Tuvojas laikmetīgās dejas izrādes “Rokzvaigzne” pirmizrāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Krista Briģe

Šis un daudzi citi jautājumi tiek uzdoti Agneses Bordjukovas un Lindas Krūmiņas laikmetīgās dejas izrādē “Rokzvaigzne”, kuras pirmizrāde gaidāma 1. un 2.decembrī pl.18.00 koncertzālē “Tu jau zini kur” (Tallinas ielā 10).

Vai uzmanības noturēšanas dēļ saturs nokļūst otrajā plānā, pakļaujoties cilvēka iekšējai enerģijai, stājai un balsij? Vai ķermenim, varbūt pat atsevišķām tā daļām, ir līdzīgas izredzes komunicēt un pavēstīt kaut ko par cilvēku? Izrāde “Rokzvaigzne” ir ironisks skatījums uz mūsdienu sabiedrību, indivīdu vēlmi pēc uzmanības, pieprasot to dažādos veidos, aktīvi eksponējot sevi, savu ikdienu, ķermeni publiskajā telpā, piešķirot ikvienai detaļai notikuma vērtību. Autores – Linda Krūmiņa un Agnese Bordjukova vērš uzmanību uz lietām, ko vairums cilvēku labprāt eksponē, bet kas savukārt ir tās, ko izvēlamies nerādīt? Kādu līdzekļu arsenāls mīt cilvēka ķermenī, lai gūtu un noturētu uzmanību?

Izrādes saturs un kustību materiāla atslēgas lielā mērā balstītas uz abu autoru interesi par cilvēka ķermeni kā materiālu. Veidošanas procesā jēdzieniskais kopums, ko dēvējam par cilvēku, tika dekonstruēts, mēģinot apzināt, kas ir atsevišķie slāņi un iezīmes, kas to veido. Neizslēdzot cilvēkā esošās iezīmes, ko visbiežāk izvēlamies nerādīt vai neredzēt, šī izrāde kļūst par gana fizisku pieredzi skatītājam.

Izmantojot deju un video, ķermeņa perkusijas, balsi un tekstu, apvienojot laikmetīgās dejas un performances mākslas estētiku, izrāde „Rokzvaigzne” urda un provocē mūsu laikam aktuālus jautājumus.

Lai pēc iespējas pietuvinātos idejai, ka viss, ko kāds cilvēks dara, ir uzmanības vērts, autores pašas veido gan koncepciju, gan horeogrāfiju, gan arī video un skaņas ainavu, kā arī gaismu partitūru.

''Rokzvaigzne ir ironija par cilvēka dabisko, bet bieži pārspīlēto vajadzību pēc uzmanības. Rokzvaigzne ir arī iekšējā enerģija, kas mīt katrā no mums, un, to apzinoties, mēs varam spīdēt. Tā aicina domāt par to, ka visi esam vienlīdz īpaši un tajā pat laikā pavisam vienādi savā būtībā un dabā. Fuck yeahhh!!! '' /A.Bordjukova/

Agnese Bordjukova ir pierādījusi sevi Latvijas kultūras telpā, piedalījusies daudzos ārvalstu laikmetīgās dejas un teātra festivālos, meistarklasēs, kā arī saņēmusi apbalvojumus, tai skaitā - Spēlmaņu nakts balvu nominācijā “Gada sasniegums laikmetīgajā dejā’’ par izrādi “Bērnības sapnis” 2016./17.g.

Linda Krūmiņa ir dejas dramaturģe, radio NABA programmas “Melnā kaste” satura veidotāja un vadītāja. Gan veidojusi horeogrāfiju - laikmetīgās dejas izrādei “Istabā” (2016.g.), gan dramaturģiju horeogrāfa Tobias M. Draeager (Vācija) izrādē ‘We will be outside later’’.

Biedrība ''Horeogrāfu asociācija'' ir nevalstiska radošā organizācija, kas apvieno vairāk nekā 50 laikmetīgās dejas horeogrāfus, dejotājus, dejas kritiķus, projektu vadītājus, producentus un īsteno nozīmīgums kultūras projektus laikmetīgās dejas jomā.

Pirmizrāde: 1. un 2. decembrī pl. 18.00 koncertzālē “Tu jau zini kur” (Tallinas 10). Biļetes pieejamas Biļešu paradīzes kasēs, kā arī pirms izrādes uz vietas.

Režija un horeogrāfija: Agnese Bordjukova, Linda Krūmiņa,

Izpildījums: Agnese Bordjukova

Foto un dizains: Krista Briģe

Producē: Ina Ločmele un biedrība “Horeogrāfu asociācija”

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu