Iznācis žurnāla “Domuzīme” ziemas numurs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Klajā laists literatūras, publicistikas un vēstures žurnāla „Domuzīme” 2018. gada ceturtais numurs. Noslēdzot “Viena dzejoļa” miniciklu, kas šogad tika veltīts Baltijas valstu simtgadei, Inese Zandere, Guntars Godiņš un Indra Brūvere piedāvā lasītājiem sevis izvēlētu latviešu (Klāva Elsberga), lietuviešu (Giedres Kazlauskaites) un igauņu (Ilmāra Lābana) autora dzejoli.

Ar fragmentu no topošā romāna jauniešiem iepazīstina Osvalds Zebris. Jauni stāsti arī Janai Eglei, Vijai Laganovskai un Evitai Hofmanei. Īpašajā klasikas rubrikā Viesturs Vecgrāvis atsedz trimdas rakstnieka Gunta Zariņa traģisko likteni, kā arī aicina izlasīt Zariņa stāstu “Pēdējais spogulis”. Tulkotās prozas sadaļā lasāms amerikāņu autora Bena Grīnmena stāsts “Ambivalence” un ārpus Krievijas dzīvojošas literatūrzinātnieces Jeļenas Balzamo apraksts “Baltijas vēsmas”.

Šajā žurnāla laidienā bagātīgs dzejas devums – lasāmas Jura Kronberga, Jāņa Rokpeļņa, Alises Krones-Lauriņas un Kaspara Zalāna dzejkopas, amerikāņu autores Annas Sekstones darbus atdzejojis Ivars Šteinbergs.  

Numura intervija – ar vēsturnieku Ēriku Jēkabsonu. Tāpat lasāms filozofes Skaidrītes Lasmanes raksts par postpatiesību, dzejnieces un redaktores Ingmāras Balodes reportāža no Džozefa Konrāda festivāla Krakovā, valodnieces Lindas Lauzes pārdomas par to, kā pēdējos gados mainījies uzrunas formu lietojums latviešu valodā. Juriste Sanita Osipova aicina lauzt “klusēšanas sienu” padomju okupācijas perioda sakarā, bet vēsturnieks Gints Zelmenis atgādina par 1983. gada pretpadomju tiesas prāvām Rīgā. 

Iznācis žurnāla “Domuzīme” ziemas numurs
Iznācis žurnāla “Domuzīme” ziemas numurs Foto: publicitātes

Apaļā galda sarunas tēma – ko nozīmē latviskums, latvietība, kā dažādos laikaposmos šie jēdzieni izprasti, saturiski piepildīti, un ko tie ietver mūsdienās? Sarunājas valodnieks Juris Baldunčiks, reliģiju pētniece Agita Misāne, žurnāliste Sanita Upleja, vēsturnieks Jānis Šiliņš un tiesību zinātnieki Jānis Pleps un Egils Levits.

Žurnāla vāka autors ir mākslinieks Krišs Salmanis, ilustrāciju autores – Lizete Upīte, Sanita Skalbe, Eila Kalve, Sanita Skvarnavica, Patrīcija Māra Vilsone.

“Domuzīmes” galvenā redaktore ir Rudīte Kalpiņa, literatūras nodaļas redaktors – Jānis Vādons, vēstures nodaļas redaktors – Mārtiņš Mintaurs, māksliniece Sarmīte Māliņa. 

Gan jaunais, gan iepriekšējie žurnāla numuri elektroniski lasāmi las.am.

Abonēt žurnālu iespējams Latvijas pastā vai www.irir.lv.

Žurnāls “Domuzīme” iznāk kopš 2015. gada četras reizes gadā, un, pateicoties VKKF finansējumam, iznāks arī 2019. gadā. To var iegādāties preses tirdzniecības vietās (Narvesen, Rimi, Sky) un grāmatnīcās (Jānis Roze, Valters un Rapa) visā Latvijā. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu