Iznākusi grāmata “LVtop100. Tautas izvēlētas visu laiku labākās dziesmas”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

2018. gada decembra sākumā, kad nupat krāšņi aizvadītas Latvijas valsts dibināšanas 100 gadu svinības un jau pilnā sparā rit skaistais Ziemassvētku gaidīšanas laiks, Radio SWH sadarbībā ar apgādu “Zvaigzne ABC” laidusi klajā vienu no vērienīgākajiem un nacionāli nozīmīgākajiem 2018. gada kultūras un arī grāmatniecības projektiem – grāmatu “LVtop100. Tautas izvēlētas visu laiku labākās dziesmas”.

Dziesmas simtgades topam pieteica pati tauta, bet dziesmu klāstu papildināja kompetenta žūrija, tā izveidojās saraksts ar vairāk nekā 1300 dziesmām, no kura Latvijas iedzīvotāji tika aicināti izvēlēties savas mīļākās Latvijas simtgades dziesmas. 2017. gada 18. novembrī tika atklāts tautas balsojums, kas ilga līdz 2018. gada 15. maijam un sakrita ar radio SWH 25. dzimšanas dienu. Projekta un grāmatas autors J. Šipkēvics raksta: “Pusgada laikā tautas muzikālajā pūralādē rakstu rakstos bija ielocītas 136 779 balsis, kas lika apjaust – šis tiešām būs simtgades tautas tops.”

Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

No 2018. gada jūlija katru nedēļu secībā no 100. vietas līdz 1. tika atklātas piecas LVtop100 dziesmas. Pirmais trijnieks – R. Kaupera un I. Cipes “Mana dziesma” (3. vieta), A. Virgas, G. Vieru “Līvu” izpildītā “Dzimtā valoda” ( 2. vieta) un dziesma ar M. Brauna mūziku un Raiņa vārdiem “Saule, Pērkons, Daugava” (1. vieta).

Grāmatā iekļautas visas LVtop100 dziesmas – notis, kuru pārlikuma autors un redaktors ir komponists un mūziķis Rūdolfs Bērtiņš, dziesmu vārdi (ja pastāv teksta vai mūzikas aranžijas varianti, iekļauta tā versija, par kuru noticis balsojums), kā arī liela pievienotā vērtība – muzikoloģes D. Mazvērsītes un AS Radio SWH valdes priekšsēdētāja un spilgtas TV un radio personības J. Šipkēvica radīti stāsti par topa dziesmām.

“Ceru, ka šī ekskluzīvā nošu grāmata kļūs par latvisku relikviju, kas atradīs savu goda vietu ikvienā ģimenē,” saka J. Šipkēvics.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu