Lelde Ceriņa atklāj, kāpēc iesaistījusies kustībā, kas izglīto sabiedrību par HIV/AIDS

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

​Tā kā 1. decembrī visā pasaulē tiek atzīmēta Pasaules AIDS diena, Latvijā slavenā pasākumu un TV raidījumu vadītāja Lelde Ceriņa saviem faniem atklāja, kāpēc nolēmusi sabiedrību pastiprināti informēt tieši par šo valstī aktuālo jautājumu.

“Pirms trīs gadiem mani uzrunāja pievienoties kustībai, kura iestājas par sabiedrības izglītošanu un iecietības vairošanu. Lai gan manā paziņu lokā tobrīd nebija neviena, kuru skartu šī slimība, iedziļinoties tēmā, biju pārsteigta cik aizspriedumaini esam.

HIV lielākajā riska grupā ir cilvēki vecumā no 25 līdz 45 gadiem un par pacientu var kļūt jebkurš!

Pieļauju, ka, lasot šo, nodomāji “c’mon, tas neattiecas uz mani”. Bet riska grupā ir arī ikviens, kurš, piemēram, izmanto “Tinder” aplikāciju un aktīvi dodas uz randiņiem. To, vai cilvēks jums pretī ir inficēts, nevar pateikt pēc vizuālā izskata!

Mūsdienās ar HIV inficēti cilvēki var dzīvot pilnvērtīgu dzīvi un grūtnieces pat dzemdēt veselu bērniņu!

Svarīgākais ir atklāt šo slimību laikus, tāpēc aicinu ikvienu doties uz pārbaudēm! Šodien un rīt Slimību profilakses un kontroles centrs to piedāvā izdarīt bez maksas!” sociālajā tīklā “Instagram” informēja Ceriņa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

?1.decembrī visā pasaulē tiks atzīmēta HIV/Aids piemiņas diena. pirms trīs gadiem mani uzrunāja pievienoties kustībai, kura iestājas par sabiedrības izglītošanu un iecietības vairošanu. lai gan manā paziņu lokā tobrīd nebija neviena, kuru skartu šī slimība, iedziļinoties tēmā, biju pārsteigta cik aizspriedumaini esam. • HIV lielākajā riska grupā ir cilvēki vecumā no 25 - 45 gadiem un par pacientu var kļūt jebkurš❗️ • pieļauju, ka lasot šo nodomāji “c’mon tas neattiecas uz mani”. bet riska grupā ir arī ikviens, kurš piemēram, izmanto Tinder aplikāciju un aktīvi dodas uz randiņiem. to vai cilvēks jums pretī ir inficēts, nevar pateikt pēc vizuālā izskata! ? mūsdienās ar HIV inficēti cilvēki var dzīvot pilnvērtīgu dzīvi un grūtnieces pat dzemdēt veselu bērniņu! svarīgākais, ir atklāt šo slimību laikus, tapēc aicinu ikvienu doties uz pārbaudēm! ?? šodien un rīt Slimību profilakses un kontroles centrs to piedāvā izdarīt bezmaksas! #veselībapirmajāvietā

A post shared by Lelde Ceriņa (@leldecerina) on

Kā jau ziņots, patlaban Latvijā ir aptuveni 1800 personu, kuras dzīvo ar HIV, bet par savu diagnozi nav informētas, secināts matemātiskās modelēšanas pētījumā, kuru kopš 2015.gada īstenojusi Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) kopā ar dalīborganizācijām no Francijas, Beļģijas un Igaunijas.

Kā aģentūru LETA informēja universitātes pārstāve Ieva Nora Gediņa, rēķinot uz iedzīvotāju skaitu, Latvija HIV infekcijas un AIDS gadījumu ziņā ir Eiropas Savienības "līdere", pērn šajā negatīvajā statistikā pārspējot Igauniju.

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem Latvijā šī gada 1.jūlijā dzīvoja 5576 personas, kurām diagnosticēta HIV infekcija, taču reālais inficēto iedzīvotāju skaits, kā noskaidrots pētījumā, kurā izmantotas matemātiskās modelēšanas metodes, varētu būt par 34% lielāks. Tas nozīmē, ka reāli valstī dzīvo vairāk nekā 7400 inficētu cilvēku jeb aptuveni četras personas uz katriem 1000 iedzīvotājiem, lēš pētnieki.

Raugoties proporcionāli, no 1800 personām, kuras par savu diagnozi vēl nezina, 50% vīrusu guvušas tieši heteroseksuālu dzimumsakaru ceļā, 35% - lietojot nesterilus priekšmetus narkotiku injicēšanai un 15% - homoseksuālu dzimumsakaru ceļā, secināts pētījumā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu