Vai spēle uz «banku» atmaksāsies? Pārdomas pirms «Troņu spēļu» trešās sērijas

Seriāla fana analīze
Foto: HBO
CopyDraugiem X Whatsapp

Jau atkal ir pienākusi svētdiena un «Troņu spēļu» jaunā sērija. Kā katru nedēļu, portāls TVNET piedāvā politiski stratēģisku analīzi par seriāla notikumiem. Šoreiz pievērsīsimies astotās sezonas otrajai sērijai un iespējamajam turpinājumam. Kā saprotams, rakstā ir arī pietiekami daudz maitekļu (spoilers).

Kas notika iepriekšējā sērijā?

Tā vien šķiet, ka «Troņu spēļu» jaunā sezona nedaudz «buksē». Gatavošanās karam pirmajā sērijā turpinājās arī otrajā. Vienīgā atšķirība bija tāda, ka šoreiz stāsta fokuss bija tikai uz notikumiem Ziemmalā un Rietmalas ziemeļos. No Sersejas dienvidu intrigām neredzējām neko.

Visa sērija šoreiz bija mazāk politiska, priekšroku dodot varoņu psiholoģiskajām attiecībām un to attīstībai. Piemēram, mēs redzējām kā Briena no Tārtas tiek iesvētīta Rietmalas bruņinieces kārtā – darbība, kura viņu ārkārtīgi aizkustināja. Tāpat mēs redzējām Ārijas Stārkas un Gendrija Barateona seksa ainu, kura izraisīja plašas diskusijas fanu vidū par aktrises vecumu un šādas ainas ētiskumu. Visbeidzot ar dzīves stāstiem dalījās arī tādi varoņi kā Tormunds Milžbieds (Tormund Giantsbane), Beriks Dondarions un «Suns» (The Hound). Savukārt Džons Snovs saņēmās un atklāja Daenerisai, ka viņš ir Tārgārjens un līdz ar to – sievietes radinieks.

Tiesa, mēs redzējām arī nelielu ieskatu dzīvo spēku kara plānos. Tā vien izskatās, ka viņi visas kārtis ir gatavi likt uz «Nakts karaļa» nogalināšanu. Spriedums ir salīdzinoši loģisks, jo miroņu armija ir funkcionējoša tikai tik ilgi, kamēr eksistē tās līderis. Ja tas tiek sagrauts, tad staigājošie miroņi pārvēršas pīšļos. Lai to izdarītu, Ziemmalā bāzētā armija gatavojas kā ēsmu izmantot ar gaišreģa spējām apveltīto Džona Snova pusbrāli – Brandonu Stārku. Tas tādēļ, ka «nakts karalis» vēlas iznīcināt visu dzīvo un arī atmiņas par to. Savukārt Brandona gaišredzība viņu padara par ievērojamu informācijas nesēju. Jaunā vīrieša piekļuve nākotnei, tagadnei un pagātnei ļauj viņu pielīdzināt kaut kam līdzīgam lielai zibatmiņai.

Dzīvo spēki arī ir nocietinājuši Ziemmalu ar grāvjiem un tajos ieraktajiem koka mietiem. Tā vien izskatās, ka tiek darīts viss iespējamais, lai mirušo spēki varētu tikt aizkavēti tik ilgi, kamēr pavērtos logs izšķirošā trieciena izdarīšanai. Lai to izdarītu, lauvas tiesa no spēkiem ir novietoti pie Ziemmalas mūriem un daļa arī pašā cietoksnī. Iespējams, ka šāds izvietojums ir izvēlēts, lai dotu manevrētspēju Daenerisas Dotraki jātniekiem un Arīnu bruņiniekiem. Galu galā, iespējas izmantot kavalēriju nocietinājumu iekšienē ir ļoti ierobežotas. Tāpat šādā veidā tiek arī nodrošināta iespēja uz Ziemmalas mūriem esošajiem lokšāvējiem un katapultām šaut ilgāk. Tas tāpēc, ka ja nav jācīnās par sienu noturēšanu tuvcīņā, tad var ilgāk fokusēties uz vienas darbības veikšanu. Līdz ar to - palielinās iespējas izdarīt lielākus bojājumus bez riska nomirt. 

Būtiski ir tas, ka Brans ir novietots pie Ziemmalas svētā koka (Weirwood) tikai ar saujiņu Teonam Greidžojam lojālo karavīru, savukārt Džons Snovs un Daenerisa ar pūķiem ir novietoti kalnā un pārrauga kaujas lauku. Viņi ir gatavībā izmantot dzīvo spēku spēcīgāko ieroci brīdī, kad pie minētā koka parādās «Nakts karalis».

Ja kāds ir redzējis Gredzenu pavēlnieku, tad atcerēsies, ka līdzīga pieeja tika izmantota arī pēdējā kaujā pie Melnajiem vārtiem. Tumsas pavēlnieka Saurona spēku uzmanība tika novērsta tik ilgi, kamēr gredzena glabātājs – Frodo Baginss to varēja iemest Nolemtības kalna lavā. Savukārt, iznīcinot gredzenu, Saurons tika nogalināts un viņa armija bēga.

Ko varētu sagaidīt no nākamās sērijas?

Domāju, ka trešajā «Troņu spēļu» sērijā beidzot varētu sagaidīt arī lielo kauju, kura sniegtu vismaz kaut kādu skaidrību par to, kāda varētu būt Rietmalas Ziemeļu reģiona nākotne pēc pirmās lielās dzīvo spēku un miroņu sadursmes. Pretējā gadījumā pēdējā sezona draud pārvērsties par ko ļoti garlaicīgu un seriāla fanus neapmierinošu.

Es pats domāju, ka Ziemmala, visticamāk, ka tiks zaudēta un dzīvo spēkiem (vēl nemirušajiem) nāksies atkāpties uz dienvidiem. Tas varētu notikt stratēģisku iemeslu dēļ - «Nakts karaļa» spēki ir vienkārši pārāk lieli un mūsu varoņu plāns nenostrādā. Galu galā mēs nezinām, vai «Nakts karalis» šādu gājienu nav paredzējis. Turklāt tas būtu loģiski arī no stāsta vērpšanas viedokļa. Daudzi seriāla fani ir norādījuši uz to, ka Ziemmalas kapenēs varētu atdusēties kas miroņiem ārkārtīgi svarīgs. Seriāla veidotāji, ļoti iespējams, vēlas parādīt, kas tieši.

Šādā kontekstā ļoti iespējams, nākamā sērijā (tāpat kā iepriekšējā) fokusēsies tikai uz notikumiem ziemeļos un dienvidu varoņu attīstība vēl būs jāpagaida. Tiesa, nevar īsti izslēgt scenāriju, kura ietvaros Serseja ir apmuļķojusi visus un viņai pakļautie spēki beigu beigās tomēr uz ziemeļiem ir devušies un spēlēs ārkārtīgi svarīgo papildspēku funkciju.

Jebkurā gadījumā ir skaidrs, ka turpmāko notikumu attīstībā lielu ietekmi patiesi spēlēs notikumi Rietmalas dienvidu reģionos. Jau iepriekšējā rakstā minēju: ja gadījumā Jarai Greidžojai izdosies atkarot Dzelzs salas, tad dzīvo spēki tās varētu izmantot kā vērtīgu atkāpšanās punktu. Iespējams, ka tur pat varētu notikt vēl viena kauja. Lai spekulētu par iespējām noturēt šo ģeogrāfisko pozīciju, jānoskaidro, kādas ir mirušo spēku iespējas šķērsot lielas ūdenstilpes. Pagaidām seriāls ir devis netiešu norādi, ka «baltie staigātāji» no ūdens varētu baidīties (atcerēsimies kauju par Hardhoumu 5. sezonas 8. sērijā, kurā mirušo armija nesekoja ar laivām bēgošajiem dzīvo spēkiem).

Lielu lomu spēlēs arī Serseja. Ja viņa tā arī neizvēlēsies doties palīgā armijai ziemeļos, tad ir lieli jautājumi par viņas tālāko stratēģiju. Jebkurā gadījumā viņas rīcībā tad paliks lielākais militārais spēks (Lanisteru armija, «Zelta kompānijas» algotņi un Eurona Greidžoja flote), kurš varētu pretoties «baltajiem staigātājiem». Kara noslēgums jebkurā gadījumā varētu būt atkarīgs no viņas pieņemtajiem lēmumiem.

Scenāristi mūs, iespējams, stūrē divu iespējamu seriāla iznākumu virzienā. Viens no tiem varētu būt ļaunuma uzveikšana ar apvienošanās palīdzību (kā tas ir noticis tādās klasiskās franšīzēs kā jau minētais Gredzenu pavēlnieks). Otrs no tiem varētu būt pilnīga dzīvo spēku sakāve un Rietmalas nolīdzināšana līdz ar zemi. Tāds iznākums varētu ilustrēt mācību – esam daudz stiprāki kopā. Tomēr, ņemot vērā «Troņu spēļu» tradīcijas, seriāla noslēgums, visticamāk, būs kaut kas starp šīm abām galējībām. Respektīvi, dzīvo spēki svinēs uzvaru, taču mūsos mājos nelielas bēdas un smeldze.

Lai noskaidrotu, vai šie spriedelējumi kaut nedaudz atbildīs patiesībai, atliek tikai vērot seriālu LMT mājas viedtelevīzijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu