Skandalozais franču rakstnieks Mišels Velbeks uzslavē Trampu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Franču rakstnieks Mišels Velbeks ceturtdien amerikāņu žurnālā "Harper's Magazine" aizstāvēja ASV prezidentu Donaldu Trampu, nosaucot viņu par "vienu no vislabākajiem amerikāņu prezidentiem, kādu jebkad esmu redzējis".

Velbeks savā esejā šajā žurnālā uzslavēja Trampa protekcionistisko tirdzniecības politiku, nievājošo attieksmi pret Eiropas Savienību un gatavību sarunām ar tādiem līderiem kā Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Ziemeļkorejas vadonis Kims Čenuns.

"Šķiet, ka prezidentam Trampam ir izdevies pat pieradināt Ziemeļkorejas trako vīru; es uzskatu šo sasniegumu par tiešām elegantu," Velbeks izteicās šajā rakstā, kas tulkots no franču valodas.

Pat nosaucot Trampu par "biedējošu klaunu", provokatīvais Velbeks uzstāja, ka tagadējais ASV prezidents ir pieteicis amerikāņu imperiālisma beigas.

"Amerikas Savienotās Valstis vairs nav pasaules vadošā lielvara," rakstīja Velbeks. "Tā var nebūt slikta ziņa amerikāņiem. Tā ir ļoti laba ziņa pārējai pasaulei."

"Amerikāņi nokāpj no mūsu mugurām. Amerikāņi ļauj mums eksistēt,"

rakstīja Velbeks.

Rakstnieks, kura nihilistiskie darbi sagādājuši viņam starptautisku ievērību, arī uzslavēja Trampa draudus samazināt finansējumu NATO.

"Francijai vajadzētu atstāt NATO, bet varbūt šāds solis kļūs bezjēdzīgs, ja operatīva finansējuma trūkums pats no sevis izraisīs NATO izzušanu," uzskata Velbeks. "Būtu vēl viena lieta mazāk, par ko uztraukties, un jauns iemesls dziedāt slavas dziesmas prezidentam Trampam."

Lai gan Velbeks atzinīgi novērtēja Trampa darbību prezidentūras pirmajos divos gados, viņš tomēr atzina, ka spēj iejusties "kaunā, ko izjūt daudzi amerikāņi (ne tikai "Ņujorkas intelektuāļi")".

“Personīgā līmenī viņš, protams, ir diezgan atbaidošs,"

atzina Velbeks.

“Jums jāpierod pie šīs domas, cienīgā amerikāņu tauta: galu galā varbūt Donalds Tramps būs nepieciešams pārbaudījums jums. Un jūs vienmēr būsiet gaidīti kā tūristi,” rakstīja Velbeks.

Sociālajos tīklos Velbeka viedoklim par Trampu tika pievērsta maza uzmanība.

"Mišela Velbeka patika pret Donaldu Trampu ir vismazāk skandalozā nostāja, kādu jebkad ieņēmis Mišels Velbeks," tvītoja izdevuma "New Yorker" rakstniece Aleksandra Švarca.

"Vajadzētu nezināt burtiski neko par viņu, lai šo uzskatītu par skandalozu."

Pēc furora, kuru izraisīja 2015. gada sākumā iznākušais Velbeka romāns "Pakļaušanās" (La soumission") par Franciju pēc mērena islāmista uzvaras prezidenta vēlēšanās 2022. gadā, rakstnieks ir izteicies, ka viņš "beigs rakstīt politiskas grāmatas".

Viņa nākamais romāns "Serotonīns", kuru paredzēts izdot janvārī, ir par mīlestību.

Izrāde "Pakļaušanās" JRT.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu