Marka no “Double Faced Eels”: Vairs neizbrauksi cauri ar bungām, divām ģitārām un vokālu (1)

Elza Jēkabsone
, Izklaides ziņu žurnāliste
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Pašmāju mūziķu apvienība "Double Faced Eels" savulaik vislabāk bija pazīstama ar dumpiniecisko hitu "Zilais valis", taču kopš tā laika pagājuši jau vairāk nekā 10 gadi. Mainījušās ne tikai grupas dalībnieku dzīves, bet arī "divkosīgo zušu" kopējais skanējums, kuru kopš 25. septembra iespējams novērtēt EP jeb mini albumā "Atspulgs". Sarunā ar TVNET Marka jeb Mārtiņš Gailītis pastāstīja, ko klausītāji no viņiem var gaidīt nākotnē.

Pērn guvāt internacionālus panākumus, piedaloties video vietnes «YouTube» mūzikas šovā «Best.Cover.Ever.» un uzstājoties kopā ar Bibī Reksu (Bebe Rexha). Kā mainījusies tava un grupas dalībnieku dzīve kopš tā laika?

Gūtā uzvara „Best.Cover. Ever.” šovā mums deva labu impulsu sākt muzikāli un stilistiski ko jaunu priekš “Double Faced Eels”, kā arī apliecinājumu, ka muzikāli skatāmies pareizā virzienā, jo izturējām ASV respektablu kritiķu profesionālo vērtējumu.

No sadzīviskā elementa puses mūsu ikdienā mainījies ir tas, ka esam noticējuši paši sev, jo pēc vairāku gadu pārtraukuma nezinājām īsti, ar ko sākt. Tas, ko spēlējām agrāk, bija forši, bet pagājis laiks. Vajadzēja jaunu „inputu”, ticību un spēju to realizēt. Nācās daudz ko apgūt no jauna, piemēram, kas šobrīd ir aktuāls pasaules “pop” un “rock” mūzikā un uz kurieni taisāmies virzīties paši.

Tā nu, lūk, ar šo EP albumu „Atspulgs” esam sākuši mūsu jauno skanējumu.

Albumu izdošanas laiks, pieņemu, visiem māksliniekiem ir diezgan traks. Daudz kas ir atkarīgs no tā, cik tu pats spēj sarunāt, pacelt un izdarīt. Pēdējo mēnesi parastais režīms mums, “Double Faced Eels”, ir tāds, ka no 24 diennakts stundām miegam var atvēlēt vien četras līdz sešas, lai paspētu visu laikā. Šobrīd esam pateicīgi visiem atbalstītājiem, kas mums palīdz šo albumu izdot. Reāli ar pliku mūziku tā arī mēs sēdētu manā Purvciema studijā bez iespējas nodot to klausītājam.

Tas gan nav nekāds jaunums, bet solista grožus pārņēmis Reinis Straume. Kāpēc tika pieņemts šāds lēmums?

Viss sākās ar šovu „Best.Cover. Ever.” - tas bija pagrieziena punkts, kas iesāka daudzu notikumu ķēdi. Tā kā dziesma konkursam bija jāiesniedz angļu valodā un Reinis Straume ir angļu valodas filologs (maģistrs), ilgi nebija jādomā, kuram būtu spēja šā konkursa kontekstā pārstāvēt Latviju pieklājīgā angļu valodas līmenī. Līdz ar to pie šā koncepta palikām arī pēc šova.

Nav tā, ka es šobrīd atpūšos un Reinis dzied manā vietā. Patiesībā esmu pārgājis producenta lomā, kas visas šīs dziesmas veido, saraksta mūziku un aranžē.

Protams, darbs jebkurā gadījumā ir kolektīvs, un šad tad Reinis pielabo manu muzikālo redzējumu un es viņa dziesmu tekstus. Darbojamies viss kolektīvs roku rokā.

Nevar nepamanīt, jaunajās dziesmās dzirdams deju mūzikai raksturīgais skanējums, bet kādreiz vairāk aizrāvāties ar ko roķīgāku.

Mainījies ir viss – grupas pamatvokālists, aktuālais šobrīd mūzikas pasaulē, radiostaciju fromāti utt. Esam sapratuši, ka ar mūziku vēlamies nodarboties, un tas ir tas, kas mūs uzrunā. Bet tas ir jādara moderni, aktuāli un saistoši klausītājam. Vairs neizbrauksi cauri ar bungām, divām ģitārām un vokālu. Klausītājs ir kļuvis arī prasīgāks, un augstu latiņu ir uzlikusi vispārējā pasaules mūzikas industrijas kvalitāte, no kuras, protams, neviens nevēlas atpalikt, ja vien nespēlē tikai sava prieka pēc pagrabā.

Tā kā pamainījies skanējums, gribēju jautāt – ar kādiem pašmāju mūziķiem grupa plāno vai gribētu sadarboties kādam singlam?

Aizvien populārāka nenoliedzami kļūst “hip hop” scēna. Pieņemu, būtu interesanti sadarboties ar kādu reperi. Neslēpšu – man gan sirdij tuvāk jebkurā gadījumā ir ģitāras, bet interesanti noteikti būtu pavariēt.

Pastāsti, kāds būs jaunais mini albums "Atspulgs" un kad varam gaidīt jau lielāku albumu!

Mūsdienās cilvēki albumus pilnā garumā, manuprāt, neklausās vairs, kā agrāk, kad es uzliku „Limp Bizkit” un varēju noklausīties visu. Šobrīd, manuprāt, arī šis ir viens no "trendiem". Klausītājs vēl sešu dziesmu kompilāciju ir gatavs noklausīties, braucot mājās no darba, savukārt 12 dziesmu salikumu - hmm…

Šo albumu prezentēsiet arī vairākos koncertos šoruden. Mūziķiem mēdz būt “raideri”, kuros iekļautas dažādas prasības. Kas parasti ir jūsu “raiderī”?

Cenšamies būt pašpietiekami un liekas ekstras neprasām. Ja mēs runājam par “keiteringu”, tad galvenais ir dzeramais ūdens – to mēs patērējam daudz.

Mūziķa dzīve tomēr krasi atšķiras no darba ofisā. Atklāj, kas tev visvairāk patīk un nepatīk, šo gadu garumā darbojoties kopā ar “Double Faced Eels”?

Visvairāk man patīk, ja mūziķis ir patstāvīgs, radošs un spēj studijā pielikt no sevis ko klāt.

Kas atkal ne visai imponē - no performances viedokļa esmu diezgan prasīgs pret grupu un mūziķiem. Tā kā katrā ierakstītajā mūzikas celiņā esmu asistējis no pamatiem, līdz ar to zinu gan bungu partijas, gan basu, gan vokālu.

Ja kāds grib izšmaukt un kaut ko muzikāli nohalturēt, neesmu mierā – prasu maksimumu arī dzīvajā izpildījumā uz skatuves. Ja tas netiek ievērots, esmu, maigi izsakoties, dusmīgs.

Laikam kaitina cilvēki, kuriem nav darba ētikas.

Kur tu sevi un grupu redzi pēc kādiem pieciem gadiem?

Par Latvijas mērogiem runājot - piepildīt “Arēnu Rīga” neizklausās slikti. Protams, arī albums būs angļu valodā un mēģināsim iestartēt aiz okeāna. Tad jau laiks rādīs.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu