Uguns pret ledu, miroņi un pēdējais karš: ko nesīs «Troņu spēļu» pēdējā sezona? (9)

Seriāla fana analīze
Foto: publicitātes
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau 14. aprīlī HBO iemīļotais seriāls «Troņu spēle» atgriežas ar savu noslēdzošo astoto sezonu. Portāls TVNET piedāvā īpašu politiski stratēģiska rakstura analīzi par seriāla līdzšinējiem notikumiem un tā iespējamo turpinājumu.

Kas ir noticis līdz šim?

Ņemot vērā, ka «Troņu spēļu» pirmā sezona iznāca nu jau tālajā 2011. gadā, daudziem noteikti ir piemirsies kas īsti seriālā līdz šim ir noticis. Tomēr ņemot vērā, ka Džordža Reimonda Ričarda Mārtina izveidotā pasaule ir milzīga, veselu septiņu sezonu detalizētai aprakstīšanai vajadzētu nevis vienu, bet gan piecus rakstus. Turklāt tad arī nepietiktu vietas prognozēm nākamajai sezonai.

Šā iemesla dēļ, detaļu entuziasti ir laipni aicināti noskatīties Youtube kanāla Screen Junkies izveidoto apkopojumu, kurā gandrīz stundas garumā tiek piedāvāts ielūkoties seriāla spraigajos notikumos. Mēs paši, portāls TVNET sniegsim daudz kodolīgāku aprakstu. Lieki arī piebilst, ka gan apakšā esošais video, gan raksts satur daudzus maitekļus (spoilers), tāpēc iesaku nelasīt/neskatīties, ja seriāls nav vēl redzēts līdz 7. sezonas beigām un ir vēl vēlme to darīt.

Tātad, seriāla darbība norisinās divos izdomātos kontinentos - Vesterosā (Westeros) un Esosā (Essos), kuri ļoti stipri atgādina Viduslaiku Eiropu, Āziju un Ķīnu ar vienu mazu izņēmumu – maģiju. Mārtina izdomātajā pasaulē paralēli cilvēkiem mīt gan pūķi, gan dažādi mistiski briesmoņi, gan arī zombiji. Turklāt paši cilvēki arī nereti ir apveltīti ar spējām burt un ietekmēt apkārtējo vidi ar fiziski neiespējamām lietām.

Stāsta centrā ir Vesterosā dzīvojošas septiņas dzimtas, kuras savā starpā sacenšas par varu un ietekmi. Turklāt to sacensība ļoti atgādina politiku, kuru esam pieraduši redzēt arī reālajā pasaulē un ikdienas ziņās. Dzimtas katrā gadījumā spēlē pēc tiem pašiem noteikumiem un izmanto līdzīgas stratēģijas.

Seriāla sākumā par visietekmīgāko dzimtu tiek uzskatīti – Barateoni (Baratheons), kuri varu ieguvuši pirms 20 gadiem pilsoņu kara rezultātā. Šajā karā, kurā blakus Barateoniem cīnījās arī Vesterosas ziemeļos mītošā Starku dzimta, kontinenta vidienē mītošie Tulliji (Tullies), austrumos mītošie Arīni (Arryns) un rietumos mītošie Lanisteri (Lannisters) tika gāzta gadsimtus valdošā Tārgārjenu dinastija, liekot tai meklēt patvērumu jau minētajā Esosā.

Tomēr Barateonu valdīšanas laiks nav ilgs, jo mirstot šī paša pilsoņu kara varonim Robertam, izrādās, ka viņa sieva ir viņu krāpusi ar pašas brāli un piedzemdējusi mantinieku, kurš ir no citas dzimtas – Lanisteriem.

Tas, savukārt, izraisa politisku krīzi, kuras rezultātā pret Lanisteriem nostājas abi Roberta brāļi.

Savukārt, ziemeļos esošie Stārki un rietumos mītošie salinieki – Greidžoji (Greyjoys) izmanto haosu, lai pasludinātu savu neatkarību. Tikmēr no Esosas savu atgriešanos plāno arī Tārgārjenu dinastijas pēdējā dzīvā palikusī pārstāve - Daenerisa, kurai ir šīs pasaules masu iznīcināšanas ierocis – trīs pūķi.

Foto: Publicitātes foto

Neskatoties uz grūtībām, Lanisteriem izdodas karu uzvarēt un izveidot stabilu savienību ar dienvidos ietekmīgo Tairelu (Tyrells) dzimtu (vēlāk gan tā tiek lauzta) un uz neuzticību balstītu savienību ar vēl vairāk uz dienvidiem dzīvojošajiem Marteliem (Martells) (tā arī tiek lauzta). Tomēr militārais konflikts ir prasījis milzīgus upurus. Ir nogalināts ievērojams cilvēku daudzums, izpostīta pārtikas ražošanas infrastruktūra un valstij nav bijis laika sagatavoties ziemai, kura šajā pasaulē var būt pat vairākas desmitgades.

Tieši šajā brīdī Daenerisa Tārgārjena (Daenerys Targaryen) nolemj atgriezties Vesterosā, bet no pašiem ziemeļiem uzbrukumu nolemj sākt senu un spēcīgu būtņu armija, kura spēj atdzīvināt mirušos un nogalināt savā ceļā visu dzīvo. Vesterosā dzīvojošie tos dēvē par «Baltajiem staigātājiem» (White walkers).

Lai gan lielākā daļa no vesterosiešiem prognozē ātru Daenerisas uzvaru, tomēr Lanisteru galva – pašpasludinātā Vesterosas karaliene Cerseja (Cersei) izrāda viņai jūtamu pretestību. Karaliene spēj gan savā pusē dabūt Greidžojus, kuri ar Vesterosas spēcīgāko floti iznīcina Martelus un lielu daļu pašas Daenerisas flotes. Savukārt, viņas brālis Džeimijs (Jaime) ar viltīgu manevru ievilina viņas karaspēku uzbrukumā Lanisteru mājvietai – Kasterliju klintij (Casterly rock), bet pats Lanisteru armiju izmanto, lai ar pārsteiguma uzbrukumu iznīcinātu arī jau tajā laikā nodevīgos Tairelus. Tikai pēc tam, kad Daenerisa izmanto savus pūķus, lai sagrautu Lanisteru armiju atpakaļceļā no Haigardenas (Highgarden) ieņemšanas (Tairelu mājvieta), Cerseja piekrīt ar Daenerisu iesaistīties sarunās.

Tajā brīdī šāds politisks izlīgums ir ārkārtīgi svarīgs, jo «Balto staigātāju» armija lēnām tuvojas Starku kontrolētajai teritorijai un 7. sezonas beigās sagrauj galveno aizsargbarjeru – maģisku sienu, kura ir būvēta tieši tam, lai aizstāvētu Vesterosas ziemeļu teritorijas no līdzīgām būtnēm.

Par laimi, Daenerisa un Cerseja noslēdz savienību un piekrīt apvienot savus spēkus karam ziemeļos. Lanisteri un Targārjeni var rēķināties arī ar Arīnu un Stārku atbalstu, kuri asiņainās cīņās ir atbrīvojuši Stārku teritorijas no Lanisteru ielikteņa – Ramsija Boltona (Ramsay Bolton).

Ko varam gaidīt no jaunās sezonas?

Sagaidāms, ka 8. sezona sāksies tieši tur, kur beidzās iepriekšējā. «Balto staigātāju» miroņu armija turpinās virzīties tālāk uz dienvidiem un sāks apdraudēt dzīvo apdzīvotās teritorijas. Jāpiebilst, ka tās rīcībā tagad ir arī miris, taču atdzīvināts pūķis, kuru Daenerisai «Balto staigātāju» līderis Nakts karalis (The Night King) atņēma iepriekšējās sezonas beigās. Viņai pašai gan vēl ir divi dzīvi.

Miroņi savus spēkus varētu fokusēt uzbrukumam Stārku galvenajai mītnei – Ziemmalai (Winterfell), kuru ,visticamāk, kā atbalsta punktu izmantos vēl pēc kara dzīvi palikušie spēki.

Ziemmala ir ļoti stratēģiski svarīga, jo tas ir lielākais un spēcīgākais nocietinājums visos ziemeļos (par spīti iepriekšējiem kara postījumiem) un miroņiem to apiet nebūtu gudri.

Tas tāpēc, ka tādā gadījumā dzīvie var tiem uzbrukt no aizmugures un tad atkāpties aiz nocietinājumiem.

Attēls: Potenciālais karš ziemeļos

Sarkans: «Balto staigātāju» miroņu armijas iespējamā virzība

Zils: Dzīvo spēku iespējamā virzība

Foto: Google Maps

Turklāt jāatceras, ka ziemeļi paši par sevi ir ļoti izkliedēti apdzīvoti un Ziemmalas krišanas gadījumā būtu ļoti grūti aizsargāt praktiski visu ziemeļu teritoriju. Dzīvo spēkiem tad visloģiskākais atkāpšanās punkts būtu Moutkeilinas cietoksnis (Moat Cailin), kurš atrodas pie Tuliju kontrolētās teritorijas un vietā, kur ir kontinenta vislielākais sašaurinājums.

Šādā kontekstā rodas jautājums – cik reālas iespējas dzīvo spēkiem būtu Ziemmalu noturēt. Atbilde ir – ne pārāk. Neskatoties uz to, ka pils ir ārkārtīgi spēcīgs nocietinājums, miroņi tomēr var to aplenkt no daudzām pusēm un vai nu viegli uzvarēt kaujā, vai arī nogriezt pārtikas apgādi. Tiesa, pozitīvi ir tas, ka līdz Ziemmalai stiepjas svarīgākais lielceļš visā Vesterosā – Karaļa ceļš (The Kingsroad). Tas potenciāli varētu sniegt iespēju dzīvo papildspēkiem atnākt palīgā un nosvērt svara kausus pretējā virzienā. Dzīvajiem par labu spēlē arī tas, ka tā vien šķiet, ka ir uzsākta pūķstikla (Dragonglass) ieroču ražošana un seriāla fani jau zinās, ka ar šī materiāla palīdzību ir iespējams nogalināt «Baltos staigātājus». Turklāt dzīvo spēku rīcībā tomēr ir vēl divi pūķi un tas tomēr ir vairāk par vienu.

Tomēr sezonas lielais jautājums ir – kāda būs Cersejas lomas gaidāmajā karā. Iepriekšējās sezonas beigās viņa paziņoja, ka īstenībā viņai plūkšanās ziemeļos ir izdevīga.

Tas tāpēc, ka tādā veidā viņa cer novājināt gan Daenerisas, gan Stārku, gan Arīnu spēkus un pēc tam atjaunot Lanisteru ietekmi Vesterosā.

Neskatoties uz to, ka viņas brālis Džeimijs jebkurā gadījumā ir nolēmis vest Lanisteru armiju uz ziemeļiem (un visticamāk, ka vismaz daļa armijas viņam pakļausies), karaliene potenciāli no muguras varētu radīt problēmas dzīvo armijai.

Nedrīkstam aizmirst, ka Cersejas savienība ar Greidžojiem nekur nav pazudusi un dzimtas līdera Eirona rīcībā vēl arvien ir spēcīgākā flote visā Vesterosā. Turklāt pagājušās sezonas beigās Cerseja arī atklāja, ka viņa Esosā nolīgs algotņu armiju ar kuras palīdzību noturēt Lanisterus pie varas.

Īpaši lielas briesmas varētu sagādāt tieši flotes faktors, jo jau minētais pūķstikls tiek iegūts uz Pūķakmens salas. Savukārt, no turienes šo materiālu vai arī no tā radītos ieročus būtu nepieciešams nogādāt uz fronti dzīvo spēku lietošanai. Greidžojiem tādejādi ir potenciāla iespēja bloķēt to apgādes līnijas. Turklāt nav izslēgts arī scenārijs, kura ietvaros Cersejas algotņi ar Greidžoju kuģu palīdzību Pūķakmens salu vienkārši ieņem.

Attēls: Potenciālais karš dienvidos

Brūns: Greidžoju un Cersejas algotņu potenciālā virzība

Zils: Dzīvo spēku potenciālās apgādes līnijas

Foto: Google Maps

Tomēr jāatceras, ka «Troņu spēļu» pasaule tomēr ir fantāzijas pasaule un ļoti liela nozīme var būt arī dažiem ar maģiju apveltītiem indivīdiem. Piemēram, Džona Snova (pašreizējā Stārku līdera) pusbrālis Brans ir apveltīts ar spēju ielūkoties pagātnē, tagadnē un nākotnē.

Viņš var būt ārkārtīgi nozīmīgs izlūkinformācijas piegādāšanai par miroņu armijas kustību.

Tomēr, iepriekš seriālā esam arī redzējuši, ka Brana vīzijas var izmantot arī Nakts karalis, lai piekļūtu informācijai par dzīvo atrašanās vietu. Tādejādi, viņš ir koks ar diviem galiem.

Nevaram izslēgt, ka savu, būtisko lomu varētu spēlēt arī citi daudzie tēli. Piemēram, Džona Snova draugs Samvels Tārlijs jau iepriekš ir izcēlies ar savām pētnieka dotībām un spējis atklāt noderīgu informāciju par «Balto staigātāju» vājībām. Tāpat dzīvo armijai noteikti noderēs gan Ārijas Stārkas (Arya Stark) slepkavnieces spējas, gan Sansas Stārkas  (Sansa Stark) politiskie instinkti, gan Briennas no Tārtas (Brienne of Tarth) cīnītājas talants.

Tomēr šī visa ir tikai seriālu mīloša cilvēka pārdomas un ņemot vērā to, ka tas spēj pārsteigt pat savus kvēlākos fanus, viss šis var izvērsties arī pavisam citādi. Lai noskaidrotu kā šī daudzgadu epopeja beigu beigās atrisināsies, atliek tikai ieslēgt TV/datora ekrānus.

Par pārdomām pirms otrās seriāla sērijas lasiet portālā TVNET jau nākamsvētdien.

Seriālu iespējams skatīties LMT mājas viedtelevīzijā.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu