Kinofotofonodokumentu arhīvs svinēs 40 gadu jubileju

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs par godu 40 gadu jubilejai ceturtdien kinoteātrī "Rīga" un piektdien arhīva telpās rādīs filmas par Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vēsturi, uzzinājām arhīvā.

Kultūrkapitāla fonda atbalstītajā pasākumā "Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vēsture kinofilmās" piedalīsies viesi no Igaunijas, Lietuvas, Horvātijas, Vācijas un Krievijas audiovizuālajiem arhīviem, kā arī Starptautiskās televīzijas arhīvu federācijas pārstāvji. Ceturtdien Lietuvas centrālais valsts arhīvs piedāvās filmas - "Baltijas valstu ministru konference" (1924.gads), "Lietuvas 7.Neatkarības svinības Kauņā" (1925), "Darjus un Girenas lidojums" (1933), "Eiropas basketbola čempionāts" (1938), "Lietuvas armijas ienākšana Viļņā" (1939), "Padomju Lietuva" Nr.20. "Trīs Baltijas valstu galvaspilsētas" (1966.). Igaunijas filmu arhīvs piedāvās lentes - "Tallina. Kauņa. Rīga" (1935), "Igauņu skola" (1939) un "Vienatnē ar jūru" (1965). Savukārt Starptautiskā televīzijas arhīvu federācija piedāvās filmu par Horvātijas vēsturi. Krievijas Valsts kinofotodokumentu arhīva programmā būs 2001.gadā veidotā 26 minūšu agrā filma "Lasatere" un pagājušā gadsimta sākuma kinohronika "Krievijas aviācija". Piektdien arhīva lielajā kinozālē demonstrēs Lietuvas kinostudijas mākslas filmu "Neviens negribēja mirt", kurā tēlo Vija Artmane, Regimants Adomaitis, Jozs Budraitis, Donāts Baņonis un citi aktieri. Varēs arī noskatīties kinostudiju "Tallinfiļm" un "Ļenfiļm" 1951.gadā uzņemto mākslas filmu "Gaisma Koordi", kurā galvenajā lomā ir igauņu dziedātājs Georgs Otss. Latvijas filmu programmā būs pārstāvēta dokumentālā filma "Saruna ar karalieni" (1980), varēs noskatīties arī mākslas filmas "Teātris" proves, muzikālo īsfilmu "Nekur vairs nav jāiet" un īsmetrāžas spēlfilmu "Baltie zvani" (1961). Krievijas programmā būs pārstāvēta filma par "zelta laikmeta" kultūras darbiniekiem "Balsis", īsmetrāžas spēlfilma pēc Antona Čehova lugas motīviem "Jociņš", kas kļuvusi par Ņikitas Mihalkova pirmo kinolomu. Varēs noskatīties humoristisku īsfilmu "Davidovs un Goliāts", kā arī trīs multiplikācijas filmas pieaugušajiem - "Kauli", "Ne-zemes pievilkšanās spēks" un "Trjam". Paredzēta arī Latvijas neprofesionālo kinematogrāfistu savienības filmu programma. Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs izveidots 1963.gada 20.novembrī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu