtu jāziedo viens lats. Zoodārzā atgādināja, ka pirmos divus Rīgas zoodārza ziloņus sev un Latvijas sabiedrībai 1912.gadā uzdāvināja divi uzņēmēji - Zīrings un Pētersons. Turklāt Zīrings ziloņiem uzcēlis arī māju, kuru pēdējie Rīgas ziloņi Radža un Rupa atstāja pērn oktobrī, lai dotos uz zoodārziem Nīderlandē. Jau ziņots, ka Radžam un Rupai uz Nīderlandi bija jādodas, jo 1914.gadā celtajā ziloņu un nīlzirgu mītnē Rīgā nebija iespēju nodrošināt dzīvnieku bioloģiskajām prasībām atbilstošus turēšanas apstākļus. Noteikumi paredz, ka ziloņi jātur nevis pa vienam vai pa pāriem, bet gan grupās - kopā ar vienu tēviņu jābūt vismaz trim vai četrām mātītēm. Lai pildītu šīs prasības, pašreizējā ziloņu mītne būtu jāpaplašina vismaz trīs reizes. Jau 1999.gadā Lielbritānijas zooloģisko dārzu federācijas zoodārzu licencēšanas komisija pēc neoficiālas Rīgas zoodārza inspekcijas norādīja, ka Rīgas ziloņu, tapiru un nīlzirgu māja būtu jāslēdz un tās iemītnieki jāizvieto tiem piemērotākās mītnēs. Šobrīd pabeigta jaunās mītnes pirmsprojekta izpēte, bet projektēšanai būs nepieciešami aptuveni 90 tūkstoši latu, kurus Vides ministrija lūgusi šogad piešķirt no valsts budžeta.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu