Par minūti klusuma – sods 110 000 sterliņu mārciņas.

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Britu komponists Maiks Bats tika atzīts par vainīgu plaģiātismā un bija spiests samaksāt 110 tūkstošus sterliņu mārciņu par to, ka savā jaunajā dziesmu CD ir ievietojis kompozīciju, kurā ir tikai klusums.

Maiks Bats ir viens no slavenākajiem britu komponistiem, kas vēl arvien aktīvi darbojas savā lauciņā. Viņa starptautisko atpazīstamību ir veicinājusi ilgstoša sadarbība ar Endrjū Loidu Vēberu ("Operas spoks"), producējot un daļēji aranžējot minēto darbu, kā arī viņš ir neskaitāmu TV sēriju un filmu mūzikas autors. Maiks Bats ir arī komponējis, aranžējis un producējis lielāko daļu Vanesas Mejas pirmā albuma dziesmu. Viņa pēdējo gadu daiļradi varētu raksturot kā klasiskās mūzikas un rock/pop eklektisku mistrojumu. Prasības uzturētāji (Peters Edition) izvirzīja Maikam apsūdzību plaģiātismā, jo kopš 1952.gada autortiesības uz klusumu pieder Džonam Keidžam (John Cage). Džona „klusuma” dziesmas nosaukums ir 4:33. Sākotnēji Maiks apgalvoja, ka klusumu nav iespējams patentēt, tas esot absurds. Bet pirms pāris dienām abas ieinteresētās puses piekrita kompromisa lēmumam. Pats Maiks Bats piebilst: „Nauda, kuru es samaksāju, nav sods par plaģiātismu. Tas vienkārši ir labas gribas žests.” Lai tiesā pierādītu savu taisnību, Maiks uzaicināja tiesas zālē muzikantus, kuri savus instrumentus nolika malā un vienkārši sēdēja vienu minūti klusumā. Savukārt apsūdzības uzturētājs uzaicināja klarnetistu, lai tas „nospēlē” četras minūtes klusuma Džona Keidža versijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu