Trīs dienas ar Ansi Rūtentālu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Laikmetīgā deja
Laikmetīgā deja Foto: Kultūras akadēmija

No 26. maija līdz 28. maijam Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra mājā “Zirgu pasts” notiks izcilajam Kustību teātra režisoram un pedagogam Ansim Rūtentālam veltīta notikumu sērija, lai atzīmētu viņa 70. dzimšanas dienu. 

Šajās dienās tiks atklāta fotogrāfa Laimoņa Stīpnieka izstāde “Rituāls ar 12 RŪTīm”, izrādīta horeogrāfu Ramonas Galkinas, Ivara Broniča un Ilzes Zīriņas laikmetīgās dejas izrāde “Rezonanse. Trīs”, kas tapusi, iedvesmojoties no Anša Rūtentāla kustību izrādēm, un tiks demonstrēta  Anša Rūtentāla video filmu un izrāžu ierakstu programma, kas tiks papildināta ar sarunu par viņa nozīmi un pēdām Latvijas kultūras kontekstā. Rūtentāla jubilejas notikumus atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Režisors un kustību pedagogs Ansis Rūtentāls šī gada 28. maijā svinētu 70 gadu jubileju. Viņa dzīve priekšlaikus pārtrūka 2000. gadā, bet viņa atstātais mantojums līdz šim nav pilnībā apzināts un aktualizēts. Anša Rūtentāla kustību teātris sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju (LKA), kurā Rūtentāls pasniedza skatuves kustību aktieriem un režisoriem 90. gados, aicina svinēt Anša piemiņu un izzināt viņa radošās darbības rezonansi šodien.

26. maijā plkst. 18.00 un 28. maijā plkst.19.00 LKA teātra mājā “Zirgu pasts” varēs skatīt laikmetīgās dejas izrādi “Rezonanse. Trīs”, kurā apvienotas trīs Rūtentāla 80. un 90. gados iestudēto kustību izrāžu iedvesmotas horeogrāfijas LKA Laikmetīgās dejas mākslas bakalaura studiju programmas 1. kursa studentu izpildījumā. LKA docente horeogrāfe Ramona Galkina izveidojusi izrādi ar nosaukumu “(Ž)Alūzijas”, atsaucoties uz savulaik slaveno Rūtentāla spoguļu gabalu “Ilūzijas” (1994) ar britu komponista Gevina Braiarsa mūziku. Horeogrāfs Ivars Broničs izrādē “ahaw” dejas valodā runā par sevis kā indivīda interpretāciju un attiecībām katram ar savu pelēko masu, iedvesmu smeļoties izrādē “Pārdomas” (1984). Horeogrāfe Ilze Zīriņa iestudējusi dejas izrādi “Vai Pjero ir miris?” kā rezonansi Anša Rūtentāla kustību kompozīcijai “Epifānija” (1980), kurā viņa uzdod jautājumu “Kas ir Pjero katrā no mums?”. 26. maija vakarā pēc izrādes aicinām uz Anša mūzikas vakaru, kurā tiks atskaņota Kustību teātra dalībnieku atlasīta mūzika no Anša Rūtentāla kolekcijas. Savukārt 28. maijā īpaši aicināti Anša Rūtentāla Kustību teātra dalībnieki, lai pēc izrādes atzīmētu viņa dzimšanas dienu.

Pirms izrādes 26. maijā plkst. 17.30 tiks atklāta fotomākslinieka Laimoņa Stīpnieka izstāde “Rituāls ar 12 RŪTīm”, kurā “Zirgu pasta” logu rūtīs iedzīvojušās Anša Rūtentāla izrāžu vizuālas impresijas. Laimonis Stīpnieks jau no septiņdesmito gadu beigām teju visas Anša Rūtentāla izrādes ir noskatījies caur fotoobjektīvu, iemūžinot arī procesus ap tām, kā arī aktieru un Anša portretus. Par savu vadmotīvu fotogrāfijā viņš sauc lēnās gaismas ideju, kas kontrastē ar zibspuldzes straujumu. Līdzīgu gaismu fotogrāfs saskatīja arī Anša Rūtentāla darbībā. Izstāde “Zirgu pastā” būs skatāma līdz pat rudenim, kad plānots vēl viens Rūtentālam veltītu notikumu cikls.

27. maijā plkst. 18.00 piedāvājam unikālu iespēju tikties sarunā ar Anša Rūtentāla līdzgaitniekiem un noskatīties Rūtentāla video filmu un izrāžu ierakstu programmu. Sarunā, kuru vadīs mūzikas žurnālists Orests Silabriedis, režisore Māra Ķimele, kustību režisors Modris Tenisons, mākslas kritiķis Vilnis Vējš, TV režisore Maija Smildziņa un operators Jānis Rēdlihs retrospektīvi atskatīsies uz Rūtentāla darbību un dalīsies savās pārdomās par Anša un viņa Kustību teātra atstātajām pēdām kultūras telpā gan toreiz, gan šobrīd. Tiks demonstrētas Anša Rūtentāla video filmas “Sonāte kontrabasam solo” (1989) un “Tabula rasa” (1991), kā arī kustību kompozīcijas no izrādēm “Pārdomas” (1984), “Hallo” (1992),  “Dejas pret vēju” (1993) un “Ilūzijas” (1994).

Visas trīs dienas pirms un pēc jubilejas notikumiem “Zirgu pasta” 306. telpā būs iespējams noskatīties Anša Rūtentāla izrādes “3/4” videoinstalāciju un apskatīt nelielu, bet iespaidīgu daļu no Anša Kustību teātra dalībniekiem dāvinātās mūzikas ierakstu kasešu kolekcijas.

Savukārt 29. maijā plkst. 17.00 Rīgas Centrālajā bibliotēkā iekārtotajā Ansim Rūtentālam veltītajā Laimoņa Stīpnieka izstādē notiks rakstnieces Kristīnes Ulbergas stāsta “Viņš liek aizvērt acis” lasījums, kurā piedalīsies Anša Rūtentāla Kustību teātra dalībnieki Artis Gulbis un Vilnis Bīriņš. Stāsta galvenais varonis ir Ansis Rūtentāls – spilgta personība un izcils mākslinieks.

Biļetes uz izrādi “Rezonanse. Trīs” pieejamas Ticketshop.lv. Ieeja pārējos notikumos – bez maksas.

Informāciju sagatavoja Patrīcija Kolāte un Zane Kreicberga.

Kontakti: Zane Kreicberga, zane@theatre.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu