Ainars Mielavs atklāti par jaunu posmu dzīvē un mūzikā (10)

Ainars Mielavs Foto: Jānis Škapars/TVNET
Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kad mūziķis un dziesmu rakstnieks Ainars Mielavs pēc ilgākas pauzes pagājušā gada izskaņā ar pavisam jaunu mūziķu sastāvu sniedza koncertus mūzikas namā "Daile", viņš publikai atklāja, ka pēdējie nepilni divi gadi viņa mūžā bijuši īpaši smagi. Neko vairāk gan Ainars nepaskaidroja, taču, redzot viņu starojošu, jaunas enerģijas pilnu blakus jaunās paaudzes mūzikas profesionāļiem - Matīsam Čudaram, Jānim Ruņģim, Reinim Ozoliņam un Jānim Jaunalksnim, varēju tikai nopriecāties, ka nopietnā radošā un emocionālā krīze ir aiz muguras. Tuvojoties diviem jauniem koncertiem ar šo pašu sastāvu 29. martā koncertzālē "Cēsis" un 5. maijā Valmieras koncertzālē, aicināju mūziķi uz īsu sarunu, kurā Ainars atklāja to, ko līdz šim publiski nebija stāstījis nevienam.

Jautājums, kas jau kādu laiku nodarbina daudzus Mielava, arī viņa grupu "Jauns Mēness", "Mielavs un pārcēlāji" cienītājus, saistīts ar ilggadējo Ainara grupas biedru, dziesmu līdzautoru - lielisko ģitāristu Gintu Solu. Kāpēc jau gandrīz divus gadus Ainars un Gints vairs kopā nemuzicē, kas noticis? Atbildēt uz šo jautājumu īsti nespēj arī pats Ainars, bet ir skaidrs, ka abu draugu šķiršanās atstājusi nopietnas pēdas, visticamāk, ne tikai Ainara, bet arī Ginta dzīvē.

"Nu jau apmēram pirms diviem gadiem, 2017. gada aprīlī mans ilggadējais draugs un domubiedrs Gints pēc pus mūža, ko mēs faktiski esam bijuši kopā gan kā draugi, gan kā muzikanti, atklāti sakot, man vēl līdz šim nesaprotamu iemeslu dēļ, paziņoja, ka turpmāk vēlas darboties viens. Visi mani pūliņi noskaidrot ko tuvāk, mēģināt izrunāties nekādus rezultātus nedeva. Šo Ginta ziņu es saņēmu e-pastā, kas man bija šokējoši, jo mēs it kā skaitījāmies draugi," skumji nosaka Ainars. Lai arī sākumā ziņa tika uztverta šķietami mierīgi, pēc pāris nedēļām notika lūzums.

"Iestājās kas tāds, ko es savā dzīvē nebiju vēl piedzīvojis, ko pēc kāda laika diagnosticēja kā depresiju,"

viņš atklāj.

Aigars Voitišķis un Gints Sola
Aigars Voitišķis un Gints Sola Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

"Kamēr tiku pie tādām zālēm, kuras man reāli sāka palīdzēt, pagāja gads. Tas bija šausmīgākais gads manā dzīvē, un saku paldies dievam, ka šo sarežģīto laika posmu vispār nodzīvoju, nenodzēros, turpināju pildīt savus pienākumus ģimenē, apgādāt to, rūpēties par bērniem, bet tas prasīja no manis milzīgu piepūli," atklāj Ainars. 

Izrādījās, ka sākotnēji lietotie medikamenti bija izvēlēti kļūdaini, un tikai vēlāk atrastas piemērotas zāles. "Mans pēdējais psihiatrs izrādījās sava amata meistars, pēc mana stāsta viņš piemeklēja tās zāles, kas pēc dažām nedēļām sāka man tiešām reāli palīdzēt," viņš piebilst. "Kopš tā laika ir noticis krass pavērsiens, un es savā dzīvē izbaudu labāko laiku."

Ainars piebilst, ka pats sevi reizēm tagad nepazīst, arī cilvēki, kas viņu ilgāku laiku nebija satikuši, brīnās un priecājas par notikušajām pārmaiņām uz labo pusi.

"Viss beigās sakārtojās labāk, nekā es varēju cerēt,"

viņš saka, lai arī rūgtums par viņa un Ginta ceļu šķiršanos ir saglabājies. Pēdējā abu tikšanās bijusi pavisam nesen, "Jauna Mēness" basģitārista Ilvara Zālīša bērēs. "Vismaz sarokojāmies," Ainars saka. "Tas labi, bet tas arī viss. Nezinu, kā Gintam klājas..."

Šādām pārmaiņām acīmredzot bija jānotiek, lai Ainars apjaustu, ka arī bez Ginta drošā pleca viņš var turpināt radīt jaunu mūziku, dziesmas, vārdus. Galu galā tālajos astoņdesmitajos gados, būdams vēl dīdžejs slavenajās Poligrāfiķu nama diskotēkās, viņš ar Ulda Marhilēviča palīdzību mūzikā startēja tieši kā solo mākslinieks - kā Ainars Mielavs. Vēl aizvien šad un tad radio var dzirdēt lipīgo dziesmu "Nedalāmā". Tad sekoja rokgrupas "Jauns Mēness" laiks, pēc kura vēl viens solo posms, savukārt pēdējos gados Ainars muzicējis gan ar "pārcēlājiem", gan ar "taurētājiem". 2004. gadā zīmīga ir bijusi arī sadarbība ar Rīgas kamermūziķiem, kas iemūžināta koncertierakstā. "Es kā estrādes mākslinieks esmu piedzīvojis visu, man nav par ko sūdzēties," viņš secina, piebilstot, ka rakstījis arī dziesmu vārdus Imantam Kalniņam un sadarbojies pat ar Raimondu Paulu. 

Ainars Mielavs
Ainars Mielavs Foto: Oļegs Zernovs

Arī 2019. gadā Ainars ir pieprasīts dziesmu vārdu autors. Nesen viņu uzrunājis grupas "Jumprava" mūziķis Aigars Krēsla, un jau tapuši vārdi piecām jaunām "Jumpravas" dziesmām. "Jumpravu uzskatu par vienu no tīrākajām mantām, ja tā var teikt, latviešu mūzikā, viņi apbrīnojami labi spējuši iziet cauri gadiem, noturot stilu un nekrītot kaunā," Ainars saka. "Esmu jau dzirdējis pirmos demo ar maniem vārdiem, un man šķiet, ka esam sapratušies, izskatās, ka "jumpravieši" arī ir apmierināti."

"Absolūta sensācija!" tā Ainars raksturo savu jauno daiļrades posmu, muzikālo sadarbību ar jaunajiem mūziķiem - Matīsu Čudaru, kurš vēlāk, kā saka Ainars, sasauca pārējos mūziķus - Ruņģi, Ozoliņu un Jaunalksni. "Es pat nezinu, vai esmu to pelnījis, bet man tā ir pilnīga revolūcija."

"Jau pirmajā mēģinājumā biju šokā, labā nozīmē," Ainars stāsta. "Atšķirībā no manas paaudzes mūziķiem, kas ir un bija speciālisti kādā vienā jomā - vai nu kāds bija labs roka bundzinieks, vai roka basģitārists, šie jaunie mūziķi, kuri vecuma ziņā varētu būt arī mani bērni, visi ir multiinstrumentālisti. Viņi visi dzied, spēlē vairākus instrumentus, viņiem ir nenormāla atbildības sajūta pret to, ko viņi dara." 

Foto: Ainara Mielava koncerts "Starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu".

"Esmu sācis arī rakstīt jaunas dziesmas. Ir vārdi, ir melodijas, atliek tikai tagad visiem kopā sanākt un izveidot dziesmas. Ja agrāk dziesmu rašanās process bija soli pa solītim, tad šajā manā jaunajā kombo, kā es to saucu, ir tāda saskaņa, ka varētu dziesmas radīt, arī kopā spēlējot," Ainars rezumē uz optimistiskas nots.

Lai izdodas, Ainar!   

Gaidāmie koncerti:

29. marts - Vidzemes koncertzālē "Cēsis"

5. maijs - Valmieras koncertzālē

Biļetes "Biļešu paradīzē" šeit.

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu