Ielūkojies simtgades filmas "1906" tapšanas aizkulisēs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Gatis Šmits filmas "1906" filmēšanas laukumā
Gatis Šmits filmas "1906" filmēšanas laukumā Foto: publicitātes

Jau otro nedēļu uz lielajiem ekrāniem visā Latvijā skatāma Latvijas simtgades filmu programmas noslēdzošā spēlfilma “1906”. Filmas režisors Gatis Šmits ekranizējis pārgalvīgu, jaunu cilvēku stāstu, kura darbība risinās vairāk nekā pirms simts gadiem, revolūcijas laikā.

Studijā “Tanka” tapusī krimināldrāma ir žanriski orientēts, spriedzes piepildīts darbs, kas piedāvā neierastu skatījumu uz laiku pēc 1905. gada notikumiem. Lai radītu šim laikam nepieciešamo vidi, filmas veidošanas komanda veica sagatavošanās darbus – sākot ar tā laika posma vēsturisko izpēti, konsultējoties ar vēstures speciālistiem, notikumu norises vides un telpas iekārtojumu, kostīmu izveidi. Sadzīves sajūtu pastiprināšanai filmā tika izmantoti dzīvnieki – vistas, aitas, tītars, zosis, suņi un zirgi.

”Sākot darbu pie filmas “1906”, ātri sapratām, ka nevarēsim iztikt bez vizuālo efektu izmantošanas - Rīga ir pārāk izmainījusies. Filmā nebūtu iespējams parādīt nevienu plašu pilsētas ārskatu vai ielas perspektīvu, ja netiktu izmantoti specefekti. Tāpēc, sadarbojoties ar Francijas kompāniju “Spline”, ķērāmies pie filmas kadru plānošanas, ” stāsta filmas režisors Gatis Šmits, ”Vispirms kopā ar filmas mākslinieku Rūdolfu Baltiņu un operatoru Jurģi Kminu zīmējām skices katrai no specefektu ainām.

Doma laukumam un Baseina ielas namam Liepājā tika izveidoti gan digitāli, gan papīra modeļi. Šie modeļi palīdzēja iztēloties, kā filmā izskatīsies konkrētā vieta, kā arī vēlāk noderēja specefektu veidošanā.”

Baseina ielas nama 3D modelis.

“Kompānijas “Spline” kolēģi mums pievienojās filmēšanas laikā (viens no viņiem pat nofilmējās filmas masu skatos) un vēlāk Parīzē veica visus sarežģītākos vizuālo efektu pēcapstrādes darbus.”

Filmas “1906” specefektu veidošanas video.

”Filmas “1906” pirmās versijas garums bija divarpus stundas. Tajā bija vairāk varoņu, ainu un peripetiju. Pats vēsturiskais laikmets piedāvā daudz interesantu detaļu, faktu un situāciju, kuras visas gribējās ietvert filmā. Tomēr, lai noturētu skatītāju uzmanību un koncentrētu stāstījumu ap galvenā varoņa Pelēkā gaitām, daļa no nofilmētā materiāla tā arī palika montāžas telpā,” režisors stāsta par filmas tapšanu.

Ieskats daļā no filmā neiekļautajām ainām, kur redzams kas mazliet vairāk par filmas “1906” varoņiem.

Par filmu

Gata Šmita veidotās žanra filmas pamatā ir galvenā varoņa Pelēkā spraigiem notikumiem bagātais stāsts, kura darbība risinās 1906. gada nokrāsās, kad slepenpolicija ir guvusi virsroku cīņā ar sociāldemokrātu kaujiniekiem. Kāds dumpīgi noskaņotu jaunu cilvēku grupējums spītīgi turpina savu darbību un plāno pārgalvīgu uzbrukumu rūpnīcas kasei. Slepenas operācijas plānošanas laikā Pelēkais satiek dzejnieci Violetu un mēģina iekarot viņas uzmanību. Violetas iedvesmots, Pelēkais ierauga dzīvi un revolūciju citām acīm.

Filmas tapšanā kopumā piedalījušies vairāk nekā 1000 cilvēku, starp kuriem ir gan  aptuveni 800 masu skatu dalībnieki, amatnieki, tehniskā komanda, gan arī aktieri, galveno lomu atveidotāji - Mārtiņš Kalita, Inese Pudža, Kaspars Zvīgulis, Toms Auniņš, Kaspars Dumburs, Gatis Gāga, kā arī Lauris Dzelzītis, Inese Kučinska, Vladislavs Nastavševs.

Filma tapusi ar Nacionālā Kino centra finansiālu atbalstu.

Krimināldrāmas “1906” reklāmas rullītis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu