Rīgā svinēs Maija grāfa svētkus.

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turpinot pirms trim gadiem iesāktu tradīciju, maija pirmajā sestdienā Rātslaukumā norisināsies Maija grāfa svētku gadatirgus, kura laikā aptuveni 20 sabiedrībā pazīstamas personas cīnīsies par Maija grāfa titulu.

Melngalvju nama izpilddirektors Ojārs Spārītis otrdien žurnālistiem stāstīja, ka šā gada titula pretendentiem būs sacensības divās disciplīnās. Tā kā šādus svētkus svinēja viduslaikos, kad savu drosmi un spējas demonstrēja bruņinieki, arī titula pretendentiem būs jāsacenšas īsti bruņinieciskos pārbaudījumos - īsā laikā ar šķēpu jānoņem vainadziņš 12 jaunavām un jādemonstrē precizitāte, šaujot mērķī ar arbaletu. Par titula godu cīnīsies Rīgas zooloģiskā dārza direktors Rolands Greiziņš, apgāda "Nordic un Tapals" direktors Jānis Juška, uzņēmuma "Rīgas dārzi un parki" vadītājs Agnis Kalnkaziņš, domnieks Valdis Kalnozols, mākslinieki Aldis Kļaviņš, Jānis Spalviņš, Kārlis Krēsliņš, Dailes teātra direktors Bērtulis Pizičs, aktieri un "Mūžīgā unisona" dalībnieki Andris Bērziņš, Varis Vētra, Ivars Kalniņš, Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Jaunups, firmas "Apsara" prezidents Ikars Keišs, žurnālists Kārlis Vahšteins, kā arī armijas pārstāvji Juris Vectirāns un Kārlis Krēsliņš, kā arī citi. Jau tradicionāli titula ieguvējs saņems Oļega Auzera sudrabkaļu darbnīcā darinātu aptuveni 50 gramu smagu sudraba bērza zariņu. Svētkos piedalīsies tautas deju ansambļi "Austris", "Miķelis", "Dzirkstelīte", "Bitīte", ar muzikāli teatrāliem uzvedumiem piedalīsies radošā grupa "Rūķu dārzs" un Rīgas skolēnu pils teātris "Zīļuks", folkloras kopa no Igaunijas, Jāzepa Mediņa mūzikas skolas akordeonistu trio un pūtēju orķestris, kā arī "Mūžīgais unisons" un daudzi citi. Viduslaiku tērpus tirgus laikā demonstrēs Āgenskalna ģimnāzijas dramatiskais pulciņš. Tradicionālo Maija kārti, kuru laukumā paredzēts uzstādīt jau piektdienas rītā, ar ziediem rotās uzņēmums "Ezerkalni", bet par rotu Rolanda statujai rūpēsies floriste Ieva Niedre. Spārītis uzvēra, ka ar šiem svētkiem Rīgā tiek atklāta gadatirgu sezona, kas turpināsies līdz pat Miķeļdienas gadatirgum rudenī. Gadatirgū ar saviem darinājumiem piedalīsies aptuveni 100 amatnieku un tirgotāju, kuru darbību visu dienu vērtēs, lai noteiktu labāko. Par bruņinieciskām un sportiskām atrakcijām pasākuma laikā gādās sporta klubs "Eiders". Sportiskās aktivitātes norisināsies laukumā starp Okupācijas muzeju un Sarkano strēlnieku pieminekli. Katram būs iespējams izmēģināt spēku ratu riteņu velšanā, uguns iegūšanā ar nazi un kramu, bruņinieku veiklības stafetē uz improvizēta zirga un bruņās, pilsētas vārtu taranēšanā ar baļķi, kā arī daudzās citās. Svētkus jau tradicionāli organizē uzņēmums "Rīgas nami", kopējās svētku izmaksas ir 3000 latu. Maija grāfa svētki Rīgā ieceļojuši kopā ar Rietumeiropas kultūras tradīcijām, un ar tiem atzīmē pavasara ziedoņa ienākšanu pilsētā. Gadsimtu gaitā tie svinēti dažādi, pamazām atbrīvojot tos no bruņniecībai raksturīgās dižošanās un sacensībām ar ieročiem, vairāk vietas ierādot dejām, ielu gājieniem, jokiem un dziesmām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu