"Ziemeļblāzmā" grafiķa Valda Villeruša personālizstāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Grafiķis, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Valdis Villerušs piedalās izstādei "Uz lielās dzīves trases. Sešdesmito gadu grafiskā valoda" veltītajā preses konferencē Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā.
Grafiķis, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Valdis Villerušs piedalās izstādei "Uz lielās dzīves trases. Sešdesmito gadu grafiskā valoda" veltītajā preses konferencē Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Kultūras pils “Ziemeļblāzma” aizsācis otro izstāžu programmu ar vēstījumu par iespiedmākslu − otro izstāžu ciklu ar nosaukumu “Drukas māksla”. Šā gada otrais izstāžu cikls veltīts iespiedmākslai ˗  gan kā grafiskam mākslas veidam, gan kā pašvērtīgam simbolam par informācijas glabāšanu un izplatīšanu. Izstāžu zālēs varēs aplūkot divus, ārkārtīgi atšķirīgus Latvijas grafiskās mākslas piemērus, kas katrs savas stilistiskas ietvaros prezentē savu skatījumu par grāmatu. Tā ir jauno, enerģisko, bet jau ļoti atzīto drukas mākslinieku apvienība “Popper” un latviešu grafiskās mākslas klasiķis Valdis Villerušs. 

Šoreiz gan tieši “Popper” skatītājiem piedāvās iepazīties ar savu klasiku ˗  labāko izdevumu kolekcijas skati ˗  “Popper Publishing drukāto izdevumu izstādi”.

Savukārt Valdis Villerušs būs skatāms plašākai publikai neierastā formātā ˗  izstādē tiks eksponētas mākslinieka veidotās asamblāžas.

Tā ir mākslas forma, kurai viņš, paralēli grāmatniecībai, pievērsies jau vairākus gadu desmitus.

Valda Villeruša asamblāža
Valda Villeruša asamblāža Foto: publicitātes

Valda Villeruša personālizstādē “Atmiņu metamorfozes” aplūkojamas jaunas un senāk radītas asamblāžas – priekšmetu kompozīcijas –, kas kā mazi, asprātīgi, estētiski un reizē arī izglītojoši stāsti skar cilvēciskas un pārpasaulīgas tēmas. Viņa darbi, kuros dominē grāmatniecības elementi, ir savdabīga sabiedrības kultūras atmiņas saglabāšanas forma. 

Valdis Villerušs

Valdis Villerušs (1942) ir grāmatu mākslas vēstures pētnieks, grafiķis, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors un Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda doktors. Pateicoties interesei par grāmatu un plašajām zināšanām grāmatniecībā, regulāri tiek pieaicināts valsts muzejos mākslas darbu atribūcijas jautājumos kā eksperts, aktīvi piedalās arī citās sabiedriskās aktivitātēs – darbojas Latvijas valsts Heraldikas komisijā, ir periodiskā rakstu krājuma “Ikšķiles almanahs” sastādītājs u.c.  Veidojis māksliniecisko iekārtojumu vairāk nekā 250 grāmatām un kopš 1990. gadiem rada asamblāžas. Viņam piederējis ievērojams skaits Latvijas ksilogrāfijas meistaru darbu un plašākā latviešu seniespiedumu kolekcija, tostarp, ar Eiropā vairs neatrodamiem eksemplāriem,  kas atdāvināta Latvijas Nacionālajai bibliotēkai, kā arī senu vēstuļu (no 17. gs.) paraugi, tāpēc liela daļa Valda Villeruša asamblāžu satur kultūrvēsturiski vērtīgus priekšmetus vai to detaļas. Izstādes kuratore – Baiba Nurža.

Popper Publishing

“Popper Publishing” ir mākslinieku apvienība no Rīgas, dibināta 2012. gadā. Kopš tā laika “Popper Publishing” aktīvi darbojušies dažādos mākslas laukos ˗ veidojuši izstādes, bijuši kuratori pasākumiem, izdevuši zīnus (ilustrāciju un grafikas mākslas žurnāli) un mākslas grāmatas, fokusējoties uz laikmetīgo mākslu, zīmējumu, ilustrāciju, grafiti un fotogrāfiju. “Popper Publishing” ir daudzkārtēji nominanti un apbalvojumu saņēmēji dažādos mākslas konkursos, tostarp “Latvian Art Directors Club Award”, “Zelta ābele” un “Golden Hammer”. 

Kopš 2012. gada ir izdotas 18 grāmatas un vairāk kā 40 zīnu, tostarp “Popper Publishing” pamatizdevumi, “Rīgas Zīnu festivāla” zīni un Latvijas Mākslas akadēmijas VKN/KAS nodaļu studentu solo zīni. Kā jaunu atskaites punktu var ņemt pagājušajā gada beigās iznākušo jaunās sērijas “Paperweight” pirmo numuru. Kultūras pilī “Ziemeļblāzma” būs skatāma “Popper Publishing” grāmatu un zīnu īpaši veidota atlase.  

Kultūras pils “Ziemeļblāzma” 2019. gada izstāžu programma ir veltīta formu un viedokļu daudzveidības atspoguļojumam laikmetīgajā mākslā. Katrā izstāžu ciklā tiek atklātas paralēlas, neatkarīgas izstādes par kādu noteiktu mākslas žanru vai tēmu. Izstāžu programmas vadītāja ir māksliniece − kuratore Gundega Evelone.

Abas cikla “Drukas māksla” izstādes ˗ “Popper Publishing drukāto izdevumu izstādi” un Valda Villeruša “Atmiņu metamorfozes” ˗būs apskatāmas Kultūras pilī “Ziemeļblāzma” līdz 12. maijam no plkst. 10.00 līdz 19:00. Ieeja bez maksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu