Ekstrēmu izjūtu cienītājiem – augstceltnes ar gaisa tiltiem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caters News Agency/Scanpix

Gaisa tilti vai ejas ir šauri stikla savienojumi starp diviem debesskrāpjiem. Šādi tilti kalpo kā pārejas no vienas ēkas uz otru. Vēl salīdzinoši nesen, 1960. gados, šādus tiltus starp augstceltnēm uzskatīja par radikālām arhitektu idejām, kas daudziem 20. gadsimta inženieriem šķita pilnībā nepieņemamas. Par spīti iebildumiem, gaisa tilti ir redzami lidostās, slimnīcās, lielveikalos un citās ēkās, kur tie kalpo kā gaisa pārejas. Lai arī vairums no tām ir samērā zemas, daži arhitekti ir radījuši pārejas, kuras gatavi izmantot tikai ļaudis ar stipriem nerviem – gaisa tilti dažās augstceltnēs atrodas pat simts un vairāk stāvu augstumā.

InTempo

Šīs iespaidīgās augstceltnes atrodas Benidormā, Spānijā. InTempo debesskrāpjus ir veidojis spāņu arhitekts Roberto Guerrass – viņš skaidro, ka šīs ēkas ir kā cerības un labklājības simbols, kas pilsētas iedzīvotājiem un visai pasaulei atgādinās par nupat beigušos finanšu krīzi un grūtībām, kuras nācās pārvarēt. Šīs ēkas ekspluatācijā nodeva 2014. gadā. Abus torņus savieno milzīgs konuss, kas sliecas lejup. Pasaulē šī ēka ir iegājusi vēsturē ar visai muļķīgu arhitekta kļūdu – pēc pabeigšanas 47 stāvus augstajās ēkās nebija iebūvēts lifts. Šāda kļūda pieļauta, kad ēku nolemts būvēt divas reizes lielāku – sākotnēji bija plānotas 20 stāvu augstas celtnes, taču pēc pārplānošanas neviens neaizdomājās, ka divreiz augstākai celtnei būs nepieciešams lielāks lifts un tā motors.

Foto: REUTERS/SCANPIX

“Mākonis”

“Mākonis” ir holandiešu arhitektu radīti divi debesskrāpji, kurus vidū savieno tilts, kas līdzinās milzīgam pikseļu mākonim. Ēkas atrodas Dienvidkorejas galvaspilsētā Seulā. Abos debesskrāpjos atrodas vairāki dzīvokļi, bet tieši savienojuma vietā ir ierīkotas komerciālas telpas, piemēram, spa centrs, konferenču zāle, fitnesa studija, vairāki baseini, restorāni un kafejnīcas. Tāpat gaisa tiltā atrodas arī publiskās telpas, terases, lodžijas, dārzi un baseini. Gaisa tilts jeb "mākonis" sākas no 27. ēkas stāva. 

Foto: REUTERS/SCANPIX

Petronas dvīņu toņi

Visbeidzot – mūsdienu Malaizijas simbols un tā pazīstamākais gaisa tilts pasaulē – debesskrāpju komplekss Kualalumpurā. Torņi būvēti no 1993. gadam līdz 1999. gadam. Laikā, kad torņi tika atklāti, tie kādu laiku bija pasaulē augstākās celtnes, pārspējot Pasaules tirdzniecības centra torņus ASV. Petronas dvīņu toņi ir 88 stāvus augsti, bet gaisa tilts atrodas tieši to vidū – 44. stāvā.

Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu