Eksponēs Purvīša balvai veltītu skaņu skulptūru "Daudzskanis"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) 14. septembrī plkst.11 notiks preses brīfings, kurā apmeklētāji tiks iepazīstināti ar "Purvīša balvai 2019" veltītu skaņas skulptūru "Daudzskanis", informē pasākuma rīkotāju pārstāve Dagne Dāboliņa.

Skulptūru veidojuši autori pagājušā gada Purvīša balvas laureāti Krišs Salmanis, Anna Salmane un Kristaps Pētersons, un plašāka auditorija to varēs aplūkot no 15. septembra līdz 21. oktobrim. Šī objekta iedvesmas avots ir britu astrofiziķa Freda Hoila zinātniskās fantastikas romāns "Melnais mākonis", kur uzmanības centrā ir jēdziens "saprašanās".

"Daudzskanis" ir mehānisks lielizmēra stabuļu instruments. Katra stabule te spēlē savā ritmā, taktsmērā, tempā un augstumā. Dažādās skaņu rindas jaucas un pārklājas, sekojot savam algoritmam, taču katrā ciklā ir mirklis, kad šīs skaņas satiekas, skulptūru aprakstīja Dāboliņa.

Izstādi "Daudzskanis", kas ir Purvīša balvas speciālprojekts, realizē LNMM sadarbībā ar kultūras projektu aģentūru "Indie" un mākslas un kultūras portālu "Arterritory.com". Skulptūras radīšanu konsultējis mākslinieks Oskars Poikāns, izgatavojis Oskars Plataiskalns.

Pasākumā piedalīsies LNMM direktore Māra Lāce, muzeja patrons, SIA "Alfor" valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns, "Purvīša balvas" projekta kuratore Daiga Rudzāte, kā arī skulptūras autori Anna un Krišs Salmaņi. Preses brīfinga apmeklētāji arī tiks informēti par nākamā gada balvas aktualitātēm.

Par Purvīša balvu

Purvīša balva dibināta 2008. gada sākumā un tiek pasniegta reizi divos gados. Pirmo Purvīša balvu 2009. gadā saņēma Katrīna Neiburga par video darbu "Solitude". Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011. gadā kļuva mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi "Varbūt". Trešo Purvīša balvu 2013. gada februārī ieguva Andris Eglītis par personālizstādi "Zemes darbi", ceturtā Purvīša balva 2015. gadā tika pasniegta Miķelim Fišeram par personālizstādi "Netaisnība", bet piekto Purvīša balvu 2017. gada februārī saņēma Krišs un Anna Salmaņi kopā Kristapu Pētersonu par darbu "Dziesma".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu