"Čekas maisu" lieta. Vija Beinerte skaidro sava vārda atrašanos kartotēkā (36)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Vija Beinerte
Vija Beinerte Foto: Polina Viljuna/publicitātes

Kinorežisore, žurnāliste un esejiste Vija Beinerte publicējusi paskaidrojošu viedokli par sava vārda atrašanos tā dēvētajos čekas maisos. "Nē, es to nezināju un, protams, biju šokēta," par savu kartīti čekas kartotēkā publikācijā "Latvijas Avīzes" portālā "la.lv" saka Beinerte. 

Beinerte skaidro, ka 80. gados tikai vienu reizi viņu mēģinājuši uzrunāt cilvēki no Valsts drošības komitejas.

"Tas bija 1987. gadā, Atmodas laikā. Pēc Kinematogrāfistu savienības plēnuma, kur es uzstājos ar visnotaļ asu runu, Kongresu nama foajē pie manis pienāca divi vīri uzvalkos," viņa saka. 

Kā izrādījās, "čekistus" interesējusi informācija par Juri Podnieku, kas tobrīd pēc Lielbritānijas producentu uzaicinājuma jau bija sācis strādāt pie filmas par PSRS. 

"Tajā brīdī es kļuvu nikna. Pateicu kategoriski: nē! Un arī to, ka mani šāds piedāvājums aizvaino. Ar to mūsu pirmā un pēdējā saruna beidzās. Pēc tam viņi netika ne zvanījuši, ne mēģinājuši vēlreiz satikt," skaidro Beinerte. "Man stāsta nav. Man nav par ko taisnoties."

"Kates" statistiskā kartīte. Tāpat kā alfabētiskajā kartītē arī šajā nav norādīta adrese, bet sadaļā "Ziņas par personiskās lietas virzību"1990. gada 10. februārī, kad reģistrācijas žurnāli un personiskās lietas vēl nebija izvesti uz Maskavu, kāds par operatīvo uzskaiti atbildīgs VDK virsnieks uz tās ir krieviski uzrakstījis "nesadarbojas"un uzspiedis zīmogu "iznīcināt"
"Kates" statistiskā kartīte. Tāpat kā alfabētiskajā kartītē arī šajā nav norādīta adrese, bet sadaļā "Ziņas par personiskās lietas virzību"1990. gada 10. februārī, kad reģistrācijas žurnāli un personiskās lietas vēl nebija izvesti uz Maskavu, kāds par operatīvo uzskaiti atbildīgs VDK virsnieks uz tās ir krieviski uzrakstījis "nesadarbojas"un uzspiedis zīmogu "iznīcināt" Foto: kgb.arhivi.lv
Komentāri (36)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu