Ansis Ataols Bērziņš atklāj detaļas par cietumā piedzīvoto (6)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste/LETA

30. novembrī no ieslodzījuma tika atbrīvots par dalību 13. janvāra grautiņos notiesātais matemātiķis, programmētājs un folklorists Ansis Ataols Bērziņš. Žurnālam “Privātā Dzīve” viņš šajā dienā pastāstīja, ko pieredzējis, esot ieslodzījumā.

“Čehijas cietumi, es teiktu, ir pa pusei fašistiski. Tajos valda spēka struktūru kults. Šai tautai mentalitāte ir daudz agresīvāka nekā latviešiem. Tāpēc tur uzturēties apcietinājumā bija daudz smagāk. Latvijā pieeja visam ir vairāk vai mazāk haļavnaja. Līdz ar to šeit nebija tādas tīšas pazemošanas, kāda tā bija Čehijā. [..] Jau Čehijā sapratu, ka labāk sēdēt vieninieka kamerā, tad vismaz atkrīt dažādu sadzīvisku problēmu risināšana un tu pats vari organizēt savu laiku,” izdevumam atklāja Bērziņš.

Ansis arī informēja, ka viņam ir zināms rūgtums pret šo valsti: “Katrā ziņā vēlēšanās strādāt Latvijas labā man ir ļoti mazinājusies.”

Kā jau ziņots, Bērziņš no cietuma tiks atbrīvots, jo ir izcietis viņam piespriesto brīvības atņemšanu uz gadu un astoņiem mēnešiem, kurā ieskaitīts arī nebrīvē pavadītais laiks Čehijā.

Bērziņam par dalību 2009. gada 13. janvāra Vecrīgas grautiņos sākotnēji bija piespriesta nosacīta brīvības atņemšana uz vienu gadu un astoņiem mēnešiem. Tiesa Bērziņam piesprieda arī Valsts probācijas dienesta (VPD) uzraudzību, tomēr viņš to nepildīja un VPD neieradās, kā rezultātā tiesa mainīja savu lēmumu un nosacītu cietumsodu aizstāja jau ar reālu brīvības atņemšanu.

Šajā brīdī Bērziņš izšķīrās pamest Latviju, pēc paša vārdiem, dodoties "politiskajā trimdā". Šādos apstākļos Bērziņš 2016. gada sākumā tika izsludināts starptautiskā meklēšanā, līdz 2017. gada pavasarī viņš tika aizturēts Čehijā, kas izdeva viņu Latvijai.

Rīgas apgabaltiesa šogad 7. septembrī nolēma atstāt negrozītu Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas jūlija lēmumu, ar kuru tika noraidīts Bērziņa lūgums par pirmstermiņa atbrīvošanu.

Bērziņš arī divas reizes vērsās pie valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, lūdzot apžēlošanu, taču prezidents šos lūgumus noraidīja.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu