Satellites LV "Ego uguņo (agrāk neizdotie ieraksti, 2007-2017)"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Satellites LV (2013. gads)
Satellites LV (2013. gads) Foto: Ģirts Raģelis

Un kā vēl uguņo! Pēc samērā mierīgi meditatīvā albuma „Varavīksnes galā” tas ir kā enerģisks un jaudīgs salūts naksnīgajās debesīs. 

Šoreiz gan tas nav jauns albums, bet gan agrāk neizdoto retumu izlase - formāts, kurš ārzemēs ir gana populārs, bet mūsu pusē (Latvijā) ne pārāk. Pārsvarā esam pieraduši pie pilniem izpildītāju albumiem un viņu labāko gabalu apkopojumiem par noteiktiem periodiem. Tajā pašā laikā jebkurai radošai apvienībai ilgākā laika posmā savācas daudzi labi skaņdarbi, kuri atsevišķi pa vienam skan lieliski, bet varbūt neiederas kopējā albuma konceptā, tādu vai citādu apstākļu dēļ palikuši nolikti malā, citas jau zināmu gabalu aranžijas utt. Tad pēc kāda laika ir nozīme laist klajā šādu izlasi – nodot uguņus.

Izlase sastāv no 13 numurētiem gabaliem, tās kopējais garums – 40 minūtes. CD iesākas ar enerģisko tituldziesmu „Ego uguņo” un tādā pašā stilā turpina, par lēnu un mierīgu šo izlasi nekādi nenosauksi – gabals pēc gabala tevi uzlādē līdz baltkvēlei, te ir Aurora kaverversija „Fetišists”, kopdarbs ar Tribes Of The City „Vienā pārī”.

Izlases kulminācija noteikti ir „Mākslas darbs”, kurš patiesībā ir sadalīts trīs daļās

– ievadā un divos turpinājumos. Kopējais skanējuma laiks tuvu astoņām minūtēm:

„Varbūt tas ir pārāk skarbs. Varbūt tas ir pārāk ass. Bet tāds ir mūsu mākslas darbs.

Savādāk! Vai tu redzi to savādāk!…”

Otrā izlases daļa ir mierīgāka - katru gabalu jau nepieminēsi, kaut patiesībā tie visi ieņem šajā retumu apkopojumā savu godpilno vietu. Un katrs ir kā pile, daļa no Satellites LV līdz šim nedzirdētā veikuma. Izlasi noslēdz divi instrumentāli skaņdarbi. Pēdējais „Uz jahtas” – rodas asociatīva vide, it kā tu būtu nokļuvis kādā laiskā brīvdienu braucienā. Spīd saule, kāds malko Martini – un visapkārt tev ir mirgojošs ūdens klajums, kas, gabalam tālumā izskanot, tiek pavadīts ar klusiem skaņuplašu sprakšķiem.

Foto: publicitātes

Vēl pāris sīkumi. Kaut arī izlasē ir apkopoti ieraksti no 2007. līdz 2017. gadam, CD skanējums ir patīkami viendabīgs. Acīmredzot tas pateicoties faktam, ka atsevišķi gabali ir pārmiksēti 2017. gadā tieši šim izdevumam. Noformējums – atverams konverts (kā pastkarte, līdzīgs „Pagrīdē” izdevuma noformējumam), bez bukleta.

Kopumā vērtējums – tas ir obligāts materiāls jebkuram "Satellites LV" cienītājam. Protams, ja par "Satellites LV" līdz šim neko nebūsiet dzirdējuši, tad labāk iesākt ar kādu no viņu pilnajiem albumiem.

Skaitļu skalā vērtējums – 10 no 10, un ne zemāk.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu